Μέχρι σήμερα πιστεύαμε, ότι η ταχύτητα, που επεξεργάζεται τις πληροφορίες και τα δεδομένα το μυαλό μας, κορυφώνεται στην ηλικία των 20 ετών και στη συνέχεια αρχίζει σταδιακά να μειώνεται. Ωστόσο οι ερευνητές έχουν καλά νέα: Όσον αφορά τη νοημοσύνη μας, πιθανότατα δεν έχουμε φτάσει ακόμα στην κορυφή. Τουλάχιστον όχι σε όλα τα πεδία.
«Σχεδόν σε κάθε ηλικία, οι περισσότεροι από εμάς γίνονται καλύτεροι σε ορισμένα πράγματα και χειρότεροι σε άλλα», δήλωσε στο “Business Insider” ο Joshua Hartshorne, ερευνητής γνωστικής επιστήμης του MIT και επικεφαλής συγγραφέας μιας μελέτης που εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο αλλάζει η νοημοσύνη καθώς μεγαλώνουμε.

Η ομάδα πίσω από αυτή τη μελέτη εξέτασε χιλιάδες άτομα ηλικίας 10-90 ετών, σχετικά με την ικανότητά τους να θυμούνται λίστες λέξεων, να αναγνωρίζουν πρόσωπα, να μαθαίνουν ονόματα και να κάνουν μαθηματικά. Τα αποτελέσματά τους υποδηλώνουν ότι ανεξάρτητα από την ηλικία σας, υπάρχει σχεδόν πάντα μια νέα κορυφή στον ορίζοντα.
Η συνολική επεξεργαστική ισχύς του εγκεφάλου και η μνήμη λεπτομερειών κορυφώνονται στην ηλικία των 18 ετών
Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ένα τεστ που ονομάζεται Digit Symbol Substitution για να αξιολογήσουν τα πάντα, από την άνοια έως την εγκεφαλική βλάβη. Απαιτεί από τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν ταυτόχρονα διάφορες γνωστικές δεξιότητες – συμπεριλαμβανομένης της ταχύτητας επεξεργασίας, της συνεχιζόμενης προσοχής και των οπτικών δεξιοτήτων. Το εργαλείο, το οποίο συνήθως περιλαμβάνει την αντιστοίχιση αριθμών με σύμβολα, αποτελεί επίσης μέρος της κλίμακας νοημοσύνης “Wechsler Adult Intelligence Scale”, μιας από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες μετρήσεις νοημοσύνης.

Ο Hartshorne χρησιμοποίησε το τεστ στη μελέτη του για το πώς μεταβάλλεται η νοημοσύνη με την πάροδο του χρόνου και διαπίστωσε ότι οι επιδόσεις των συμμετεχόντων κορυφώνονται γενικά στα τέλη της εφηβείας τους.
Η ικανότητα εκμάθησης άγνωστων ονομάτων κορυφώνεται στα 22 έτη
Οι περισσότεροι ενήλικες είναι κακοί στην απομνημόνευση πληροφοριών χωρίς πλαίσιο. Επειδή δεν υπάρχει κάποιο πλαίσιο που να συνδέει το πρόσωπο με το όνομα, αυτό δεν εδραιώνεται στη μνήμη σας. Ωστόσο, οι νέοι άνθρωποι δεν φαίνεται να ταλαιπωρούνται τόσο πολύ από αυτό το ζήτημα – μια μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι μαθαίνουν καλύτερα νέα ονόματα στις αρχές της δεκαετίας των 20.
Η μέγιστη ικανότητα αναγνώρισης προσώπου εμφανίζεται γύρω στα 32
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αναγνωρίζει και να ταυτοποιεί πρόσωπα και οι επιστήμονες μόλις τώρα αρχίζουν να μαθαίνουν το γιατί. Κατά μέσο όρο, γνωρίζουμε ότι η ικανότητά μας να μαθαίνουμε και να θυμόμαστε νέα πρόσωπα φαίνεται να κορυφώνεται λίγο μετά τα 30α γενέθλιά μας.

Οι πρώτοι ερευνητές που συνέδεσαν την αιχμή της αναγνώρισης προσώπων με μια ηλικία μελετούν τώρα τους λεγόμενους «υπερ-αναγνωριστές» – ανθρώπους με μια σπάνια, ανώτερη ικανότητα αναγνώρισης ενός οικείου προσώπου. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί από αυτούς είναι στην ηλικία των 30 ετών.
Οι ικανότητες συγκέντρωσης κορυφώνονται στην ηλικία των 43 ετών
Αντιμετωπίζετε προβλήματα συγκέντρωσης; Μια μελέτη του 2015 από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Εργαστηρίου Προσοχής και Μάθησης της Βοστώνης υποδηλώνει, ότι η ικανότητά μας να διατηρούμε την προσοχή μας, βελτιώνεται με την ηλικία και φτάνει στο αποκορύφωμά της γύρω στην ηλικία των 43 ετών.
«Ενώ οι νεότεροι ενήλικες μπορεί να υπερέχουν στην ταχύτητα και στην ευελιξία της επεξεργασίας πληροφοριών, οι ενήλικες που πλησιάζουν τα μέσα της ηλικίας τους μπορεί να έχουν τη μεγαλύτερη ικανότητα να παραμένουν συγκεντρωμένοι», δήλωσε ο Joe DeGutis, ένας από τους επικεφαλής συγγραφείς της μελέτης.
Είμαστε οι καλύτεροι στο να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα των άλλων στα 48
Γενικά η αντίληψή μας, στο να διαβάζουμε τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων, δεν είναι και τόσο ανεπτυγμένη μέχρι να φτάσουμε στα τέλη της δεκαετίας των 40. Αυτό προκύπτει από ένα στοιχείο της μελέτης του Hartshorne, η οποία περιελάμβανε την προβολή σε χιλιάδες ανθρώπους εικόνων από πρόσωπα που είχαν περικοπεί στενά γύρω από την περιοχή των ματιών. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να περιγράψουν το συναίσθημα που ένιωθε το άτομο στη φωτογραφία. Οι επιδόσεις κορυφώθηκαν σε άτομα ηλικίας περίπου 48 ετών.
Η ικανότητα εκτέλεσης βασικών αριθμητικών πράξεων κορυφώνεται στην ηλικία των 50 ετών
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι μαθηματικές τους δεξιότητες χάνονται όταν εγκαταλείψουν το σχολείο και σταματήσουν να εξασκούνται στην αριθμητική. Αλλά την επόμενη φορά που θα προσπαθήσετε να κάνετε με το μυαλό σας μία δύσκολη αριθμητική πράξη, να έχετε κατά νου το εξής: η ικανότητά σας να κάνετε βασικές αφαιρέσεις και διαιρέσεις φτάνει στο απόγειό της στα 50ά γενέθλιά σας.

Η μέγιστη ικανότητα μάθησης και κατανόησης νέων πληροφοριών εμφανίζεται επίσης στην ηλικία των 50 ετών
Παρόμοια με τον τρόπο που η ικανότητά σας να κάνετε βασικά μαθηματικά κορυφώνεται στην ηλικία των 50 ετών, η ικανότητά σας να μαθαίνετε και να κατανοείτε γενικές πληροφορίες – όπως ιστορικά γεγονότα και πολιτικές ιδέες – φτάνει στο αποκορύφωμά της στην ίδια περίπου ηλικία, σύμφωνα με τη μελέτη του Hartshorne.
Η κορύφωση των δεξιοτήτων λεξιλογίου συμβαίνει γύρω στην ηλικία των 67 ετών
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί χάνετε πάντα στο Scrabble; Καλά νέα: Οι καλύτερες μέρες μπορεί να είναι μπροστά σας. Σύμφωνα με τις βαθμολογίες των ανθρώπων σε τεστ λεξιλογίου πολλαπλών επιλογών, οι περισσότεροι από εμάς δεν φτάνουμε στο απόγειο των ικανοτήτων μας στην επεξεργασία λέξεων, παρά μόνο στα τέλη της δεκαετίας των 60 ή στις αρχές της δεκαετίας των 70.