#Yoga Class: Γιατί να βάλετε τον διαλογισμό στην καθημερινότητά σας;

Διαλογισμός θεωρείται οτιδήποτε μας φέρνει στο κέντρο μας και μας συγκεντρώνει στην παρούσα στιγμή. Έτσι, το μυαλό μας δεν ανησυχεί για το μέλλον και αποβάλλει το άγχος, που ουσιαστικά είναι ο φόβος για το άγνωστο. Ο διαλογισμός, επίσης, μας καλλιεργεί την επίγνωση καθώς καλούμαστε να γίνουμε παρατηρητές της κάθε στιγμής. Όσο βαθύτερα συνδεδεμένοι είμαστε με την στιγμή τόσο πιο έντονο είναι το συναίσθημα της ευδαιμονίας και της πληρότητας.

Η λέξη «ευδαιμονία» είναι μια λέξη που περιγράφει απόλυτα την διαδικασία του διαλογισμού. Να τα έχουμε καλά με τους «δαίμονές» μας – όλες τις αμφιβολίες και δυσκολίες- είναι αυτό που πασχίζουμε να καταφέρουμε με διάφορους τρόπους καθημερινά. Ο όγκος των σκέψεων που κάνουμε καθημερινά μας εγκλωβίζει στο συναίσθημα της αγωνίας και λίγο- λίγο η ζωή μας και οι δυνατότητες μας περιορίζονται αρκετά.

Η στιγμή που νιώθουμε ελεύθεροι και ευτυχισμένοι χωρίς να έχει γίνει κάτι σπουδαίο, είναι η στιγμή που έχουμε ξεφορτωθεί από πάνω μας τα άγχη μας. Αυτό το όμορφο συναίσθημα δεν έχουμε την πολυτέλεια να το νιώθουμε συχνά, παρά μόνο κάποιες στιγμές απόλυτης χαλάρωσης, έντονης απόλαυσης και αυθόρμητης ευγνωμοσύνης.

Τι μπορεί να είναι ο διαλογισμός στην καθημερινότητά μας;

Πως, λοιπόν, μπορούμε αυτές τις στιγμές να τις εντάξουμε στην καθημερινότητά μας και να εμφανίζονται πιο συχνά; Σκεφτείτε πόσο διαφορετικός θα ήτανε ο κόσμος στα μάτια μας αν ήμασταν χαλαροί, ευγνώμονες και ευτυχισμένοι για ό,τι ερχόταν και να απολαμβάναμε την κάθε στιγμή. Δεν περιγράφω κάτι έξω από τη σφαίρα της πραγματικότητας, αλλά κάτι που με αρκετή προσπάθεια μπορεί να γίνει η καθημερινότητά μας και μια νέα πραγματικότητα για τη ζωή μας. Να σταματήσουμε τις τοξικές σκέψεις και σχέσεις που ανεβάζουν τα επίπεδα της αγωνίας μας και της αρνητικότητας μας δεν είναι πάντα εύκολο.

Γι’ αυτό χρειαζόμαστε τον διαλογισμό στην καθημερινότητά μας. Διαλογισμός, όπως ανέφερα και στην αρχή, είναι οτιδήποτε μας φέρνει στην επίγνωση του τώρα. Διαλογισμός μπορεί να είναι το μάθημα τένις στο οποίο είσαι συγκεντρωμένοι στην παρούσα στιγμή και νιώθεις τόσο ελεύθερος και ευτυχισμένος μόνο και μόνο που τρέχεις να χτυπήσεις το μπαλάκι. Η παρούσα στιγμή και αυτό που κάνεις συγκεντρωμένος στην αναπνοή σου και στη ροή του παιχνιδιού , είναι ό,τι χρειάζεσαι για να σε φρεσκάρει και κάπως να εκτιμήσεις το νόημα της ζωής. Σε διαλογισμός μπορεί να μετατραπεί το πλύσιμο των πιάτων , αν δεν σκέφτεσαι πώς να τελειώσεις με αυτά και να προχωρήσεις στις επόμενες δουλείες που μοιάζουν βουνό. Αλλά συνδέεσαι με την αναπνοή σου και την παρούσα στιγμή και είσαι ευγνώμων που μπόρεσες να ετοιμάσεις φαγητό για σένα και την οικογένειά σου και που είσαι άξιος (- α) να την φροντίσεις. Διαλογισμός μπορεί να είναι η ώρα της μαγειρικής. Πολλοί άνθρωποι χαλαρώνουν μαγειρεύοντας γιατί ακριβώς νιώθουν συνδεδεμένοι με τη ροή της στιγμής και αδειάζουν από αγωνίες. Πόσο πιο νόστιμο γίνεται το φαγητό όταν μαγειρεύουμε με αυτό τον τρόπο! Διαλογισμός είναι και η ώρα του φαγητού, όταν απολαμβάνουμε αυτό που τρώμε χωρίς να αποσπόμαστε από ειδήσεις, τηλεφωνήματα και άλλα.

Πώς θα κάνετε διαλογισμό;

Τέλος, για να φτάσουμε να κάνουμε όλα τα παραπάνω σε μορφή διαλογισμού και να μπορείτε να διακρίνετε την ευχαρίστηση, δεν έχετε παρά να εξασκηθείτε στον διαλογισμό και στην παρατήρηση. Δοκιμάστε καθημερινά να καθίσετε 5 λεπτά μέσα στην ημέρα απλώς στην καρέκλα σας ή στο πάτωμα στην ησυχία σας και να παρατηρείτε την αναπνοή σας και τις σκέψεις σας χωρίς να εμπλέκεστε σε αυτές. Μια δοκιμή θα σας πείσει. Θα καταλάβετε πως το πνεύμα σας ηρεμεί και πως θα ξεκινήσετε να απολαμβάνετε την ημέρα σας. Όσο και αν οι σκέψεις σας κατατρέχουν, οι αγωνίες και το πρόγραμμα της ημέρας δοκιμάστε να αποφορτιστείτε για 5 λεπτά μόνο. Μείνετε στη βαθιά αναπνοή σας, στην παρούσα στιγμή και απλά παρατηρείστε πόσο αστεία μας βομβαρδίζει το μυαλό μας με σκέψεις.

Ακολουθήστε τη Νικολίνα Σαμαρά:

https://www.instagram.com/theluckytriberetreats/

και https://www.facebook.com/theluckytriberetreats