Νταίζη Μανιατοπούλου: 3 απλοί τρόποι για να είσαι πραγματικά ευτυχής τις γιορτές

Η εορταστική περίοδος μπήκε για τα καλά. Και το ερώτημα είναι πώς μπορείς συνειδητά να περάσεις χαρούμενα αυτές τις μέρες.

Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων συναντάμε ανθρώπους που ενθουσιάζονται με τα Χριστούγεννα και αγαπούν τις γιορτές και όλο το εορταστικό κλίμα. Που περιμένουν πώς και πώς την περίοδο αυτή για να ξεφαντώσουν και να πραγματοποιήσουν πράγματα που δεν είχαν την ευκαιρία ή τον χρόνο να κάνουν. Συναντάμε επίσης ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αρνητικά τις γιορτές. Ορισμένοι από αυτούς, μάλιστα, νιώθουν μελαγχολία αυτές τις μέρες και κλείνονται στον εαυτό τους.

Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκεις, σου προτείνω να συνειδητοποιήσεις ότι οι γιορτές είναι εκεί, προ των πυλών όπως λέμε, και θα είναι εκεί για όσο καιρό διαρκούν.

Οπότε  θα έλεγα πως έχεις δύο επιλογές: Είτε να περάσεις όσο πιο όμορφα μπορείς αυτό το διάστημα είτε να χαθείς μέσα σε λάθος ή υπερβολικές προσδοκίες, να σε ρουφήξει ο αρνητισμός, η θλίψη και η πεποίθηση ότι «εγώ δεν περνάω καλά στις γιορτές».

Τι μπορείς να κάνεις για να δεις με «άλλο» μάτι τις Γιορτές και τον Εαυτό σου μέσα σε αυτές

Θα σου πρότεινα να μην χαραμίσεις αυτές τις μέρες με κακή διάθεση και γκρίνια. Επέλεξε συνειδητά να αντιμετωπίσεις τις γιορτές ως μια καλή ευκαιρία να περάσεις όσο πιο χαρούμενα κι ανέμελα μπορείς! Υλοποίησε πράγματα που πραγματικά θέλεις να κάνεις μέσα σε μια γενικότερη εορταστική ατμόσφαιρα, την οποία δεν συναντάς τον υπόλοιπο χρόνο.

Σου προτείνω τα εξής:

Α. Επικεντρώσου σε 3 στόχους που είναι σημαντικότεροι για εσένα. Για παράδειγμα πες: Θέλω να ξεκουραστώ, Θέλω να διασκεδάσω και Θέλω να περάσω χρόνο με τους φίλους μου.

ή

1.Θέλω να βρω χρόνο να εργαστώ και να κάνω πράγματα σε σχέση με τη δουλειά ή τα χόμπι μου, 2. Θέλω να περάσω χρόνο με την οικογένειά μου που έχω καιρό να δω και 3. Θέλω να απολαύσω τα νόστιμα φαγητά και γλυκά των Χριστουγέννων χωρίς τύψεις.

Οτιδήποτε επιθυμείς να πράξεις, κατέγραψέ το. Επικεντρώσου σε 3 πράγματα όμως. Να είσαι ρεαλιστής. Αν δεν είσαι, υπάρχει ο κίνδυνος να αναπτύξεις υπερβολικές προσδοκίες και να χαθείς σε μεγάλες λίστες και σε διαφορετικές επιθυμίες οι οποίες είναι ανέφικτο να συνδυαστούν και τελικά, ίσως να μην ολοκληρώσεις τίποτα από όσα αρχικά ήθελες.

Κατέγραψε, λοιπόν, σε ένα χαρτί τους 3 στόχους που θέλεις να απολαύσεις φέτος στις γιορτές.

Φρόντισε να είναι συμβατοί μεταξύ τους. Δηλαδή, αν θέλεις και να βγεις έξω και να ξεκουραστείς, φέρε αυτά τα δύο σε μια ισορροπία. Βάλε ρεαλιστικούς στόχους ώστε να είναι πραγματοποιήσιμοι.

Β. Το επόμενο που μπορείς να κάνεις είναι σε κάθε έναν από τους 3 στόχους σου να γίνεις πιο συγκεκριμένος στην επιθυμία που δηλώνεις. Αν, για παράδειγμα, έχεις αποφασίσει ότι «Θέλω να συναντηθώ με περισσότερους φίλους», σημείωσε συγκεκριμένα ονόματα. Ποιους θα ήθελες να δεις. Αν έχεις γράψει «Θέλω να βρω προσωπικό χρόνο», γράψε συγκεκριμένα ότι π.χ. «Θέλω να τελειώσω αυτό το βιβλίο».

Γ. Το επόμενο βήμα είναι, αφού φτιάξεις τη λίστα σου, να την ξαναδιαβάσεις! Δες προσεκτικά τι έχεις γράψει και αναρωτήσου αν όσα αναφέρεις είναι πραγματικά όσα θέλεις να κάνεις ή μήπως αυτά που πιστεύεις ότι θα έπρεπε να κάνεις.

Αυτό το τελευταίο κομμάτι είναι το πιο σημαντικό της συμβουλής μου, γιατί από αυτό εξαρτάται το αν θα περάσεις πραγματικά χαρούμενα τις γιορτές ή αν θα «πνιγείς» με «υποχρεώσεις» που νόμιζες ότι έπρεπε να εκπληρώσεις.

Η επιλογή είναι δική σου.

Σου εύχομαι φέτος να ανακαλύψεις όσα πραγματικά σε γεμίζουν και σου δίνουν χαρά. Να θυμάσαι πως, αν μέσα στα πλάνα σου είναι να κάνεις πράγματα για άλλους ανθρώπους, είναι και αυτό πηγή χαράς! Το να προσφέρουμε μας γεμίζει και εμάς, με τη σειρά του, ευφορία!

Ακόμη και αν οι γιορτές σε γέμιζαν έως τώρα με άγχος ή σε διακατείχε ένα ανεξήγητα δυσάρεστο ή θλιμμένο συναίσθημα, ο συνειδητός τρόπος με τον οποίο θα αποφασίσεις πώς θέλεις να περάσεις φέτος την εορταστική περίοδο, ίσως σου αλλάξει τα όσα ένιωθες μέχρι σήμερα. Και αν, ακόμη, είσαι ο τύπος του ανθρώπου που τα Χριστούγεννα νιώθει πάντοτε χαρά, είναι εφικτό το να είσαι ακόμη πιο συνειδητοποιημένα ευτυχής φέτος!

Θυμήσου: Μην έχεις υπερβολικές προσδοκίες και μην σκέφτεσαι τι θα έπρεπε να κάνεις αλλά τι πραγματικά θέλεις εσύ να κάνεις.

Σου εύχομαι καλά Χριστούγεννα, χαρούμενες γιορτές και μία πολύ καλή Νέα Χρονιά!

Από την Ψυχοθεραπεύτρια Νταίζη Μανιατοπούλου

Νταίζη Μανιατοπούλου, MSc Counseling Psychology & Psychotherapy

Συνδέσου μαζί της για καθημερινή έμπνευση για να Ζεις Με Αρμονία
Instagram: www.instagram.com/daisymaniatopoulou
Facebook: www.facebook.com/daisymaniatopoulouofficialpage
Website: www.daisymaniatopoulou.gr

 

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα