Ecovado: To νέο χειροποίητο φρούτο, παραλλαγή του avocado

Η απόφοιτος της ανωτάτης Σχολής Saint Martins του Λονδίνου, Arina Shokouhi, κατάφερε να δημιουργήσει μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή του αγαπημένου μας αβοκάντο, η οποία ονομάζεται Ecovado και σκοπό έχει να απεξαρτήσει τους παγκόσμιους καταναλωτές από τις υπέρμετρες όσο και κοστοβόρες εισαγωγές εξωτικών φρούτων. 

Το Ecovado έχει μια απαλή πρασινωπή και κρεμώδη σάρκα που παρασκευάζεται από έναν συνδυασμό τοπικών συστατικών των χωρών προέλευσής του, συσκευάζεται δε σε τεχνητό ‘δέρμα’ αβοκάντο που είναι κατασκευασμένο από κερί.

Η Shokouhi που πρόσφατα αποφοίτησε από την Λονδρέζικη σχολή Central Saint Martins’s Masters in Material Futures, δημιούργησε το συγκεκριμένο προϊόν για να βοηθήσει τους ανθρώπους να μειώσουν την ποσότητα του αβοκάντο που καταναλώνουν, ενώ συνάμα μπορούν όποτε επιθυμούν, να ικανοποιούν τη λαχτάρα τους για την- χωρίς αμφιβολία- πεντανόστιμη σάρκα του.

Aποκαλύπτει πειστικά η Shokouh:

“Tο αβοκάντο έχει γίνει ένα σύγχρονο πολιτιστικό σύμβολο συνώνυμο με τα hipster καφέ και τις μοντέρνες αναρτήσεις στο Instagram. ‘Ωστόσο, η παραγωγή αβοκάντο είναι ενεργοβόρα και μια παραγωγή πολύ υψηλής έντασης πόρων: Κάθε αβοκάντο απαιτεί 320 λίτρα νερού για να αναπτυχθεί και να συγκομιστεί διεθνώς. Τα αβοκάντο επίσης, είναι μια από τις λιγότερο βιώσιμες καλλιέργειες προς εξαγωγή, λόγω της ευαίσθητης φύσης τους. Το φρούτο κατστρέφεται- ‘μελανιάζει’- εύκολα, οι  δε μονοκαλλιέργειες τύπου φυτείας που απαιτούνται για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησής του, επιφέρουν καταστροφική αποψίλωση των δασών σε ορισμένα από τα πιο ποικιλόμορφα και πολύτιμα φυσικά τοπία που διαθέτει ο πλανήτης μας”.

Για να καταλήξει στη τελική συνταγή του Evocado, η Shokouhi συνεργάστηκε στενά με τον επιστήμονα τροφίμων Jack Wallman από το Κέντρο Καινοτομίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου του Nottingham. Τη βοήθησε καταλυτικά στο να αναγνωρίσει τη χημική και μοριακή σύνθεση του αβοκάντο και της έδειξε πώς να βρει τα κατάλληλα βρώσιμα υποκατάστατα.

Το πιο πρόσφατο Ecovado που δημιούργησε η Shokouhi που έχει σχεδιαστεί περισσότερο για τη βρετανική αγορά, χρησιμοποιεί κυρίως κουκιά, φουντούκι, μήλο και κραμβέλαιο, ως συστατικά.

Η Shokouhi  ομολογεί ότι η προσέγγιση της γεύσης και της υφής του αβοκάντο αποκλειστικά με τοπικά, φυσικά συστατικά χαμηλού φυσικού αποτυπώματος υπήρξε και παραμένει, μια τεράστια πρόκληση:

“Η γεύση του αβοκάντο είναι αρκετά λεπτή και, συνολικά, περιγράφεται πιο συχνά ως «κρεμώδης»», λέει η καινοτόμος επιστήμων. Από την άλλη πλευρά, τα κουκιά είναι δυνατόν να περιέχουν πολλές πικρίζουσες ενώσεις που ονομάζονται τανίνες και μπορεί να δίνουν στο Evocado μια ανεπιθύμητη γεύση φασολάδας που προκαλείται από τη λιποξυγενάση. Έτσι, για να μειώσουμε την πικρή γεύση, μειώσαμε αναλόγως την ποσότητα των φασολιών στη συνταγή. Η γεύση του αβοκάντο έχει περιγραφεί επίσης ως προσεγγίζουσα αυτή του καρυδιού. Ως εκ τούτου χρησιμοποιήσαμε φουντούκια σε κρέμα, που θα προσέδιδαν αρκετή ποσότητα λίπους προσθέτοντας παράλληλα εκείνη την απαιτούμενη… κρεμώδη υφή”.

Διευκρινίζει επιπλέον η Shokouhi:

“Μερικές φορές τα φαινομενικά ιδανικά υποκατάστατα συστατικά – όπως το ελαιόλαδο, το οποίο παρεμπιπτόντως είναι παρόμοιο με το λίπος του αβοκάντο – δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν επειδή προέρχονταν από άλλους τόπους, πολύ μακρινούς. Αντ’ αυτού λοιπόν, επιλέχθηκε το κραμβέλαιο ψυχρής έκθλιψης λόγω της ευρείας διαθεσιμότητάς του στο Ηνωμένο Βασίλειο και της άκρως ικανοποιητικής ομοιότητας του προφίλ του σε λιπαρά οξέα με το αβοκάντο”.

Η εκλεπτυσμένη συνταγή της ανατρεπτικής Arina περικλείεται σε μια ρεαλιστική πλήν όμως τεχνητή, φλούδα-‘δέρμα’-αβοκάντο, φτιαγμένη από κερί και χρωματισμένη με ειδικές χρωστικές ουσίες κατάλληλες για τρόφιμα. Η συσκευασία αυτή είναι βιοδιασπώμενη και κομποστοποιήσιμη, μπορεί όμως να ανακυκλωθεί επίσης σε κερί, εάν ο καταναλωτής το επιλέξει. 

Το Ecovado περιέχει ακόμη κάτι που μοιάζει με τον πυρήνα, το γνωστό μεγάλο κουκούτσι, του αβοκάντο. Η Shokouhi πειραματίστηκε με πολλές επιλογές σχετικά με αυτό, συμπεριλαμβανομένης μιας ξύλινης μπάλας που αποκλείστηκε ως αναίτια ‘σπατάλη υλικού’ και μιας σφαίρας από ανακυκλωμένο χαρτί γεμάτης σπόρους, που θα μπορούσε να πεταχτεί στον κήπο, ώστε να φυτρώσουν εκεί αγριολούλουδα.

Ωστόσο, αποφάσισε ότι η πιο απλή επιλογή ήταν η καλύτερη και έτσι το Ecovado διαθέτει πλέον στο κέντρο του ένα ολόκληρο καρύδι, ή ένα κάστανο, ή ένα τραγανό φουντούκι.

Πηγή: Dezeen

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα