Αδόλφος Χίτλερ: To ρολόι που εκτιμάται κοντά στα 4 εκατ.δολάρια και αποδεικνύει πως ο “χρόνος είναι χρήμα”
Photo by Roger Viollet via Getty Images

Την ουσιαστική ομορφιά των εκλεκτών κοσμημάτων και ρολογιών, πέρα ​​από τη λάμψη και τον πολύτιμο χρυσό τους, αποτελούν η διαχρονικότητά τους και η μοναδική ιστορική σημασία τους.

Κάποια κουβαλούν απαστράπτουσες ιστορίες βασιλικών ρομάντζων ή μεγάλων σταρ του Χόλυγουντ. Άλλα ωστόσο διαθέτουν συγκλονιστική, συναισθηματική και ιστορική αξία—μεταξύ δε αυτών εξέχουσα θέση κατέχει το προσωπικό, χρυσό και περιστρεφόμενο ρολόι, υπογραφής Andreas Huber, του ίδιου του Αδόλφου Χίτλερ. Στις 28 Ιουλίου μάλιστα, οι διάσημες Δημοπρασίες ‘Alexander Historical Auctions’ στο Maryland, θα βγάλουν το κομμάτι σε δημοπρασία με εκτιμώμενη τιμή πώλησης μεταξύ δύο και τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων, σηματοδοτώντας συνάμα την πρώτη φορά στην ιστορία που ένα ρολόι ιδιοκτησίας του Χίτλερ, προσφέρεται σε δημόσιο πλειστηριασμό.

Το περιστρεφόμενο ρολόι χειρός ‘Andreas Huber’ του Αδόλφου Χίτλερ από κίτρινο χρυσό 18 καρατίων και δερμάτινο λουράκι από σαύρα, εκτιμάται στα 2 έως 4 εκατομμύρια δολάρια. Credit: Alexander Historical Auctions

Το συγκεκριμένο ρολόι  δωρήθηκε στον δικτάτορα την ημέρα των 44ων γενεθλίων του -20 Απριλίου 1933- όταν ονομάστηκε επίτιμος πολίτης της Βαυαρίας μαζί με τον πρώην καγκελάριο Paul von Hindenburg. Το ρολόι αυτό είναι χωρίς καμιά αμφιβολία ένα σπάνιο όσο και πολύτιμο κατάλοιπο της δραματικής παγκόσμιας περιόδου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αναφέρει ο οίκος δημοπρασιών σε γραπτή δήλωσή του:

«Το καταπληκτικό αυτό ρολόι προέρχεται από τον Γάλλο στρατιώτη -Sgt. Robert Mignot-, ο οποίος το άρπαξε ως λάφυρο πολέμου στις 4 Μαΐου 1945, όταν η μονάδα του έγινε η πρώτη συμμαχική δύναμη που εισέβαλε στο καταφύγιο του Χίτλερ στο Berchtesgaden, στα βουνά της Βαυαρίας. Το ρολόι και η ιστορία που το συνοδεύει, έχουν ερευνηθεί ενδελεχώς από μερικούς από τους πιο έμπειρους και σεβαστούς ωρολογοποιούς και στρατιωτικούς ιστορικούς στον κόσμο, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι όντως αυθεντικό και ανήκε πράγματι στον Αδόλφο Χίτλερ».

Όταν είναι κλειστό, το ρολόι εμφανίζει χαρακτικά με τα αρχικά του ηγέτη της ναζιστικής Γερμανίας, μια σβάστικα και τον γερμανικό αυτοκρατορικό αετό. Προβάλλει επίσης τρεις πολύ χαρακτηριστικές ημερομηνίες: τα γενέθλια του Χίτλερ, τον διορισμό του ως καγκελάριο της Γερμανίας και την εκλογική νίκη του ναζιστικού κόμματος, δύο κομβικά γεγονότα που έλαβαν χώρα το 1933.

Μια κοντινή όψη στην πολύ ιδιαίτερη κατασκευή του περιστρεφόμενου ρολογιού του Αδόλφου Χίτλερ

Ενώ το κομμάτι έχει εξαρτήματα κατασκευής της περίφημης ωρολογοποιίας Jaeger-LeCoultre και ολοκληρώθηκε από τον επίσημο προμηθευτή ρολογιών στη Βασιλική Αυλή της Βαυαρίας Andreas Huber, δεν διαθέτει έγγραφα παραγωγής από κανέναν εκ των κατασκευαστών του. Αλλωστε, το εργοστάσιο του Huber καταστράφηκε εξ ολοκλήρου κατά τη διάρκεια του πολέμου το 1944. Ωστόσο, μια αυθεντική επιστολή από την κόρη του Mignot, που πιστοποιεί την ταυτότητα του ρολογιού, περιλαμβάνεται στην επικείμενη πώληση του εξαιρετικού αντικειμένου.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα