Το αλεξανδρινό δεν λείπει από κανένα σπίτι τα Χριστούγεννα – 5 μυστικά για τη φροντίδα του από τους ειδικούς
Αλεξανδρινό φυτό στη διακόσμηση σπιτιού
Credit: Stars for Europe

Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει ήδη ξεκινήσει. Είναι η περίοδος που τα υπέροχα αλεξανδρινά δεν λείπουν από κανένα σπίτι και κυριαρχούν στη διακόσμηση.

Πρόκειται για το αγαπημένο Χριστουγεννιάτικο φυτό, στη φροντίδα του οποίου θα πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή από την αρχή.

5 συμβουλές για τη φροντίδα στο αλεξανδρινό από τους ειδικούς

Αν φροντίζετε σωστά το αλεξανδρινό σας, θα μπορείτε να το απολαμβάνετε για πολύ περισσότερο χρόνο μετά τις γιορτές. Τα υπέροχα φύλλα του, σε διάφορα χρώματα, σχήματα και μεγέθη, δίνουν χρώμα σε κάθε δωμάτιο και δημιουργούν μια ζεστή ατμόσφαιρα τις μουντές μέρες του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Οι ειδικοί του Stars for Europe (SfE) γνωρίζουν ποιες συμβουλές πρέπει να ακολουθήσετε για να διατηρήσετε το αλεξανδρινό σας υγιές και δυνατό, ώστε να κρατήσει τα λαμπερά του χρώματα μέχρι και τη νέα χρονιά.

Αλεξανδρινό φυτό στη διακόσμηση σπιτιού
Credit: Stars for Europe

Αγοράστε αλεξανδρινά που έχουν διατηρηθεί σωστά

Η άγρια μορφή των αλεξανδρινών έχει καταγωγή από το Μεξικό. Στο τροπικό κλίμα της χώρας, τα φυτά αναπτύσσονται σε θάμνους του ενός μέτρου. Η αγάπη τους για φως και ζεστασιά έχει περάσει και στις σύγχρονες ποικιλίες. Το σκοτάδι, τα ρεύματα αέρα και γενικά το κρύο είναι οι κύριοι εχθροί των αλεξανδρινών. Έτσι, όταν αγοράζετε, βεβαιωθείτε ότι τα φυτά είναι τοποθετημένα σε κατάλληλο μέρος.

Τα αλεξανδρινά που βρίσκονται σε σκοτεινά σημεία, στην είσοδο, εκτεθειμένα σε ρεύματα αέρα ή σε εξωτερικό χώρο με θερμοκρασίες κάτω των 15°C συνήθως χάνουν τα φύλλα τους μέσα σε λίγες ημέρες από την αγορά και λίγο αργότερα ξεραίνονται, οπότε καλό είναι να αποφεύγετε τα αυτά.

Ένα υγιές αλεξανδρινό, που έχει τις περισσότερες πιθανότητες μακροζωίας, ξεχωρίζει από το πλούσιο, πυκνό και χωρίς σημάδια φύλλωμά του και τα κιτρινοπράσινα άνθη στο κέντρο των πολύχρωμων φύλλων.

Το χώμα δεν πρέπει να είναι ούτε ξηρό ούτε πολύ υγρό. Οι ειδικοί του SfE συμβουλεύουν επίσης να μην αγοράζετε φυτά με glitter. Όσο εντυπωσιακή και να είναι η λάμψη, δεν κάνει καλό ούτε στα αλεξανδρινά ούτε στο περιβάλλον.

Τυλίξτε τα και πηγαίνετε γρήγορα στο σπίτι

Μετά την αγορά, τυλίξτε καλά το αλεξανδρινό σας και φέρτε το γρήγορα στο σπίτι. Τα φυτώρια και τα ανθοπωλεία, προσφέρουν συνήθως δωρεάν το περιτύλιγμα για την προστασία των φυτών σας κατά τη μεταφορά. Το τύλιγμα είναι απαραίτητο, ειδικά σε περιοχές με εξωτερικές θερμοκρασίες κάτω των 15°C.

Επίσης, το τύλιγμα, εκτός από το κρύο, προστατεύει το αλεξανδρινό και από τα ρεύματα αέρα. Όσες περισσότερες στρώσεις χαρτιού τοποθετήσετε γύρω από το φυτό σας, τόσο καλύτερη προστασία θα έχει από τον κρύο αέρα.

Σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν, καλό είναι να τυλίξετε και τη γλάστρα, καθώς ούτε αυτή ούτε το χώμα προσφέρουν αρκετή προστασία στις ευαίσθητες ρίζες των αλεξανδρινών.

Τέλος, αν μεταφέρετε το αλεξανδρινό σας με το αυτοκίνητο, μην το αφήνετε μέσα πολλή ώρα τις ημέρες με πολύ κρύο. Αν το αυτοκίνητό μας δεν έχει θέρμανση, το κρύο εισέρχεται πολύ γρήγορα στο εσωτερικό, με αποτέλεσμα ακόμη και τα καλά τυλιγμένα φυτά να μην επιβιώνουν για πολύ.

Προσαρμόστε σιγά-σιγά το φυτό σας στη νέα θερμοκρασία περιβάλλοντος

Όταν φτάσετε στο σπίτι, αφαιρέστε το περιτύλιγμα από το αλεξανδρινό σας. Για να γίνει ομαλή μετάβαση από το κρύο στη ζέστη χωρίς να επηρεαστεί το φυτό, είναι προτιμότερο να μην το μεταφέρετε αμέσως σε ένα ζεστό δωμάτιο. Μπορείτε για παράδειγμα για αρχή να το μεταφέρετε σε ένα πιο δροσερό, φωτεινό δωμάτιο, όπως η κουζίνα ή ο κήπος, ώστε το αλεξανδρινό σας να εγκλιματιστεί πιο ομαλά. Μετά από λίγες ώρες μπορείτε να το μετακινήσετε στη θέση που θέλετε.

Αλεξανδρινό φυτό στη διακόσμηση σπιτιού
Credit: Stars for Europe

Επιλέξτε το κατάλληλο σημείο

Η ιδανική θέση για ένα αλεξανδρινό θα πρέπει να είναι σε ένα μέρος φωτεινό, ζεστό και προστατευμένο από ρεύματα αέρα και μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας. Για παράδειγμα, το σημείο ακριβώς δίπλα στην εξώπορτα δεν είναι κατάλληλο. Γενικά, η θερμοκρασία δωματίου πρέπει να είναι μεταξύ 15-22°C.

Μπορείτε, για παράδειγμα, να τοποθετήσετε το αλεξανδρινό σας δίπλα σε ένα καλά μονωμένο παράθυρο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να το μεταφέρετε σ’ ένα προστατευμένο σημείο όταν αερίζετε το δωμάτιό σας. Έτσι δε θα ταλαιπωρείται από τα ρεύματα αέρα. Αν τοποθετείτε τα αλεξανδρινά σε περβάζια παραθύρων, ένα πιατάκι κάτω από τη γλάστρα θα προστατέψει το φυτό σας από το κρύο.

Είναι γνωστό ότι τα αλεξανδρινά προτιμούν τη ζέστη, αλλά όχι την υπερβολική, οπότε αποφύγετε να τα βάλετε δίπλα στο καλοριφέρ ή τη σόμπα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να ρίξουν τα φύλλα τους. Θα πρέπει επίσης να θυμάστε ότι όσο πιο ζεστή είναι η ατμόσφαιρα, τόσο περισσότερο νερό χρειάζεται το φυτό.

Τακτικό πότισμα με μέτρο

Τα αλεξανδρινά προτιμούν την ελαφριά ξηρότητα σε σχέση με την υπερβολική υγρασία. Μόνο όταν η επιφάνεια του χώματος έχει στεγνώσει, έχει έρθει η ώρα να το ποτίσετε. Το εσωτερικό της ρίζας δεν πρέπει ποτέ να στεγνώσει. Γενικά είναι δύσκολο να δοθεί μια συγκεκριμένη απάντηση για το πόσο συχνά πρέπει να ποτίζετε. Εκτός από τη θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος, σημαντικοί παράγοντες είναι, για παράδειγμα, το μέγεθος της γλάστρας. Τα μίνι αλεξανδρινά σε γλάστρες των 6 εκατοστών χρειάζονται πιο συχνά νερό από τα φυτά που βρίσκονται σε γλάστρες των 12-13 εκατοστών, λόγω του μικρότερου όγκου του χώματος.

Το πότισμα του αλεξανδρινού μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους. Είτε από πάνω, είτε από κάτω, είτε με βύθιση στο νερό. Σε όλες τις περιπτώσεις, το ιδανικό είναι να χρησιμοποιείτε νερό σε θερμοκρασία δωματίου.

Όταν ποτίζετε από πάνω, ρίξτε μικρές ποσότητες νερού κάθε δύο έως τρεις ημέρες μέχρι το χώμα να είναι ομοιόμορφα υγρό, χωρίς όμως να είναι μουλιασμένο. Όταν ποτίζετε από κάτω, ρίξτε το νερό στη γλάστρα ή στο πιατάκι. Το χώμα θα απορροφήσει όσο χρειάζεται το αλεξανδρινό. Συνεχίστε να προσθέτετε νερό μέχρι να εμποτιστεί το χώμα καλά και να μείνει ελάχιστο υγρό στο πιατάκι.

Αν επιλέξετε το βύθισμα, κάντε το περίπου μία φορά την εβδομάδα, μέχρι να μην ανεβαίνουν στην επιφάνεια φουσκάλες. Στη συνέχεια, ανασηκώστε γρήγορα το αλεξανδρινό, βάλτε το να στραγγίξει και τοποθετήστε το πίσω στο γλαστράκι.

Και με τις τρεις μεθόδους είναι σημαντικό να αφαιρέσετε το νερό που περισσεύει στο πιατάκι ή τη γλάστρα το πολύ 15 λεπτά αργότερα για να αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα και τον τραυματισμό της ρίζας.

Ακολουθήστε όλες αυτές τις συμβουλές και θα απολαμβάνετε πολύχρωμα αλεξανδρινά για πολύ περισσότερο καιρό και το νέο έτος.

Για περισσότερες πληροφορίες και διακοσμητικές ιδέες με αλεξανδρινά επισκεφτείτε το https://starsforeurope.com/gr/

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα