Ο Elon Musk στέλνει τον… Jeff Koons στη Σελήνη
Έργο Τέχνης του Jeff Koons εκτοξεύεται στο Διάστημα
Credit:; JeffKoons/X

O Elon Musk έστειλε κυριολεκτικά τον Jeff Koons στη Σελήνη. Συνολικά 125 μικροσκοπικά γλυπτά του φεγγαριού επρόκειτο να εκτοξευθούν προς το σεληνιακό σώμα για το έργο Moon Phases του Koons. Ωστόσο, χρειάστηκαν πολλές λανθασμένες εκκινήσεις προτού ο πύραυλος απογειωθεί από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα. Η αιτία αυτής της δυσλειτουργίας; Ένα πρόβλημα με το προωθητικό καύσιμο μεθάνιο του πυραύλου της SpaceX.

Σύμφωνα με δήλωση που ακολούθησε της εκτόξευσης, “αυτά τα φεγγάρια θα είναι τα πρώτα εγκεκριμένα έργα Τέχνης που θα τοποθετηθούν στη Σελήνη“. Σε αυτό το “εξουσιοδοτημένο” βρίσκεται η ιστορία του Moon Museum (Μουσείο της Σελήνης): μια κεραμική γκοφρέτα με μέγεθος μόλις 1,9 εκατοστά στη μεγαλύτερη πλευρά της, η οποία το 1969 τοποθετήθηκε κρυφά στο πόδι ενός σεληνιακού σκάφους για την πτήση Apollo 12. Στο μικροσκοπικό “μουσείο” υπήρχαν έργα έξι καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων οι Claes Oldenburg, Robert Rauschenberg και Andy Warhol. Ωστόσο, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε αν αυτό το πρωτοποριακό κομμάτι της διαστημικής Τέχνης βρίσκεται, πράγματι, στο Διάστημα.

Αν το “Μουσείο της Σελήνης” είναι εκεί πάνω, τότε ο Koons, που αγαπάει τα καρτούν θα δει πως το έργο του έχει καλή παρέα. Κάτω από ένα σχολικό κακογραμμένο πέος (συμβολή του Warhol) βρίσκεται ένας απλοποιημένος Μίκι Μάους, ευγενική προσφορά του Oldenburg.

Αντίθετα, τα πρώτα (επίσημα εγκεκριμένα) έργα Τέχνης που θα φτάσουν στο φεγγάρι είναι μια σειρά από σφαίρες από ανοξείδωτο χάλυβα μιας ίντσας. “Κάθε μία [σχετίζεται] με ανθρώπους από διάφορους τομείς και χρονικές περιόδους που είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή του ανθρώπου στη Γη, όπως ο Μότσαρτ, ο Γαλιλαίος, η Κλεοπάτρα και ο Λεονάρντο ντα Βίντσι”.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η σεληνιακή προσεδάφιση θα γίνει σε εννέα ημέρες, ενώ η τοποθεσία προσεδάφισης θα γίνει χώρος σεληνιακής κληρονομιάς όπου τα φεγγάρια του Koons θα εγκατασταθούν για πάντα. Για κάθε σφαίρα που φτάνει στον ουρανό, υπάρχει ένα μεγαλύτερο αντίγραφο που παραμένει στη γη. Κάθε μία διαθέτει έναν πολύτιμο λίθο: ένα λευκό διαμάντι, ένα κίτρινο διαμάντι, ένα ζαφείρι, ένα σμαράγδι ή ένα ρουμπίνι.

Υπάρχουν 125 προς πώληση από την Pace Gallery, ένα ανά φεγγάρι. “Οι εξερευνήσεις του διαστήματος μας έδωσαν μια προοπτική της ικανότητάς μας να υπερβαίνουμε τους εγκόσμιους περιορισμούς”, έχει πει ο Koons. “Αυτές οι ιδέες είναι κεντρικές για το έργο μου NFT” (non-fungible token: ψηφιακό πιστοποιητικό πνευματικής ιδιοκτησίας που αποθηκεύεται μέσα στο blockchain)”.

Πηγή: Apollo Magazine

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα