Search
Close this search box.
Η πτώση των δικτατοριών και η άνθιση του νέου κινηματογράφου: Ελλάδα – Ισπανία – Πορτογαλία
Πηγή: ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ

Οι Ταινιοθήκες της Ελλάδος, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας γιορτάζουν τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, με ένα μεγάλο αφιέρωμα στις 13 με 19 Μαρτίου 2025 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Θα προβληθούν 24 εμβληματικές ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ από τις τρεις χώρες, ταινίες σπουδαίων δημιουργών όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Κάρλος Σάουρα, ο Πέδρο Κόστα, ο Μανοέλ ντι Ολιβέιρα, Ζοάο Σεζάρ Μοντέιρο και ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, που γυρίστηκαν μετά την πτώση των δικτατοριών (κάποιες από αυτές και πριν), σηματοδοτώντας μία νέα εποχή στον κινηματογράφο και την κοινωνία.

Το πλούσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει συζητήσεις, εκλεκτούς καλεσμένους που θα προλογίσουν τις προβολές και ένα στρογγυλό τραπέζι.

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, τις Πρεσβείες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στην Αθήνα, το Ινστιτούτο Καμόες και την Ισπανική Υπηρεσία Διεθνούς Συνεργασίας για την Ανάπτυξη, με την υποστήριξη του ΕΚΚΟΜΕΔ και του Ινστιτούτου Θερβάντες.

Πενήντα χρόνια μεταπολίτευση, πενήντα χρόνια ελεύθερος κινηματογράφος. Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία.

Στην Ελλάδα, η πτώση της Χούντας το 1974 συνέπεσε με την Επανάσταση των Γαριφάλων στην Πορτογαλία που ανέτρεψε το καθεστώς του Estado Novo. Μόλις έναν χρόνο αργότερα, το 1975, πεθαίνει ο Φράνκο, τερματίζοντας μια πολύχρονη, αμείλικτη δικτατορία στην Ισπανία.

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα εξετάζει το αποτύπωμα αυτών των σημαντικών πολιτικών αλλαγών τόσο σε ταινίες μυθοπλασίας όσο και τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) στην Ελλάδα και στις δύο χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου και περιλαμβάνει περίπου ισάριθμες ταινίες από τις τρεις χώρες με άξονα τη θεματική αυτή.

Μέρος του προγράμματος θα προβληθεί εντός του 2025 ή στις αρχές του 2026 στην Ταινιοθήκη της Ισπανίας (Filmoteca Espanola) και την Ταινιοθήκη της Πορτογαλίας (Cinemateca Portuguesa).

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα συνομιλεί με την έκθεση του ΜΙΕΤ «1967 -1974 ΚΟΥΛΤΟΥΡΕΣ ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ / ΖΩΗ – ΤΕΧΝΗ – ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ» που συνεχίζεται έως τις 16 Απριλίου στο Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγ. Κωνσταντίνου 20. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 10.00 – 17.00, Σάββατο: 11.00-15.00). Στην έκθεση, που το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης διοργανώνει σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Αρχείο της ΕΡΤ, παρουσιάζονται τεκμήρια και έργα τέχνης από τις πλούσιες συλλογές τους, τα οποία αποτυπώνουν γλαφυρά όχι τόσο την ιστορία της περιόδου όσο την ιδεολογική περιπέτεια της νεοελληνικής κοινωνίας τα ταραγμένα εκείνα χρόνια.

Η έναρξη του αφιερώματος για το κοινό θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 13 Μαρτίου και ώρα 19:00 στην Ταινιοθήκη Ελλάδος. Θα προβληθεί η ταινία Ο θίασος του Θόδωρου Αγγελόπουλου και θα προλογίσει η Μαρία Κομνηνού.

Ο κατάλογος του αφιερώματος

Η έναρξη του αφιερώματος για τις δύο προσκεκλημένες χώρες (είσοδος μόνο με προσκλήσεις) θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Μαρτίου: η Valeria Camporesi θα προλογίσει την ταινία Θρέψε κοράκια ενώ ο José Manuel Costa θα εισαγάγει Τα πράσινα χρόνια. Χαιρετισμό θα απευθύνουν: ο Πρέσβης της Ισπανίας στην Ελλάδα, κ. Jorge Manuel Domecq Fernández de Bobadilla, ο Πρέσβης της Πορτογαλίας στην Ελλάδα, κ. Rui Macieira, και η Πρόεδρος του ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Μαρία Κομνηνού.

Το Σάββατο 15 Μαρτίου στις 12.30 μ.μ., στην Ταινιοθήκη, θα διοργανωθεί συζήτηση στρογγυλής τράπεζας. Συνομιλούν οι: Μαρία Κομνηνού, Πρόεδρος του ΔΣ, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Valeria Camporesi, Διευθύντρια της Ταινιοθήκης της Ισπανίας, Carlos Riveriego, Διευθυντής Προγράμματος-Υποδιευθυντής της Ταινιοθήκης της Ισπανίας, José Manuel Costa, πρώην Διευθυντής της Ταινιοθήκης της Πορτογαλίας, καθηγητής και ιστορικός κινηματογράφου, Fernando Colomo, σκηνοθέτης και Κωστής Κορνέτης, Επίκουρος Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης.

Ελληνικές ταινίες

Πρόσωπο με πρόσωπο (1966), Ροβήρος Μανθούλης

Ευδοκία (1971), Αλέξης Δαμιανός

Μετά σαράντα μέρες (1972), Φρίντα Λιάππα (μικρού μήκους)

Μέγαρα (1974), Σάκης Μανιάτης, Γιώργος Τσεμπερόπουλος (ντοκιμαντέρ)

Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας (1974), Νίκος Παναγιωτόπουλος

Ο θίασος (1975), Θόδωρος Αγγελόπουλος

Χάππυ Νταίη (1976), Παντελής Βούλγαρης

Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις (1977), Φρίντα Λιάππα (μεσαίου μήκους)

Ένα τραγούδι δε φτάνει (2003), Ελισάβετ Χρονοπούλου

Εμείς, όχι εγώ (2023), Σταύρος Στάγκος (ντοκιμαντέρ)

Επιμέλεια: Μαρία Κομνηνού

Ισπανικές ταινίες

Τραγούδια για μετά τον πόλεμο | Canciones para después de una guerra (1973), Basilio Martín Patino (ντοκιμαντέρ)

Θρέψε κοράκια | Cría cuervos (1976), Carlos Saura

Η απομάγευση | El desencanto (1976), Jaime Chávarri  (ντοκιμαντέρ)

Χάρτινες τίγρεις | Tigres de papel (1977), Fernando Colomo

Το έγκλημα στην Κουένκα | El crimen de Cuenca (1980), Pilar Miró

Οι άγιοι αθώοι | Los santos inocentes (1984), Mario Camus

Παράλληλες Μητέρες | Madres paralelas (2021), Pedro Almodóvar

Επιμέλεια: Κάρλος Ρεβιριέγκο

Πορτογαλικές ταινίες

Τα πράσινα χρόνια | Os Verdes Anos (1963), Paulo Rocha

Τραζ-οζ-Μόντες | Trás-os-Montes (1976), António Reis, Margarida Cordeiro (Docufiction)

Οι καλοί άνθρωποι της Πορτογαλίας | Bom Povo Português (1980), Teresa Sá, Rui Simões (ντοκιμαντέρ)

Το αίμα | O Sangue (1989), Pedro Costa

Αναμνήσεις από το κίτρινο σπίτι | Recordações da Casa Amarela (1989), João César Monteiro

“Όχι” ή η μάταιη δόξα της διαταγής | Non’, ou A Vã Glróia de Mandar (1990), Manoel de Oliveira

Η ακτή που σιγοψιθυρίζει | A costa dos murmurios (2004), Margarida Cardoso

Επιμέλεια: Ζοζέ Μανουέλ Κόστα

* Η πλειονότητα των ταινιών του αφιερώματος θα παιχτούν με αγγλικούς υπότιτλους.

Την Παρασκευή 14 Μαρτίου, στις 19:00 την ταινία Θρέψε κοράκια θα προλογίσει η Valeria Camporesi, ενώ αμέσως μετά, στις 21:45, Τα πράσινα χρόνια, ο José Manuel Costa.

Η είσοδος και στις δύο ταινίες θα είναι μόνο με προσκλήσεις.

Οι προβολές θα επαναληφθούν για το κοινό την Παρασκευή 14 Μαρτίου στις 22:00 (αίθουσα Β) για Τα πράσινα χρόνια και την Τετάρτη 19 Μαρτίου στις 19:15 για το Θρεψε κοράκια. Το τελευταίο θα προλογίσει η Elena Pérez-Villanueva del Caz, Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ισπανίας.

Το Σάββατο 15 Μαρτίου, στις 19.15, η προβολή της ταινίας Χάρτινες τίγρεις θα πραγματοποιηθεί παρουσία του σκηνοθέτη Fernando Colomo, ενώ στις 21:45 την ταινία Το έγκλημα στην Κουένκα θα προλογίσει ο Carlos Riveriego. Την ίδια μέρα στις 20:00, την Απομάγευση θα εισαγάγει ο Κωστής Κορνέτης.

Την Κυριακή 16 Μαρτίου στις 19:00, την ταινία “Όχι” ή η μάταιη δόξα της διαταγής θα προλογίσει ο José Manuel Costa.

Τη Δευτέρα 17 Μαρτίου στις 19:30 η ηθοποιός Νένα Μεντή θα εισαγάγει τις δύο ταινίες της Φρίντα Λιάππα Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις και Μετά σαράντα μέρες.

Την Τρίτη 18 Μαρτίου, οι ταινίες Μέγαρα (19:00) και Εμείς, όχι εγώ (21:00) θα προβληθούν παρουσία των σκηνοθετών Γιώργου Τσεμπερόπουλου και Σταύρου Στάγκου αντίστοιχα. Παρούσα θα είναι και η σκηνοθέτης Ελισάβετ Χρονοπούλου στη παρουσίαση της ταινίας της Ένα τραγούδι δε φθάνει την Τετάρτη 19 Μαρτίου, στις 19:00.

Περισσότερες πληροφορίες στην tainiothiki.gr

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα