Γιατί μαγειρεύουμε περισσότερο τον χειμώνα; Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη
γυναίκα μαγειρεύει τον χειμώνα
Credit: 123RF

Οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο στην κουζίνα μαγειρεύοντας, κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ειδικότερα την περίοδο μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου. Μία νέα μελέτη, σε 2.000 συμμετέχοντες που συνηθίζουν να μαγειρεύουν σπίτι, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι αυτοί περνούν κατά μέσο όρο 30% περισσότερο χρόνο μαγειρεύοντας το χειμώνα, συγκριτικά με το καλοκαίρι.

Ώρες προετοιμασίας γευμάτων

Αυτή τη χρονική περίοδο, αφιερώνουν κατά μέσο όρο 72 ώρες στην προετοιμασία γευμάτων, έναντι 55 ωρών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Η ίδια έρευνα διαπίστωσε, ακόμη, ότι το 40% αφιερώνει περισσότερο χρόνο στη μαγειρική, τους πιο ψυχρούς μήνες από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου γενικά.

Συγκεκριμένα, υπάρχει μια αυξημένη διάθεση για μαγειρικούς πειραματισμούς και το 39% χρησιμοποιεί περισσότερες συσκευές από ποτέ, στις μαγειρικές του προσπάθειες. Ο φούρνος είναι η κορυφαία συσκευή χειμερινής χρήσης (43%), με την οικονομική φριτέζα αέρα (27%) να είναι δεύτερη στις προτιμήσεις των “οικιακών σεφ”.

γυναίκα μαγειρεύει τον χειμώνα
Credit: 123RF

Πιθανές αιτίες για περισσότερη μαγειρική τον χειμώνα

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πιθανές αιτίες για περισσότερη μαγειρική τον χειμώνα είναι η λαχτάρα για πιο χορταστικά πιάτα (65%). Επίσης, η επιθυμία των ανθρώπων να αντλούν την αίσθηση της άνεσης και της ζεστασιάς από το σπιτικό φαγητό (42%). Και φυσικά, το γεγονός ότι η κουζίνα είναι το πιο ζεστό δωμάτιο του σπιτιού αυτή την εποχή του χρόνου (32%).

Ο τελευταίος παράγοντας μάλιστα είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τους ανθρώπους, με την σκέψη του 51% να είναι στον αντίκτυπο που έχει αυτός ο επιπλέον χρόνος στην κουζίνα στους λογαριασμούς του νοικοκυριού. Αποτέλεσμα είναι το 79% να αναζητά πιο οικονομικές ενεργειακά συνταγές. To 40% δήλωσε ανοιχτά την πρόθεσή του να μειώσει τη χρήση ενέργειας όταν μαγειρεύει. Ο ένας στους πέντε, αναζητά ήδη μεθόδους μαγειρέματος που εξοικονομούν ενέργεια και χρήματα.

Η Poppy O’Toole, βραβευμένη με Michelin σεφ και διάσημη στο TikTok για τις ενεργειακά οικονομικές συνταγές, επισήμανε: 

«Ο χειμώνας είναι μια από τις αγαπημένες μου εποχές γιατί έχει πλούσιες χορταστικές συνταγές. Όταν ο καιρός είναι πιο κρύος και οι μέρες πιο μικρές, υπάρχει καλύτερος τρόπος να περάσετε τον ελεύθερο χρόνο σας από το να μαγειρέψετε τα αγαπημένα σας χειμωνιάτικα πιάτα; Αυτά τα πιάτα χρειάζονται περισσότερο χρόνο και ενέργεια για να γίνουν. Αλλά μου αρέσει να καταρρίπτω αυτόν τον μύθο και να δείχνω ότι δε χρειάζεται να είναι απαραίτητα έτσι».

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα