5 χριστουγεννιάτικα πιάτα από όλον τον κόσμο – Α’ Μέρος
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι γεμάτο φαγητά από όλο τον κόσμο
Credit: 123RF

Από την ηπειρωτική Ευρώπη έως τη Νότια Ασία, η εορταστική περίοδος μοιάζει, αλλά και… μυρίζει, πολύ διαφορετική.  Γιατί  λοιπόν να μην μπείτε στον πειρασμό να δοκιμάσετε μαζί μας ένα πικάντικο στιφάδο, ή ένα ιδιαίτερο καπνιστό κρέας;  Στη Δανία και στη Φινλανδία, η ρέγγα τουρσί και τα καπνιστά χοιρινά παϊδάκια κλέβουν την παράσταση την ημέρα της παραμονής των Χριστουγέννων. Στην Ινδία και στην Αιθιοπία τα πικάντικα μαγειρευτά σερβίρονται με γλυκά κέικ ρυζιού ή ζυμωμένα ψωμάκια για να σπάσουν τη νηστεία της Θείας έλευσης. Μια αποκαλυπτική εξερεύνηση χριστουγεννιάτικων γεύσεων από το Πουέρτο Ρίκο μέχρι την Πολωνία, αλλά και σε διάφορα λαχταριστά εορταστικά πιάτα από κάθε γωνιά του πλανήτη. (Θα ακολουθήσουν δύο ακόμη δημοσιεύσεις αύριο Κυριακή και μεθαύριο Δευτέρα).

Αιθιοπία: Rooster doro wat

Οι Ορθόδοξοι Αιθίοπες γιορτάζουν τα Χριστούγεννα ή Ganna όπως τα αποκαλούν, στις 7 Ιανουαρίου. Η 43ήμερη νηστεία τους, η οποία ξεκινά στις 25 Νοεμβρίου σπάει με το εθνικό πιάτο της Αιθιοπίας, τον κόκορα ντόρο βατ, ένα καυτερό στιφάδο με βραστά αβγά. Το κλειδί για ένα υπέροχο wat είναι το berbere, ένα αιθιοπικό μείγμα μπαχαρικών που παρασκευάζεται από μείγμα διάφορων μπαχαρικών. 

χριστουγεννιάτικο πιάτο από την Αιθιοπία Doro Wat
Credit: Chef Lolas Kitchen

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο κάρδαμος και ο κόλιανδρος αλλά και το άφθονο φρέσκο βούτυρο. Ξεχάστε τα μαχαιροπίρουνα για αυτό το πιάτο με κόκορα…  Είναι καλύτερα να το απολαύσετε με το χέρι και φυσικά το injera, το αγαπημένο ζυμωτό ψωμί της Αιθιοπίας.

Βενεζουέλα: Pan de jamón

Το pan de jamón της Βενεζουέλας – είναι ένα γλυκίζον… όμως αλμυρό ψωμί που γεννήθηκε το 1905 σε ένα αρτοποιείο στο Καράκας. Σερβίρεται παραδοσιακά την παραμονή των Χριστουγέννων, αν και είναι συχνά διαθέσιμο στα αρτοποιεία όλο τον μήνα Δεκέμβριο.

Όπως το αλμυρό ελβετικό ρολό, αυτό το μακρύ καρβέλι που γίνεται και με ζύμη από φύλλο, είναι γεμιστό με ψητό ζαμπόν, σταφίδες και πράσινες ελιές, συχνά μάλιστα συνοδεύει πιάτα όπως το hallacas (ζύμη βραστή καλαμποκιού γεμιστή με κρέας) και το dulce de lechoza ( ένα γλυκό επιδόρπιο από παπάγια). Για έξτρα απόλαυση μπορείτε να προσθέσετε τυρί.

Βραζιλία: Φαρόφα

Το εορταστικό δείπνο της Βραζιλίας ξεκινά αργά την παραμονή των Χριστουγέννων και συχνά συνεχίζεται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ανήμερα. Το γεύμα μπορεί να περιλαμβάνει bacalhau (αλατισμένος μπακαλιάρος), ψητή γαλοπούλα ή κοτόπουλο και ελαφριά συνοδευτικά όπως λάχανο σκόρδου και πατατοσαλάτα.

Βραζιλιάνικο χριστουγεννιάτικο πιάτο Φαρόφα
Credit: 123RF

Αλλά μια συνταγή που σχεδόν πάντα κάνει την εμφάνισή της είναι η φαρόφα, ένα μείγμα από αλεύρι μανιόκας που μοιάζει με τριμμένη φρυγανιά με μπόλικο βούτυρο και σκόρδο. Οι τελικές πινελιές και εκφάνσεις γεύσης μπορεί να διαφέρουν, όμως το καπνιστό μπέικον, οι σταφίδες και τα καρύδια είναι οι σταθεροί γευστικοί πρωταγωνιστές.

Γερμανία: Feuerzangenbowle

Το feuerzangenbowle, μεταφραζόμενο σε «τσιμπίδα φωτιάς» δεν είναι ένα συνηθισμένο ζεστό κρασί. Το ποτό που σερβίρεται στις γερμανικές χριστουγεννιάτικες αγορές όλο τον Δεκέμβριο, ξεκινά ως ένα κανονικό glühwein (ένα απλό, ζεστό κόκκινο κρασί εμποτισμένο με λίγη φλούδα πορτοκαλιού, κανέλα και κάρδαμο).

χριστουγεννιάτικο ποτό γερμανίας
Credit: 123RF

Αλλά μετά συμβαίνει κάτι μαγικό: ένας κώνος ζάχαρης με ρούμι, γνωστός ως zuckerhut καίγεται πάνω από το κρασί, γεμίζοντας το καρυκευμένο κόκκινο υγρό με σταγόνες καραμελωμένης ζάχαρης. Το ποτό που προκύπτει είναι βέβαια …άλλο πράγμα!

Γκόα-Iνδία: Sorpotel

Το δυτικό κρατίδιο Γκόα της Ινδίας υπήρξε αποικία της Πορτογαλίας για τέσσερις αιώνες, κάτι  που σημαίνει ότι τα Χριστούγεννα εδώ επηρεάζονται πολύ από τις πορτογαλικές παραδόσεις. Εκτός από τα κάλαντα και τις σκηνές της φάτνης σε φυσικό μέγεθος, ένα σημαντικό μέρος των εορτασμών της παραμονής των Χριστουγέννων της Γκόα είναι το sorpotel, είδος πικάντικου στιφάδου.

Χριστουγεννιάτικο πιάτο από Γκόα Ινδία Sorpotel ή Sarapatel
Credit: 123RF

Το πιάτο αποτελείται από κρέας χοιρινό (παραδοσιακά συμπεριλαμβανομένων του συκωτιού και της καρδιάς) μαγειρεμένο αργά με κανέλα, κύμινο και τσίλι Κασμίρ. Το Sana, ένα κέικ ρυζιού με λικέρ καρύδας είναι το τέλειο συνοδευτικό σε αυτό το πεντανόστιμο πιάτο.

Αύριο Κυριακή και μεθαύριο Δευτέρα τα υπόλοιπα μέχρι να φτιάξουμε 15 χριστουγεννιάτικα πιάτα από όλον τον κόσμο.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα