Γύρω γύρω όλοι… στην ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της

Ο online παγκόσμιος άτλαντας φαγητού TasteAtlas μέτρησε πάνω από 100.000 βαθμολογήσεις για όλα τα πιάτα και τα γαστρονομικά προϊόντα που έχει καταγράψει και ανακοίνωσε, βάσει των δεδομένων του 2021, τη λίστα του με τις καλύτερες κουζίνες στον κόσμο. Η ελληνική, λοιπόν, βρέθηκε στη δεύτερη θέση, έπειτα από την ιταλική, με την ισπανική να ακολουθεί στην τρίτη.

Ως καλύτερα παραδοσιακά πιάτα αναδείχθηκαν το αντικριστό, η χορτόπιτα και τα παϊδάκια και αντίστοιχα στα προϊόντα διακρίθηκαν η φάβα Σαντορίνης, τα πορτοκάλια Μάλεμε Χανίων και το πευκοθυμαρόμελο Κρήτης. Αλλα ελληνικά φαγητά και προϊόντα που ξεχωρίζουν από άποψη βαθμολογίας είναι το ελαιόλαδο Καλαμάτας, τα φιστίκια Αιγίνης, το κλέφτικο, το σπετσοφάι, η γραβιέρα Κρήτης, ο ντάκος, η μπουγάτσα και τα κεφτεδάκια.

Aντικριστό στην Αγία Πελαγία Κρήτης

Μελεκούνι ΡόδουΠολύτιμη κληρονομιά

Το μελεκούνι Ρόδου φτιάχνεται από σουσάμι, μέλι αμύγδαλα, μπαχαρικά και ξύσμα εσπεριδοειδών

Το πράσινο φως για την εγγραφή του στο Εθνικό Ευρετήριο Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας μας πήρε το μελεκούνι της Ρόδου. Το παραδοσιακό αυτό γλύκισμα φτιάχνεται από σουσάμι, μέλι, αμύγδαλα, ξύσμα εσπεριδοειδών και μπαχαρικά και η διαδικασία παρασκευής του έχει μείνει αναλλοίωτη εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Η απόφαση βασίστηκε στο γεγονός ότι αποτελεί «εθιμική πρακτική που συνδέεται με τη συλλογική μνήμη, τις διατροφικές πρακτικές των Ροδίων, καθώς και με τη διαμόρφωση και διάδοση των τοπικών διατροφικών συνηθειών, αλλά και της παραδοσιακής ελληνικής ζαχαροπλαστικής».

η

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα