Δίσεκτο έτος: Η ημέρα που οι γυναίκες κάνουν πρόταση γάμου στους άνδρες
Νύφη και γαμπρός που κρατούν μαζί τη γαμήλια ανθοδέσμη
Credit: 123rf/ruslanshramko

Παράδοση αποτελεί στην Ιρλανδία οι γυναίκες να κάνουν πρόταση γάμου στους αγαπημένους τους σε δίσεκτο έτος, κάθε 29η Φεβρουαρίου.

Αν και νομίζαμε ότι πρόκειται για μύθο, σύμφωνα με την ιρλανδική παράδοση, το δίσεκτο έτος είναι η τέλεια ευκαιρία για μια γυναίκα να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να γονατίσει μπροστά στον άνδρα της ζωής της για την πολυπόθητη πρόταση γάμου.

Ενώ οι γυναίκες είναι βέβαια σε θέση να ζητήσουν από έναν άνδρα το χέρι του σε γάμο οποιαδήποτε ημέρα του έτους το επιθυμούν, παραδοσιακά στην Ιρλανδία, το δικαίωμα αυτό το κατοχυρώνουν ειδικά για το δίσεκτο έτος.

Πώς καθιερώθηκε η παράδοση του δίσεκτου έτους

Ανατρέχοντας στην αρχαία ιρλανδική ιστορία, λέγεται ότι η παράδοση ξεκίνησε τον 5ο αιώνα στην Ιρλανδία, όταν η Αγία Brigid του Kildare παραπονέθηκε πικρά στον Άγιο Πατρίκιο ότι οι γυναίκες έπρεπε να περιμένουν πάρα πολύ καιρό για να τους κάνουν πρόταση γάμου οι άνδρες.

Ο θρύλος λέει ότι ο Άγιος Πατρίκιος όρισε ότι οι γυναίκες μπορούσαν να κάνουν πρόταση γάμου αυτή τη μία ημέρα του Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια του δίσεκτου έτους.

Η παράδοση μεταφέρθηκε στη συνέχεια στη Σκωτία από Ιρλανδούς μοναχούς.

Πίσω στο 1288, οι Σκωτσέζοι ψήφισαν νόμο που επέτρεπε σε μια γυναίκα να κάνει πρόταση γάμου στον άνδρα των ονείρων της σε δίσεκτο έτος, με τον νόμο να ορίζει επίσης ότι όποιος άνδρας αρνηθεί την πρόταση γάμου την ημέρα αυτή θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο.

Ο νόμος φέρεται να ψηφίστηκε από μια ανύπαντρη βασίλισσα Margaret (αν και τα αρχεία δείχνουν ότι μπορεί να ήταν μόλις πέντε ετών εκείνη την εποχή) και έθεσε σε ισχύ έναν κανόνα ότι όλες εκείνες οι γυναίκες που έκαναν πρόταση γάμου έπρεπε να φορούν ένα κόκκινο μεσοφόρι ενώ το έκαναν.

Το πρόστιμο που έπρεπε να καταβληθεί αν ένας άνδρας αρνιόταν μπορούσε να κυμαίνεται από ένα φιλί μέχρι την πληρωμή για ένα μεταξωτό φόρεμα ή ένα ζευγάρι γάντια.

Αυτή η παράδοση προέρχεται από μια άλλη ιστορία για τον Άγιο Πατρίκιο και την Αγία Brigid, στην οποία εκείνη πέφτει κατευθείαν στα γόνατα με απόφαση του Πατρίκιου, κάνοντάς του αμέσως πρόταση γάμου. Ο Πατρίκιος απέρριψε την προσφορά της – μάλλον ήταν πολύ απασχολημένος να σώσει την Ιρλανδία από τα φίδια – αλλά της έδωσε ένα φιλί στο μάγουλο και ένα μεταξωτό φόρεμα για να απαλύνει το χτύπημα.

Και αυτό, επίσης, είναι αμφίβολο. Αν και πολλοί πιστεύουν ότι ο Άγιος Πατρίκιος και η Αγία Brigid συναντήθηκαν και ότι εκείνη του πρόσφερε τους όρκους της, η Brigid θα ήταν ιστορικά μόλις εννέα ή δέκα ετών όταν πέθανε ο Πατρίκιος το 461 μ.Χ.. Αν πιστεύετ ότι πέθανε αργότερα, ωστόσο, το 493 μ.Χ., αυτό μπορεί να ήταν πιθανό, αν και εξακολουθεί να μην είναι εντελώς πιθανό.

Σε ορισμένες ευρωπαϊκές κοινωνίες της ανώτερης τάξης, το έθιμο της άρνησης περιελάμβανε την αγορά 12 ζευγαριών γαντιών για τη γυναίκα που απορρίπτατε. Για να κρύψει την ντροπή της που δεν είχε δαχτυλίδι να φορέσει, φυσικά!

Σε ορισμένα μέρη, η 29η Φεβρουαρίου έχει μετονομαστεί σε Ημέρα των εργένηδων εξαιτίας αυτής της παράδοσης.

Υπάρχει επίσης προηγούμενο της παράδοσης στο αγγλικό δίκαιο. Η 29η Φεβρουαρίου αγνοήθηκε και δεν είχε κανένα νομικό καθεστώς. Οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι παραδόσεις δεν θα είχαν επίσης κανένα καθεστώς εκείνη την ημέρα, καθώς δεν ήταν νόμιμη ημέρα και έτσι ήταν δυνατόν να κάνουν πρόταση γάμου οι γυναίκες, αλλάζοντας ένα άδικο έθιμο που επέτρεπε μόνο στους άνδρες να κάνουν πρόταση γάμου.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η παράδοση εορταζόταν επίσης με ορισμένους ανθρώπους να αναφέρουν την 29η Φεβρουαρίου ως Ημέρα της Sadie Hawkins. Την καθορισμένη αυτή ημέρα του τετραετούς κύκλου, οι γυναίκες, υποτίθεται, έχουν το δικαίωμα να τρέχουν πίσω από ανύπαντρους άνδρες για να τους κάνουν πρόταση γάμου.

Η Sadie Hawkins ήταν ένας γυναικείος χαρακτήρας στο κόμικ του Al Capp “Li’l Abner”, ο οποίος ενέπνευσε τους χορούς Sadie Hawkins, όπου τα κορίτσια ζητούσαν από τα αγόρια να παρευρεθούν.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα