Η “Φωτογραφία της Χρονιάς” του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη

Η φωτογραφία είναι μια τέχνη που έχει τη δύναμη να αποτυπώσει τον πολύπλοκο συναισθηματικό κόσμο του ανθρώπου.

Το φωτογραφικό κλικ του δικού μας Κωνσταντίνου Τσακαλίδη από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Εύβοιας ανακηρύχθηκε Φωτογραφία της Χρονιάς στα Διεθνή Βραβεία Φωτογραφίας της Σιένα 2022. Το φεστιβάλ είναι ένα από τα διασημότερα φεστιβάλ φωτογραφίας και η χώρα μας είχε την τιμητική της. 

Το πλάνο αποτυπώνει την απόγνωση της Παναγιώτας Κριτσιόπη. Της 81χρονης γυναίκας, καθώς οι φλόγες πλησιάζουν στο σπίτι της κατά τη διάρκεια των σοβαρών δασικών πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα το καλοκαίρι του 2021 και προκάλεσαν εκτεταμένες περιβαλλοντικές ζημιές. Η εικόνα επιλέχθηκε από δεκάδες χιλιάδες εικόνες που εστάλησαν από φωτογράφους από 140 χώρες.

Το έργο του Τασκαλίδη, μαζί με τους 12 νικητές των κατηγοριών, εκτίθεται πλέον στη Σιένα της Ιταλίας, μέχρι τις 20 Νοεμβρίου 2022. Η σπαρακτική φωτογραφία του ήταν μία από τις πολλές που τιμήθηκαν στον διαγωνισμό.

Από τη φωτογραφία δρόμου μέχρι την αρχιτεκτονική φωτογραφία, κάθε κατηγορία αναδεικνύει τα ξεχωριστά ταλέντα των φωτογράφων. Κοιτάζοντας τη συλλογή των νικητών, είναι αδύνατο να μην θαμπωθείς από τις ικανότητές τους και να μην εντυπωσιαστείς από τα διάφορα είδη φωτογραφίας που έχουν αντίκτυπο στον κόσμο μας σήμερα.

«Angelina Jolie and Bees Number 1» του Dan Winters – 1η Κατάταξη – Συναρπαστικά Πρόσωπα και Χαρακτήρες

Η Αngelina Jolie από μόνη της πανέμορφη. Όμως η προσθήκη μελισσών τοποθετημένων στρατηγικά στο πρόσωπο και το σώμα της οδηγεί την εικόνα σε άλλο επίπεδο. Γυρισμένο για το National Geographic για την προώθηση της Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας, το βραβευμένο πορτρέτο απαιτούσε από την Τζολί να μείνει ακίνητη για 18 λεπτά ενώ οι μέλισσες κάθονταν στο σώμα της, χωρίς να την τσιμπήσει καμμιά. Η φερομόνη της βασίλισσας εφαρμόστηκε στην Angelina για να κάνει τις μέλισσες να συγκεντρωθούν πάνω της.

«Μάνα, τρυφερή αγάπη» του Άμου Νάχουμ1η Κατηγορία – Ζώα στο περιβάλλον τους

Ο γνωστός φωτογράφος άγριας ζωής Amos Nachoum κατέκτησε την πρώτη θέση για τη γλυκιά φωτογραφία του με μια πολική αρκούδα και το μικρό της. Σε αυτή τη φωτογραφία, βλέπουμε ξεκάθαρα τη μαμά αρκούδα να προσέχει το μωρό της και να το οδηγεί δίπλα της στο νερό. Οι μητέρες αρκούδες φροντίζουν πολύ τα μικρά τους. Σήμερα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι αρκούδες πρέπει να διανύσουν μεγαλύτερες αποστάσεις για να αναζητήσουν τροφή και να επιβιώσουν. Έτσι η μητέρα πρέπει να κρατά το μικρό της δίπλα της όσο ψάχνει για τροφή.

«Way to Hell» της Nadine Galandi – 1η Κατηγορία – Η Ομορφιά της Φύσης

Μια σειρά από μικρούς κρατήρες εκρήγνυνται στα δυτικά της Χώρας του Πάγου και της Φωτιάς. Από τους κρατήρες κυλά ένα ποτάμι από λάβα και πυκνός καπνός υψώνεται στον ουρανό. Το να βλέπεις μια ηφαιστειακή έκρηξη είναι μοναδική εμπειρία. Φανταστείτε να την ακούς, να τη μυρίζεις και να τη νιώθεις.

«Smokey Coat» του Michael Kowalczyk – 1η Κατηγορία – Φωτογραφία δρόμου

Ντυμένος σαν ντετέκτιβ από περασμένες εποχές, ένας κύριος περνά μέσα από ένα σύννεφο υπόγειου ατμού. O ατμός υψώνεται κάτω από την East 37th Street, όπως συμβαίνει συχνά στη Νέα Υόρκη. Στο βάθος, ουρανοξύστες και αρχαία κτίρια συμπληρώνουν την εικόνα.

«Έργο» του Ραχάτ Μπιν Μουσταφίζ – 1η Κατηγορία -Ταξίδια & Περιπέτειες

Το Nagarbari Ghat είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα ποτάμια/λιμάνια της χώρας. Οι εισαγωγείς λιπασμάτων, σιτηρών τροφίμων, άνθρακα και τσιμέντου χρησιμοποιούν αυτή τη διαδρομή για εύκολη μεταφορά. Συνήθως, εργάτες εργάζονται εδώ όλη μέρα. Ξεφορτώνουν τα προϊόντα από τα πλοία και μεταφέρουν τις τσάντες. Στο τέλος της ημέρας πληρώνονται ανά τσάντα.

«Kiss Me» του Raffael Gunawan – 1η κατάταξη – Κάτω από 20

Ένα κορίτσι, με θλιμμένη έκφραση και χείλη βαμμένα με κραγιόν, είναι το μοντέλο για μια φωτογράφηση. Η ιδέα της φωτογραφίας φέρνει επανάσταση με την άφιξη ενός περίεργου μικρού πουλιού. Τα χρωματιστά χείλη της προσελκύουν έναν κυνηγό αράχνης, που απαθανατίζεται κατά την πτήση.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα