Φυσικό φάρμακο


Μια κουταλιά ελαιόλαδο την ημέρα (για την ακρίβεια, 7 γρ., που ισοδυναμεί με λίγο περισσότερο από μισή κουταλιά) δεν είναι ότι τον γιατρό τον κάνει πέρα, αλλά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Journal of the American College of Cardiology», φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές, νευροεκφυλιστικές και αναπνευστικές παθήσεις, καθώς και από καρκίνο.

Το δείγμα της έρευνας ήταν 60.582 γυναίκες και 31.801 άνδρες, οι οποίοι, το 1990, όταν ξεκίνησε η παρακολούθησή τους, δεν έπασχαν από καρδιαγγειακή νόσο ή κάποιο τύπο καρκίνου. Επειτα από 28 χρόνια, οι ερευνητές σύγκριναν εκείνους που έκαναν τη μεγαλύτερη κατανάλωση ελαιόλαδου (μέση κατανάλωση σε αυτή την κατηγορία τα 9 γρ. καθημερινά) με εκείνους που το περιελάμβαναν σπάνια ή καθόλου στη διατροφή τους και διαπίστωσαν μείωση κινδύνου θανάτου από τις περισσότερες προαναφερθείσες παθήσεις γύρω στο 18%, ενώ για τις νευροεκφυλιστικές νόσους το ποσοστό ανέβαινε στο 29%.

Ωστόσο, αν και δεν αμφισβητείται η θετική συμβολή του ελαιόλαδου στην υγεία μας, στο συνοδευτικό editorial της έρευνας τονίζεται ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να απαντηθούν σημαντικές ερωτήσεις, όπως το αν οι εν λόγω συσχετίσεις έχουν πράγματι αιτιώδη χαρακτήρα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο real taste & style

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα