Τα παιδιά εξερευνούν τον κυβερνοχώρο – Τι αναζήτησαν στο Διαδίκτυο το καλοκαίρι

Τα παιδιά απολαμβάνουν να ανακαλύπτουν και να δημιουργούν τάσεις στο Διαδίκτυο, ενώ αναδεικνύουν το Youtube ως την πιο αγαπητή εφαρμογή τους.

Τα παιδιά εξερευνούν τον κυβερνοχώρο, κάνουν φίλους, παίζουν παιχνίδια, παρακολουθούν ταινίες και συσσωρεύουν γνώσεις.

Η Kaspersky εξέτασε τις διαδικτυακές αναζητήσεις των παιδιών για να καταλάβει τι προσέλκυσε την προσοχή τους αυτό το καλοκαίρι. Η ανάλυση βασίζεται σε ανώνυμα δεδομένα, τα οποία παρέχονται εθελοντικά από χρήστες του Kaspersky Safe Kids: τα ερωτήματα αναζήτησης και οι πιο δημοφιλείς εγκατεστημένες εφαρμογές Android.

Έτσι, μια νέα μελέτη του Kaspersky Safe Kids ανέδειξε το περιεχόμενο του YouTube που επικράτησε στις προτιμήσεις των παιδιών κατά το διάστημα Ιούνιος – Αύγουστος 2023.

Η σειρά κινουμένων σχεδίων Skibidi Toilet αναδείχθηκε ως η πιο δημοφιλής τάση.

Το Skibidi Toilet ήταν ένα από τα μεγαλύτερα trends του καλοκαιριού. Αυτό είναι μια σειρά κινουμένων σχεδίων που φιλοξενείται στο YouTube Shorts και δημιουργήθηκε από τον Γεωργιανό influencer «DaFuq!?Boom!». Ξεκίνησε με σύντομα βίντεο που αποτελούνται από αφηρημένα καρέ, στα οποία ο κύριος χαρακτήρας παίρνει τη μορφή ενός κεφαλιού που σέρνεται έξω από την τουαλέτα, σε έναν συνδυασμό του “Dom Dom Yes Yes” του Biser King και του “Give it to me” του Timbaland. Τώρα έχει μετατραπεί σε μια σειρά βίντεο με το δικό του στυλ, τη δική του πλοκή καθώς και αυτόνομους χαρακτήρες. Το Scibidi Toilet αντιπροσωπεύει σχεδόν το 9% των TOP-1000 αιτημάτων αναζήτησης στο YouTube.

Το Lacey’s Flash Games αναζητήθηκε περισσότερο στην κατηγορία των παιχνιδιών. Όσον αφορά στις ταινίες, οι κινέζικες δραματικές ταινίες We Fall in Love και Love Forever Young συγκέντρωσαν τις περισσότερες προβολές.

Κατά μέσο όρο, το 61% των παιδιών αποκτούν τις πρώτες τους ψηφιακές συσκευές μεταξύ 8 και 12 ετών, μερικές φορές ακόμη νωρίτερα, σύμφωνα με τη μελέτη του Kaspersky.

Φέτος το καλοκαίρι, οι 3 εφαρμογές για συσκευές Android που χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο από τα παιδιά ήταν το YouTube (30%), το TikTok (17%) και το WhatsApp (15%). Το Instagram κατέλαβε την τέταρτη θέση (9%). Είναι ενδιαφέρον ότι το YouTube kids δεν έχει σημαντική απήχηση μεταξύ των παιδιών καταγράφοντας μόνο 2,5%.

Τι ισχύει για την Ελλάδα

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που καταγράφεται για το δείγμα από την Ελλάδα, με το Youtube να είναι η εφαρμογή που χρησιμοποιούν τα παιδιά περισσότερο με ποσοστό 30%. Το TikTok έρχεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 21%, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το Instagram με ποσοστό 14,85%. Ακολουθεί το Chrome (7%) και το Roblox (5%), με το Youtube Kids να διακρίνεται από εξίσου χαμηλή διείσδυση στον παιδικό πληθυσμό, με μόλις το 1,6% των εγκαταστάσεων να αφορά στη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Όσον αφορά στο YouTube, το περιεχόμενο που αναζητήθηκε περισσότερο μεταξύ των παιδιών ήταν κανάλια και vloggers των οποίων τα βίντεο έχουν περιεχόμενο ψυχαγωγίας, lifestyle ή προκλήσεις (21%). Η ταξινόμηση «άλλο» στην οποία, συνήθως, περιλαμβάνονται memes και άλλου τύπου μη ταξινομήσιμες ιστορίες, κατέγραψε 21%. Οι gaming bloggers βρέθηκαν στην 3η θέση αντιπροσωπεύοντας το 15% των αναζητήσεων. Πρόσθετες κατηγορίες στην κορυφή της λίστας ήταν κατηγορίες όπως μουσική (13%), ταινίες, κινούμενα σχέδια, τηλεοπτικές εκπομπές (12%) και παιχνίδια (9%).

Όσον αφορά στους vloggers και τους influencers του YouTube, αυτό το καλοκαίρι κυριάρχησαν οι Triple Charm, shfa, ViktoriaSarina, Fede Vigevani, Michou, Space Family, Fala Sério, A4, των οποίων το περιεχόμενο είναι κυρίως βίντεο lifestyle, προκλήσεις, βίντεο unboxing και συμβουλών ομορφιάς.

Σχετικά με το gaming περιεχόμενο, τα Lacey’s Flash Games αναζητήθηκαν πιο πολύ αυτό το καλοκαίρι. Όπως το Skibidi Toilet, το Lacey’s Games εξελίχθηκε σε ένα web horror βασισμένο στη Lacey – τον χαρακτήρα, που εμφανίζεται, για παράδειγμα, στο flash παιχνίδι «Lacey’s Wardrobe» (κατά βάση η ύπαρξη αυτού του παιχνιδιού στην πραγματική ζωή ιντριγκάρει τους θεατές).

Διάφοροι δημιουργοί περιεχομένου γυρίζουν ιστορίες τρόμου βασισμένες στο παιχνίδι – αυτό οδήγησε τη Lacey στην κορυφή της λίστας των χαρακτήρων τρόμου αυτού του καλοκαιριού.

Μεταξύ των βασικών gamer influencers, οι πιο δημοφιλείς ήταν οι IShowSpeed, Aphmau, Paluten, Problems και Furious Jumper.

Στην κατηγορία «ταινίες, κινούμενα σχέδια και τηλεοπτικές εκπομπές», τα κινούμενα σχέδια κατέχουν την ηγετική θέση – αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 50% των αναζητήσεων. Οι τηλεοπτικές εκπομπές αποτελούν το 26%, σημαντική διαφορά συγκριτικά με τα anime που έλαβαν το 16% των αναζητήσεων.

Το κανάλι MSA (My Story Animated) που περιλαμβάνει τα Lady Bug, My Little Pony, Peppa Pig και Helluva boss, παραμένει ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης μεταξύ των παρόχων κινουμένων σχεδίων.

Όσον αφορά τις τηλεοπτικές εκπομπές, τα κινέζικα τηλεοπτικά δράματα We Fall In Love (2023) και Love Forever Young (2023) κέρδισαν την προσοχή των παιδιών.

Τα μουσικά ενδιαφέροντα εξακολουθούν να περιστρέφονται γύρω από την K-pop – σχεδόν το 19% των αναζητήσεων αφορούν νοτιοκορεάτικα συγκροτήματα, με το συγκρότημα BlackPink να πρωταγωνιστεί. Η τρέλα της Barbie έχει τραβήξει την προσοχή και των παιδιών – με πολλές αναζητήσεις να περιλαμβάνουν το “Barbie Girl” των AQUA και το “Barbie World” των Nicki Minaj & Ice Spice.

«Μπορούμε να δούμε πόσο γρήγορα αναδύονται νέοι game worlds μετατρεπόμενοι σε τάσεις. Είναι ενδιαφέρον ότι το φαινόμενο του καλοκαιριού, το Barbenheimer, σίγουρα τράβηξε την προσοχή των παιδιών, αλλά δεν άγγιξε τη μεγαλύτερη τάση αυτού του καλοκαιριού – το Skibidi Toilet ή το Laycey’s Flash Games. Σίγουρα τα παιδιά ακολουθούν τις τάσεις που κυριαρχούν παγκοσμίως σε ταινίες, βιβλία, παιχνίδια κ.λπ., αλλά ταυτόχρονα διαμορφώνουν τις δικές τους – ασυνήθιστες και παράξενες για την αντίληψη των ενηλίκων- τάσεις. Είναι πολύ ενδιαφέρον να μπορέσουμε να τις ανακαλύψουμε και να τις εξερευνούμε», σχολιάζει η Anna Larkina, web content analysis expert στην Kaspersky.

Για να έχουν τα παιδιά μια ευχάριστη διαδικτυακή εμπειρία, η Kaspersky συνιστά στους γονείς:

Εμπλακείτε στις διαδικτυακές δραστηριότητες των παιδιών σας από μικρή ηλικία, καθιστώντας το με αυτόν τον τρόπο παγιωμένη συνθήκη, ώστε να μπορείτε στη συνέχεια να τα καθοδηγήσετε σχετικά με τις πρακτικές ασφάλειας στο διαδίκτυο.

Εξετάστε το ενδεχόμενο λήψης εφαρμογών γονικού ελέγχου και συζητήστε αυτό το θέμα με το παιδί σας, εξηγώντας πώς λειτουργούν αυτές οι εφαρμογές και γιατί χρειάζονται για να παραμείνουν ασφαλή τα παιδιά στο διαδίκτυο.

Κάντε τις συνομιλίες για την κυβερνοασφάλεια πιο ευχάριστες και ενδιαφέρουσες συζητώντας το θέμα με το παιδί σας μέσω παιχνιδιών και άλλων ψυχαγωγικών μορφών.

Προσπαθήστε να προσέχετε τις δικές σας συνήθειες. Χρησιμοποιείτε το smartphone σας όταν τρώτε ή συνομιλείτε; Δείτε αν υπάρχουν μοτίβα συμπεριφοράς των παιδιών σας που μιμούνται τις συνήθειές σας. Αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο όταν αφήνετε το τηλέφωνό σας μακριά;

Ζητήστε από το παιδί σας να μην συμφωνήσει με καμία ρύθμιση απορρήτου από μόνο του και να ζητήσει βοήθεια από εσάς. Οι ενήλικες θα πρέπει να αποκτήσουν τη συνήθεια να διαβάζουν όλες τις συμφωνίες απορρήτου.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα