Συνταγή για τραχανότο μανιταριών

Ο cool artisan Γαβριήλ Νικολαΐδης επιμελείται για ακόμα μια σεζόν το μενού του Beauty Killed the Beast και υπογράφει το πιο ελληνικό και ιδιαίτερο brunch της πόλης.

Υλικά για δυο μερίδες:

1 μέτριο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
250 γραμμ. μανιτάρια ψιλοκομμένα (διάφορα είδη mix)
4 κ.σ. ελαιόλαδο 350 γραμμ. ξινό τραχανά 500 γραμμ. ζωμό μανιταριών
2 φρέσκα κρεμμύδια
1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
1 κ.γ. θυμάρι φρέσκο
50 γραμμ. παρμεζάνα, τριμμένη
Βούτυρο για δέσιμο
Αλάτι και Πιπέρι

Για το Πίκο Ντε Γκάγιο

300 γραμμ. ντομάτες φρέσκες, κομμένες σε μικρά καρέ
80 γραμμ. κρεμμύδι λευκό, ψιλοκομμένο
5 γραμμ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
20 γραμμ. χυμό λάιμ
15 γραμμ. κόλιαντρο φρέσκο ψιλοκομμένο
40 ml ελαιόλαδο Aλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μανιτάρια και το φρέσκο θυμάρι. Σοτάρουμε για 5 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά. Προσθέτουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για 2-3 λεπτά να ανακατευτεί με τα υπόλοιπα λαχανικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον ζωμό, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα με την κουτάλα για να μην κολλήσει ο τραχανάς. Αφού απορροφηθεί το νερό, ο τραχανάς μας είναι έτοιμος Αφαιρούμε από τη φωτιά, ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και προσθέτουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα. Ελέγχουμε τα καρυκεύματα, πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και είμαστε έτοιμοι.

Για το κοτόπουλο & μετσοβόνε

Περνάμε το κοτόπουλο και το μετσοβόνε εναλλάξ από αυγό και πάνκο. Αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Τηγανίζουμε σε καυτό ηλιέλαιο. Αλατίζουμε μόλις βγουν από το τηγάνι και σερβίρουμε αμέσως.

Για το στήσιμο

Βάζουμε στη βάση του πιάτου το τραχανότο και από πάνω τους κύβους κοτόπουλου και τυριού. Γαρνίρουμε με πίκο ντε γκάγιο.

Επιμέλεια: Κρίστελ Λιάκου

Φωτογραφίες: Νίκος Μαλιάκος