“Η Νέα Υόρκη του Edward Hopper”- H Έκθεση του εμβληματικού ζωγράφου στο Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Whitney

Η πόλη της Νέας Υόρκης ήταν το σπίτι του Edward Hopper για σχεδόν έξι δεκαετίες (1908-67). Είναι η περίοδος που καλύπτει ολόκληρη την ώριμη καριέρα του.

«Κατά τη διάρκεια της ζωής του Αμερικανού ζωγράφου η πόλη γνώρισε τεράστια ανάπτυξη. Οι ουρανοξύστες έφτασαν σε ύψη ρεκόρ, τα εργοτάξια βοούσαν στους πέντε δήμους και ένας ολοένα και πιο διαφορετικός πληθυσμός άκμαζε. Οι απεικονίσεις του καλλιτέχνη, ωστόσο, για τη Νέα Υόρκη παρέμειναν σε ανθρώπινη κλίμακα και σε μεγάλο βαθμό ακατοίκητες”. Αυτό επισημαίνεται στην περιγραφή της έκθεσης «Edward Hopper’s, New York» που φιλοξενείται στο Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Whitney.

Edward Hopper

Λίγα λόγια για την έκθεση

Η έκθεση ρίχνει φως στη ζωή και το έργο του Χόπερ. Από τις πρώιμες εντυπώσεις του από τη Νέα Υόρκη σε σκίτσα, εκτυπώσεις και εικονογραφήσεις μέχρι τους πίνακές του, στους οποίους η πόλη αποτέλεσε φόντο.

Την έκθεση πλαισιώνει το πρόσφατα αποκτηθέν αρχείο Σάνμπορν Χόπερ που αποτελείται από εφημερίδες, αλληλογραφία, φωτογραφίες και περιοδικά.

Edward Hopper, Manhattan Bridge, 1925–26. Η Γέφυρα του Μανχάταν – Watercolor and graphite pencil on paper. Credit: Whitney Museum of American Art, New York © Heirs of Josephine N. Hopper/Licensed by Artists Rights Society (ARS), New York 

 «Ο Hopper έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Νέα Υόρκη. Σε απόσταση λίγων τετραγώνων από εκεί που βρίσκεται σήμερα το Μουσείο Γουίτνεϊ.» ανέφερε η Kim Conaty. Η Conaty μαζί με τους Steven and Ann Ames επιμελήθηκαν την έκθεση.

«Περπάτησε στους ίδιους δρόμους και είδε τους αδιάκοπους κύκλους κατεδάφισης και κατασκευής. Αυτοί οι κύκλοι συνεχίζονται σήμερα, καθώς η Νέα Υόρκη επανεφευρίσκεται ξανά και ξανά» ανέφερε η Κίμ Κονάτι.

Και πρόσθεσε η επιμελήτρια: “Ο καλλιτέχνης κατάφερε να απεικονίσει μια πόλη που άλλαζε και έμενε αμετάβλητη. Έναν τόπο της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου και έναν διαμορφωμένο από τη φαντασία του”.

Edward Hopper, Night Windows, 1928

Η έκθεση αποτελείται από οκτώ ενότητες και καλύπτονται μέσα σε τέσσερις χώρους του Μουσείου. Τα θεματικά κεφάλαια καλύπτουν ολόκληρη την καριέρα του ζωγράφου. Και για πρώτη φορά παρουσιάζει μαζί τα πανοραμικά τοπία του υπό τον τίτλο «The Horizontal City».

Το Μουσείο της Νέας Υόρκης και ο καλλιτέχνης έχουν μακρά ιστορία. Το 1920, ο 37χρονος Ηopper έχει την πρώτη ατομική έκθεση στο Whitney Studio Club. Το Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Whitney έχει σήμερα 3.100 έργα του.
 
Η έκθεση ξεκίνησε στις 19 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 5 Μαρτίου 2023. Το Μουσείο κυκλοφόρησε και ένα πανόδετο λεύκωμα της έκθεσης.

Αρχική πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα