Μπίρα χωρίς αλκοόλ με υπογραφή ελληνική

Δύο ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, ο Έλληνας καθηγητής Σωτήριος Καμπράνης και ο Γάλλος συνεργάτης του Simon Dusséaux, ανακάλυψαν τον τρόπο για να αποκτήσει η μπίρα χωρίς αλκοόλ τη γεύση της κανονικής μπίρας. Το μυστικό, απ’ ό,τι φαίνεται, κρύβεται στο άρωμα λυκίσκου! Κάποιοι άνθρωποι βρίσκουν τη γεύση της μπίρας χωρίς αλκοόλ επίπεδη και νερουλή και αυτό έχει φυσική εξήγηση, σύμφωνα με τον Σ. Καμπράνη. «Αυτό που λείπει σε αυτές τις μπίρες είναι το άρωμα του λυκίσκου. Όταν αφαιρείς το αλκοόλ από την μπίρα, για παράδειγμα θερμαίνοντάς τη, σκοτώνεις επίσης το άρωμα που προέρχεται από τον λυκίσκο», εξήγησε.

O Σωτήριος Καμπράνης (δεύτερος από δεξιά) και ο συνεργάτης του Dusséaux (τρίτος από τα δεξιά). Ανάμεσα στους δύο άλλους συνεργάτες τους Jarne-Elleholm στα αριστερά και Victor-Forman στα δεξιά.

Οι δύο επιστήμονες, όμως, βρήκαν τον τρόπο να παράγουν μια ομάδα μικρών μορίων που ονομάζονται μονοτερπενοειδή, τα οποία, όταν προστίθενται στο τέλος της διαδικασίας της ζύμωσης, επαναφέρουν τη χαμένη
γεύση. Αυτή η μέθοδος είναι και πολύ πιο βιώσιμη, λένε, καθώς η καλλιέργεια λυκίσκου απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού, ενώ οι ανάγκες μεταφοράς του αυξάνουν τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Χάρη στη
μέθοδό τους, «ένα κιλό αρώματος λυκίσκου μπορεί να παραχθεί με περισσότερες από 10.000 φορές λιγότερο νερό και πάνω από 100 φορές λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα», συμβάλλοντας στη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ζυθοποιίας.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα