Τέξας: Ένα νέο μουσείο-φόρος τιμής στην ελευθερία με την υπογραφή BIG

Αποκαλύφθηκαν προσφάτως τα λεπτομερή σχέδια για το Εθνικό Μουσείο Juneteenth στο Fort Worth του Τέξας των ΗΠΑ.

Σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες του γραφείου Bjarke Ingels Group (BIG), ο νέος πόλος έλξης των 4650 τμ, προβλέπεται να αποτελέσει ένα σημαντικό έργο επενδυτικής ανάπτυξης και μικτής χρήσης στην ιστορική νότια πλευρά του Fort Worth. Το έργο αυτό, σκοπό έχει να εξερευνήσει σε βάθος και να αναλύσει ιστορικά τα γεγονότα της 19ης Ιουνίου 1865, όταν ο στρατηγός της Ένωσης Gordon Granger εξέδωσε το Διάταγμα Νο. 3, δηλώνοντας στην ουσία ότι:

“Εφεξής όλοι οι σκλάβοι νοούνται ως ελεύθεροι, στην πολιτεία του Τέξας”.

Η ενέργεια αυτή έλαβε χώρα μήνες πριν από την μετέπειτα εμφάνιση της 13ης τροπολογίας –η οποία κατάργησε οριστικά τη δουλεία– στο Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Ο σχεδιασμός για το μουσείο, θα χρησιμοποιεί υλικά όπως η βαριά ξυλεία, θα αντλεί δε σημαντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία από την τοπική αρχιτεκτονική με τις χαρακτηριστικές στέγες και τις προεξέχουσες βεράντες.

Το μουσείο αυτό αποτελεί στην ουσία το πνευματικό τέκνο του ακτιβιστή Opal Lee, ο οποίος έκανε μακρά και, εν τέλει, επιτυχημένη εκστρατεία ώστε να αναγνωριστεί ως επίσημη γιορτή αυτή η κομβική για όλον τον κόσμο ημερομηνία (Juneteenth).

Θα διαθέτει μια χειροποίητη ποιότητα’, δηλώνει ο Douglass Alligood, υπεύθυνος για το έργο, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως το κτίριο θα μπορέσει να μεταφέρει μια «πνευματική ανάταση» σύμφωνα με το όραμα του Opal Lee.

Ένας αξιωματούχος του Εθνικού Μουσείου Juneteenth προσθέτει:

‘Φτιάχνουμε ένα μουσείο για να γιορτάσουμε την κληρονομιά της ίδιας της ελευθερίας που ανακοινώθηκε στις 19 Ιουνίου 1865, μιας μέρας γνωστής παγκοσμίως, ως Juneteenth’. Πιστεύουμε δε ότι η εξαιρετική ιστορία εκείνης της σπουδαίας ημέρας και όλα τα γεγονότα γύρω από αυτήν, αξίζει να ειπωθούν στο ευρύ κοινό με σοβαρότητα και ειλικρίνεια και αυτό ακριβώς σκοπεύουμε να πράξουμε. Επομένως δεν δημιουργούμε απλώς ένα ακόμη μουσείο, επιμελούμαστε ένα αληθινό κέντρο καταλυτικής ιστορικής εμπειρίας. Το έργο ανάπτυξης του National Juneteenth Museum θα εμφυσήσει περαιτέρω την απαραίτητη οικονομική δραστηριότητα σε μια από τις λιγότερο αναπτυγμένες κοινότητες του Νότου και θα αλλάξει την τροχιά μιας γειτονιάς που κάποτε φιλοξενούσε σειρά από εξέχουσες προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου έγχρωμου εκατομμυριούχου του Τέξας, William Madison Mcdonald».

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα