Οταν το φωτογραφικό κλικ μεγαλουργεί
“Bike with Flowers (Ποδήλατο με λουλούδια)” © Thanh Nguyen Phuc, Vietnam, Νικητής, National Awards, Travel (Ταξίδι), 2022 Sony World Photography Awards.

Κάθε χρόνο, τα Sony World Photography Awards αναδεικνύουν τη φωτογραφική κοινότητα με τα Εθνικά Βραβεία, που επιλέγονται από τον Ανοιχτό Διαγωνισμό. Τα βραβεία αυτά είναι μια υπέροχη ευκαιρία να αναδειχθούν οι δεξιότητες των φωτογράφων, είτε είναι επαγγελματίες, είτε ερασιτέχνες, είτε χομπίστες. Για την έκδοση του 2022, 61 χώρες εκπροσωπούνται στα Εθνικά Βραβεία Φωτογραφίας, που προέρχονται από μια μεγάλη ποικιλία κατηγοριών.

Φέτος υπάρχει ακόμη ένα βραβείο, το Εθνικό Βραβείο Λατινικής Αμερικής, το οποίο προβάλλει ταλέντα από όλη την Κεντρική Αμερική, τη Νότια Αμερική και το Μεξικό. Μεταξύ αυτών που τιμήθηκαν είναι ο Bernardo del Cristo Hernandez Sierra της Κολομβίας. Όχι μόνο κέρδισε το Εθνικό Βραβείο στην “κατηγορία Κίνηση” για την καλλιτεχνική του ασπρόμαυρη φωτογραφία ενός δύτη, αλλά ανακηρύχθηκε νικητής του Εθνικού Βραβείου Λατινικής Αμερικής.

“Through the Roof (Μέσα από την οροφή)” © Bernardo del Cristo Hernandez Sierra, Colombia, Νικητής, National Awards, Motion (Κίνηση), 2022 Sony World Photography Awards.

Τι είπε ο φωτογράφος Bernardo del Cristo Hernandez Sierra: Ένας δύτης πηδά από μια πλατφόρμα 10 μέτρων κατά τη διάρκεια ενός εθνικού διαγωνισμού κατάδυσης στο Μεντεγίν της Κολομβίας. Η φωτογραφία τραβήχτηκε τον Αύγουστο του 2021.

Άλλες ξεχωριστές εικόνες περιλαμβάνουν τη ζωντανή φωτογραφία του Thanh Nguyen Phuc ενός πλανόδιου πωλητή στο Ανόι να κάνει ποδήλατο δίπλα σε έναν πολύχρωμο τοίχο. Τα λουλούδια στο καλάθι του πωλητή καθρεφτίζουν το έργο τέχνης στον τοίχο. Στην πραγματικότητα, τα λουλούδια που ρέουν πάνω στον τοίχο φαίνεται σχεδόν να προέρχονται από το καλάθι, χάρη στη δυνατή σύνθεση που δημιούργησε ο Βιετναμέζος φωτογράφος.

“Bike with Flowers (Ποδήλατο με λουλούδια)” © Thanh Nguyen Phuc, Vietnam, Νικητής, National Awards, Travel (Ταξίδι), 2022 Sony World Photography Awards.

Τι είπε ο φωτογράφος Thanh Nguyen Phuc: «Πριν από εκατό χρόνια υπήρχαν μόνο 36 δρόμοι και τώρα υπάρχουν πολλοί περισσότεροι, αλλά η κουλτούρα του δρόμου παραμένει ισχυρή στο Ανόι. Υπάρχουν πολλά καταστήματα στους κεντρικούς δρόμους, αλλά οι άνθρωποι στους παλιούς δρόμους προτιμούν να εξυπηρετούνται από κινητούς πλανόδιους πωλητές. Πέρασα ένα Σαββατοκύριακο ακολουθώντας πλανόδιους πωλητές και διαπίστωσα ότι περπατούσαν ή έκαναν ποδήλατο όλη μέρα. Εδώ είναι μια από τις αγαπημένες μου στιγμές».

Η Edina Csoboth από την Ουγγαρία τράβηξε μια εντυπωσιακή φωτογραφία μιας γυναίκας που της χάρισε ένα Εθνικό Βραβείο στην “κατηγορία Πορτρέτο”. Η όμορφη χρήση του φωτός και της σκιάς, καθώς και ο τρόπος που χρησιμοποίησε τα φύλλα για να πλαισιώσει το πρόσωπο του μοντέλου, απογειώνουν την εικόνα σε ένα νέο επίπεδο.

“Rea (Ρέα)”© Edina Csoboth, Oυγγαρία, Νικήτρια, National Awards, Portraiture (Πορτρέτα), 2022 Sony World Photography Awards.

Τι είπε η φωτογράφος Edina Csoboth: “Ένα κλασικό πορτρέτο”.

“White Stallion (Λευκός επιβήτωρ)” © Haider Khan, India, Νικητής, National Awards, Natural World & Wildlife (Φυσικός κόσμος και Άγρια Ζωή), 2022 Sony World Photography Awards.

Τι είπε ο φωτογράφος Haider Khan: Το Marwari ή Malani είναι μια σπάνια ράτσα αλόγων από την περιοχή Marwar του Rajasthan στη βορειοδυτική Ινδία, με ένα ασυνήθιστο σχήμα αυτιού που καμπυλώνει προς τα μέσα.

“Le Mont.Saint-Michel at Sunset (Το κάστρο Σεντ Μισέλ το ηλιοβασίλεμα)” © Cigdem Ayyildiz, Turkey, Νικητής, National Awards, Landscape (Τοπίο), 2022 Sony World Photography Awards.

Τι είπε ο φωτογράφος Cigdem Ayyildiz: «Για μένα, αυτό το έργο τέχνης στις ακτές της Νορμανδίας είναι υποψήφιο για το Όγδοο Θαύμα του Κόσμου, παρέχοντας μια θρυλική θέα και ατμόσφαιρα, ειδικά το ηλιοβασίλεμα και όταν η παλίρροια είναι χαμηλή.»

“Stars over Yellowstone (Αστέρια πάνω από το Γέλοουστοουν” © Mazin Alhassan, Saudi Arabia, Νικητής, National Awards, Landscape (Τοπίο), 2022 Sony World Photography Awards.

Τι είπε ο φωτογράφος Mazin Alhassan: Μια αστροφωτογραφία στο Norris Geyser Basin, την πιο καυτή λεκάνη geyser στο Yellowstone. Βρίσκεται κοντά στο βορειοδυτικό άκρο του Yellowstone Caldera κοντά στο Norris Junction και στη διασταύρωση τριών μεγάλων ρηγμάτων.

Φωτογράφοι από 61 διαφορετικές χώρες έχουν λάβει μέρος στον διαγωνισμό.

“Born of Fire (Γεννημένο από φωτιά)” © Filip Hrebenda, Slovakia, Νικητής, National Awards, Landscape (Τοπίο), 2022 Sony World Photography Awards.

Τι είπε ο φωτογράφος Filip Hrebenda:Ήταν η πρώτη φωτογραφία που τράβηξα στην αποστολή μου στην ηφαιστειακή περιοχή Fagradalsfjall στη νοτιοδυτική Ισλανδία. Τα ηφαίστεια είναι μια σπάνια ευκαιρία να παρατηρήσετε την πλήρη μεταμόρφωση ενός τοπίου. Τα μέρη που ήταν μόλις πρόσφατα κοιλάδες και λιβάδια έγιναν λόφοι, κρατήρες και χωράφια λάβας. Το να βρίσκομαι εκεί ήταν μια μεγάλη εμπειρία.”

“Bondhusvatnet Glacier (Παγετώνας Bondhusvatner)” © Hans Kristian Strand, Norway, Νικητής National Awards, Landscape (Τοπίο), 2022 Sony World Photography Awards.

Τι είπε ο φωτογράφος Hans Kristian Strand:Λατρεύω αυτό το ήσυχο μέρος. Επισκέπτομαι τον παγετώνα Bondhusvatnet κάθε χρόνο με την ελπίδα να έχω την τέλεια εικόνα, και φέτος την πήρα τελικά.”

“Giant Tusker (Γιγάντιος Ελέφαντας)” © Mohammad Mirza, Kuwait, Nικητής, National Awards, Natural World & Wildlife (Φυσικός κόσμος και Άγρια Ζωή), 2022 Sony World Photography Awards.

Τι είπε ο φωτογράφος Mohammad Mirza: Η φωτογράφιση ενός γιγάντιου ελέφαντα σαν τον Κρεγκ ήταν μια μεγάλη πρόκληση για μένα. Το να φτάσετε τόσο κοντά, σε αυτόν το θηρίο, και να “πυροβολήσετε” από πολύ χαμηλή γωνία με ευρυγώνιο φακό, απαιτεί θάρρος! Μετά από πέντε ημέρες και πολλές προσπάθειες κατάφερα να φωτογραφίσω τον Κρεγκ σε ανοιχτό χώρο… κατάφερα να βγάλω αυτή τη φωτογραφία πρόσωπο με πρόσωπο, με φόντο το όρος Κιλιμάντζαρο.”

Οι νικητές επιλέχθηκαν από τις 170.000 φωτογραφίες που συμμετείχαν στον Ανοιχτό Διαγωνισμό.

“Wild Horses (Άγρια άλογα)” © Matjaž Šimic, Slovenia, Νικητής, National Awards, Natural World & Wildlife (Φυσικός Κόσμος και Άγρια Ζωή), 2022 Sony World Photography Awards.

Τι είπε ο φωτογράφος Matjaž Šimic:Όταν επισκεφθήκαμε τη Γαλλία αυτό το καλοκαίρι, είδαμε τα διάσημα λευκά άλογα Camargue. Η κομψότητα και η ενέργειά τους με γοήτευσαν τόσο πολύ που έμεινα άφωνος.”

“Masked Man in Tokyo (Άνθρωπος με μάσκα στο Τόκιο)” © Yasuhiro Takachi, Japan, Δεύτερο βραβείο, National Awards, Street Photography (Φωτογραφία Δρόμου), 2022 Sony World Photography Awards.

Τι είπε ο φωτογράφος Yasuhiro Takachi:Μια σκηνή μπροστά από το σταθμό του Τόκιο, κατά τη διάρκεια της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης σχετικά με τον Covid-19.”

“Untitled (Χωρίς Τίτλο)” © Wookeun Choi, Korea (Republic of), Δεύτερο Βραβείο, National Awards, Street Photography, (Φωτογραφία Δρόμου), 2022 Sony World Photography Awards.

Τι είπε ο φωτογράφος Wookeun Choi: Αργά το απόγευμα, φωτογράφισα μια ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε από μια γυναίκα και τη σκιά της να περνούν από την εντυπωσιακή δομή αυτού του κτιρίου στο Jeju της Νότιας Κορέας.”

“A City Among the Clouds (Πόλη στα σύννεφα)” © Wonyoung Choi, Korea (Republic of), Νικητής, National Awards, Architecture (Αρχιτεκτονική), 2022 Sony World Photography Awards.

Τι είπε ο φωτογράφος Wonyoung Choi:Αυτή είναι μια φωτογραφία από το βουνό Bukhansan στη Σεούλ της Νότιας Κορέας. Πολλοί άνθρωποι σκαρφαλώνουν στο βουνό για να δουν την ανατολή του ηλίου, αλλά είναι σπάνιο θέαμα να βλέπεις την πόλη να καλύπτεται από σύννεφα καθώς ανατέλλει ο ήλιος. Έχω πάει εκεί πολλές φορές και ήμουν τυχερός που τελικά το είδα. Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη προς τη Μητέρα Φύση που άλλαξε την αρχιτεκτονική της Σεούλ από μονότονη σε πολύχρωμη.”

“Untitled (Xωρίς Τίτλο)” © Kazi Arifuzzaman, Bangladesh, Νικητής, National Awards, Architecture (Αρχιτεκτονική), 2022 Sony World Photography Awards.

Τι είπε ο φωτογράφος Kazi Arifuzzaman: Εργαζόμαστε όλοι μαζί.

“Downhearted (Κακόκεφος)” Uditha Prabhasha Dharmarathna, Sri Lanka, Νικητής, National Awards, Portraiture (Πορτρέτο), 2022 Sony World Photography Awards.

Tι είπε ο φωτογράφος Uditha Prabhasha Dharmarathna:Στη φωτογραφία, το πορτρέτο είναι γνωστό ότι αποτυπώνει την προσωπικότητα ενός ατόμου ή μιας ομάδας ανθρώπων, χρησιμοποιώντας αποτελεσματικό φωτισμό. Μου αρέσει να δουλεύω με ανθρώπους, να αποτυπώνω τις συμπεριφορές και τα συναισθήματά τους μέσα από φωτογραφίες. Το 2021-2022, η κακοποίηση παιδιών ήταν θέμα συζήτησης. Ήθελα να δώσω στους ανθρώπους μια ιδέα για το πώς νιώθουν, πώς ενεργούν τα θύματα και πώς τα καταφέρνουν. Γι’ αυτό τράβηξα αυτή τη φωτογραφία.”

“Montsho (Μαύρο)” © Tshabalala Bongani, South Africa, Νικητής, National Awards, Portraiture (Πορτρέτο), 2022 Sony World Photography Awards.

Τι είπε ο φωτογράφος Tshabalala Bongani:Το Montsho, που σημαίνει «μαύρος», είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται στη Νότια Αφρική για να κοροϊδέψει ένα μελαχρινό άτομο. Αυτή η φωτογραφία εξερευνά τις συναισθηματικές επιπτώσεις του πειράγματος στην παιδική ηλικία: κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ο Montsho ανοίγει συζητήσεις γύρω από την αναπαράσταση του μαύρου σώματος και των ζωών των μαύρων, αμφισβητώντας την ιδέα ότι η μαυρίλα είναι ομοιογενής. Για μένα αυτή η φωτογραφία είναι τόσο για την καταστροφή όσο και για τη διατήρηση. έχει να κάνει με αυτό που επιλέγουμε να αγκαλιάσουμε αφού περάσουμε τραύμα.

“Silence is the Most Powerful Scream (Η σιωπή είναι η δυνατότερη κραυγή)” © Sussi Charlotte Alminde, Denmark, Νικήτρια, National Awards, Creative (Δημιουργικότητα), 2022 Sony World Photography Awards.

Τι είπε η φωτογράφος Sussi Charlotte Alminde: Μια ιστορία του δάσους που δημιουργήθηκε μια κρύα μέρα του χειμώνα στις 18 Φεβρουαρίου 2021. Η ιδέα ήταν καθαρά και απλά να δημιουργηθεί ένα προσωπικό έργο τέχνης.”

Όλοι οι νικητές των Εθνικών Βραβείων θα πάρουν στο σπίτι τους εξοπλισμό της Sony. Επιπλέον, όλοι θα δουν τα έργα τους να εκτίθενται στην έκθεση Sony World Photography Award που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου 2022, στο Somerset House του Λονδίνου.

www.worldphoto.org

www.worldphoto.org/sony-world-photography-awards

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα