Στην Ίο, εκεί όπου το κυκλαδίτικο τοπίο συναντά την ιστορία και τον πολιτισμό, μια νέα έκθεση έρχεται να ανοίξει έναν διάλογο ανάμεσα στον άνθρωπο και τη Γη.
Το Μουσείο Γαΐτη – Σίμωσι παρουσιάζει τη δεύτερη περιοδική του έκθεση για το 2026 με τίτλο «ΓΑΙΑ | GAIA», σε επιμέλεια του Γιάννη Μπόλη, μια ομαδική έκθεση που εξερευνά τη Γη όχι μόνο ως φυσικό χώρο, αλλά ως μια ζωντανή έννοια με μυθολογικές, πολιτισμικές και υπαρξιακές διαστάσεις.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την 1η Αυγούστου 2026 στις 19:30, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός εικαστικού ταξιδιού που θα διαρκέσει έως τις 19 Οκτωβρίου 2026.
Η Γη ως μνήμη, φύση και πολιτισμός
Η έκθεση ΓΑΙΑ | GAIA επικεντρώνεται στη σχέση του ανθρώπου με τον φυσικό κόσμο και στον τρόπο με τον οποίο αυτή η σχέση μεταβάλλεται μέσα στον χρόνο.
Μέσα από τα έργα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, η Γη παρουσιάζεται ως αρχέγονη δύναμη, ως πηγή ζωής αλλά και ως ένας κόσμος που δοκιμάζεται από τις σύγχρονες ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Η έννοια της Γαίας αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην Ίο, καθώς δεν παραμένει μόνο μια μυθολογική αναφορά. Γίνεται μέρος του ίδιου του τοπίου, των Κυκλάδων και της πολιτιστικής ταυτότητας ενός τόπου που κουβαλά αιώνες ιστορίας.
Η τέχνη συναντά το κυκλαδίτικο τοπίο
Η επιλογή της Ίου ως τόπου παρουσίασης της έκθεσης δημιουργεί έναν ιδιαίτερο διάλογο ανάμεσα στα έργα και στο φυσικό περιβάλλον.
Το νησί, με το φως, τη θάλασσα και τη λιτή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική του, λειτουργεί ως ένα ακόμη «έργο» μέσα στην έκθεση, υπενθυμίζοντας πως η τέχνη και η φύση δεν είναι δύο ξεχωριστοί κόσμοι.
Στην έκθεση συμμετέχουν σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες, με έργα που προσεγγίζουν τη Γη μέσα από διαφορετικές εικαστικές γλώσσες.
Συμμετέχουν οι:
Γιώργος Αλεξανδρίδης, Δημήτρης Αληθεινός, Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Βασίλης Βασιλακάκης, Μπάμπης Βενετόπουλος, Ράνια Εμμανουηλίδου, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Αντιγόνη Καββαθά, Άρης Κατσιλάκης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Θάνος Μακρής, Πάνος Ματθαίου, Δημήτρης Μεράντζας, Μάνια Μπενίση, Φανή Μπουντούρογλου, Νουράκο (Φανούρης Μωραΐτης), Βάνα Ξένου, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Νατάσσα Πουλαντζά, Νίκος Τρανός, Γιώργος Τσεριώνης, Ιφιγένεια Σδούκου, Δανάη Στράτου, Δημήτρης Φουτρής, Γιώργος Χατζησπύρου (Looper), Λία Ψωμά.
Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και του Δήμου Ιητών.
Πληροφορίες έκθεσης
- ΓΑΙΑ | GAIA – Μουσείο Γαΐτη – Σίμωσι – Χώρα Ίου
- Διάρκεια: 1 Αυγούστου – 19 Οκτωβρίου 2026
- Ώρες λειτουργίας (1–31 Αυγούστου): – 10:00 – 13:30 & 18:00 – 21:30 – Καθημερινά εκτός Τρίτης – Κλειστά 15 Αυγούστου