«Σπίθα στη θάλασσα»: Από τις 18 Απριλίου στους κινηματογράφους

Στις 18 Απριλίου βγαίνει στους κινηματογράφους η ταινία «Σπίθα στη θάλασσα» του Domien Huyghe από τη Feelgood.

Το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του πολυβραβευμένου Βέλγου σκηνοθέτη και σεναριογράφου  Domien Huyghe, η ταινία «Σπίθα στη θάλασσα» πραγματεύεται αριστοτεχνικά την απώλεια  μέσα από τα μάτια ενός νεαρού κοριτσιού. Η συγκινητική ταινία αντλεί από τα βιώματα του  σκηνοθέτη και στοχεύει μέσα από την αφήγησή της να περιγράψει το συναίσθημα του  πένθους και της πανανθρώπινης ανάγκης να εκτονωθεί. 

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, «όταν έχασα τον πατέρα μου στην εφηβεία, οι ιστορίες για την απώλεια με βοήθησαν να δώσω  όνομα στο ακατανόμαστο, να μάθω να συλλαμβάνω με τον νου μου το ακατανόητο. Κι, όμως,  συχνά ένιωθα ακόμα πιο ανικανοποίητος. Θύμωνα καμιά φορά με ταινίες που υποτίθεται ότι πραγ ματεύονταν την απώλεια και μετά, πολύ βολικά, μεταπηδούσαν χρονικά στα γεγονότα «έξι μήνες  μετά». Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, ο πεθαμένος γονιός εμφανιζόταν ξανά! Άλλες ταινίες  έπαιρναν το θέμα του πένθους σοβαρά, αλλά ήταν τόσο βαριές που πίστευα ότι ποτέ δεν θα  συνερχόμουν. Και μερικές ήταν σχεδόν σαν παραβολές, με χαρακτήρες που ήταν άσχετοι με τον  κόσμο ενός νεαρού θεατή» .  

Και πρόσθεσε στο σημείωμα του: «Η ταινία «Σπίθα στη θάλασσα» είναι η γενναία απόπειρά μου να πηδήξω σε αυτό το κενό και να  δημιουργήσω μία ιστορία που παίρνει τον νεαρό θεατή στα σοβαρά, αλλά την ίδια στιγμή τον παρα σύρει σε μία ιστορία γεμάτη μαγεία, ενθουσιασμό, περιπέτεια, χιούμορ και φιλία. Άλλωστε, το  γεγονός ότι πενθούμε δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε μία περιπέτεια! Οι νέοι που έχουν  βιώσει κάτι βαρύ, όπως η απώλεια, μπορεί να νιώθουν μόνοι. Κανείς δεν καταλαβαίνει ότι μερικές  φορές πρέπει να ξεφύγουν σε κάτι μαγικό, όπως ένα θαλάσσιο τέρας, για να αντιμετωπίσουν τη  ζωή. Με την ταινία, ήθελα να τους δείξω ότι δεν είναι μόνοι, ότι μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε.

Γι’ αυτό το περιβάλλον της ταινίας είναι πολύ οικείο, με το skating, τα κουλ ρούχα και μουσική  βγαλμένη κατευθείαν από τη λίστα του Spotify μιας δωδεκάχρονης (βλ. Angèle). Μέσα από τους ιδιαίτερους χαρακτήρες και με ένα μοναδικό φόντο, ελπίζω να διευκολύνω την  πρόσβαση σε ένα δύσκολο προς συζήτηση θέμα. Ελπίζω ότι όσοι φύγουν από την κινηματογραφι κή αίθουσα θα μπορέσουν να μιλήσουν για την απώλεια κάποιου που αγαπούσαν, για το γεγονός  ότι όλοι πενθούμε με τον δικό μας τρόπο. Θέλω να πω ότι, όσο σκοτεινή κι αν είναι η ζωή μερικές φορές, πάντα θα αστράφτουν οι σπίθες στη θάλασσα».

Σύνοψη

Όταν ένας ψαράς πεθαίνει στη Βόρεια Θάλασσα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες,  κυκλοφορεί η φήμη ότι εκείνος ήταν ο υπαίτιος του ατυχήματος. Η έφηβη κόρη του  (Saar Rogiers) υποψιάζεται ότι δεν πρόκειται για τυχαίο ναυάγιο, αλλά κανείς δεν  την πιστεύει, ούτε καν η κολλητή της φίλη. Όταν το νεαρό κορίτσι διακρίνει μία  τεράστια σκιά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, αποφασίζει να αποδείξει ότι  ένα τεράστιο, άγνωστο πλάσμα κυκλοφορεί στα βαθιά. 

Συντελεστές

Σενάριο: Jean-Claude van Rijckeghem και Wendy Huyghe  

Σκηνοθεσία: Domien Huyghe 

Πρωταγωνιστούν: Saar Rogiers, Hilde De Baerdemaeker, Valentijn Dhaenens, Sverre Rous, Dunia  Elwaleed, Thibaud Dooms, Zouzou Ben Chikha, Sebastien Dewaele και Lynn Van Royen Διεύθυνση Φωτογραφίας: Anton Mertens 

Σκηνογραφία: Gert Stas 

Μοντάζ: Peter Alderliesten 

Μουσική: Bart Van Lierde

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα