Τι γνωρίζετε για την κουζίνα του Πόντου; Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα ή να έχετε πρόσβαση σε περίπου 100 συνταγές, τότε ίσως σας ενδιαφέρει το βιβλίο «Ρίζα μ’: Ποντιακή κουζίνα – Ιστορία και εξέλιξη» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αρμός. Συγγραφέας του η μαγείρισσα Σοφία Ουργαντζίδου, που μυήθηκε στις συνταγές των προγόνων της δίπλα στη μητέρα και στις γιαγιάδες της, αποκτώντας την πρώτη επαφή της με την ποντιακή κουζίνα.
Μια κουζίνα φτωχή στο κρέας, αφού οι άνθρωποι στον Πόντο είχαν συναισθηματικό δέσιμο με τα ζώα και σπάνια τα έσφαζαν, η οποία στηρίζεται στα όψιμα γαλακτοκομικά και έχει στον πυρήνα της τη φιλοσοφία της απλότητας, ακολουθώντας την εποχικότητα και επιβάλλοντας την αρμονία των υλικών και την τήρηση του μέτρου.
Η επιλογή των συνταγών για το βιβλίο της έγινε, όπως λέει η ίδια, με το κριτήριο της σημερινής διατροφής. Σχολιάζει σχετικά: «Επέλεξα τις πιο διάσημες συνταγές του Πόντου, αλλά κι αυτές που θα μπορούσα, κρατώντας τη βάση των παραδοσιακών προϊόντων, να τις εντάξω, με νέες παρασκευές, στις απαιτήσεις του σήμερα. Ετσι, προτείνω στον κάθε αναγνώστη να δοκιμάσει την παράδοση, αλλά και να εντάξει τα παραδοσιακά προϊόντα και τις εξελιγμένες συνταγές στο τραπέζι του».
Στο «Ρίζα μ’» θα διαβάσει κανείς για την αλιεία, την κτηνοτροφία και τη γεωργία στην περιοχή του Πόντου, θα μάθει περισσότερα για την ποντιακή διατροφή της μακροζωίας, αλλά και θα βρει ενδιαφέρουσες συνταγές για πίτες, σαλάτες, σούπες, ζυμαρικά, λαδερά, ψάρια και όστρακα, μέχρι και κρεατικά.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο real taste & style