Τα διάσημα κλικ του Cecil Beaton εκτίθενται στο παλάτι Blenheim

Bettmann Collection/Getty Images

Το επιβλητικό παλάτι Blenheim στο Woodstock της Αγγλίας, πρόκειται να φιλοξενήσει στα διαμερίσματά του τη νέα φωτογραφική έκθεση ‘Cecil Beaton, Celebrating Celebrity’.

Συγκεκριμένα, από τις 17 Μαΐου μέχρι την 1η Αυγούστου 2021 θα εκτεθούν φωτογραφίες του καταξιωμένου, πολυπράγμωνα, όσο και κοσμοπολίτη βρετανού καλλιτέχνη Cecil Beaton (Σέσιλ Μπίτον). Φωτογράφος, ζωγράφος, σχεδιαστής και φωτογράφος μόδας, ο Beaton ξεκίνησε την πορεία του κατά τη δεκαετία του ’20, εντρύφησε στον κόσμο της μόδας, στο θέατρο, αλλά και στο κλασικό μπαλέτο που αγάπησε πολύ.

Αναμείχθηκε συστηματικά με την υψηλή κοινωνία της εποχής του τις δεκαετίες του ’30 και του ’40. Το 1950 γίνεται ο επίσημος φωτογράφος της βασιλικής οικογένειας, με την οποία αναπτύσσει σταδιακά, σχέσεις οικειότητας και αγαστής συνεργασίας. Κατά καιρούς, πολλές διάσημες προσωπικότητες της τέχνης στήθηκαν μπροστά στον φακό του για να τις ‘αιχμαλωτίσει’ ιδανικά με τη ματιά του, στην αιωνιότητα.

Ανάμεσά τους οι Barbra Streisand, Audrey Hepburn, Marilyn Monroe, Marlon Brando, Coco Chanel, Picasso, Andy Warhol και Twiggy. Ικανός χρονικογράφος, διακοσμητής, αλλά και ενδυματολόγος, ο Μπίτον διαθέτει στο πλούσιο παλμαρέ του 3 βραβεία Oscar για τα κοστούμια του στις ταινίες Gigi και Fair Lady (Ωραία μου Κυρία). Η έκθεση αυτή συνδιοργανώνεται με το Μουσείο Hermitage της Αγίας Πετρούπολης, όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, με την αμέριστη βοήθεια της εφόρου του Μουσείου, Dasha Panaiotti.

Από τη Μαρία Αρβανιτοπούλου