Σολομός free food σε ριζότο με παντζάρι

Σολομός free food σε ριζότο με παντζάρι

Η πιο σοφή κουζίνα της Αθηναϊκής γαστρονομικής σκηνής αποτυπώνεται στις επόμενες σελίδες με πέντε συνταγές από τον κατάλογο εστιατορίου Cookoovaya καθώς και με μια ειλικρινή συζήτηση με τον chef Κλεομένη Ζουρνατζή

Σολομός free food σε ριζότο με παντζάρι

Υλικά για 6 άτομα

Για το ριζότο

1/2 κιλό ρύζι για ριζότο

1 κρεμμύδι(ψιλοκομμένο)

8-10 παντζάρια

2 λεμόνια

1/2 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)

2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος

ελαιόλαδο

αλάτι,πιπέρι

1/2 ποτήρι λευκό κρασί

Για τον σολομό

6 μερίδες φρέσκο σολομό ελευθέρας βοσκής Nordic Light Seefood Gourmet Ρίγανη

1 λεμόνι

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Εκτέλεση

Για τα παντζάρια:Βράζουμε τα παντζάρια και τα αφήνουμε να κρυώσουν στο νερό όπου έβρασαν. Έπειτα τα περνάμε από το μπλέντερ μέχρι να γίνουν πουρές. Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με μία κουταλιά βούτυρο για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε για άλλα 2 λεπτά. Έπειτα σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Συνεχίζουμε προσθέτοντας λίγο βραστό νερό, μέχρι να χυλώσει και να βράσει το ρύζι. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο, ρίχνουμε τον πουρέ από παντζάρι, μία κουταλιά της σούπας βούτυρο, τον άνηθο, το ξύσμα από τα δύο λεμόνια και χυμό από το ένα. διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.

Για τον σολομό:Αλατίζουμε και αλείφουμε με ελαιόλαδο τον σολομό. Ψήνουμε σε σχαροτήγανο (ή αντικολλητικό) από τη μεριά της πέτσας για 3-4 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Έπειτα γυρνάμε το ψάρι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 λεπτό ακόμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε το ψάρι με ρίγανη και λίγες σταγόνες λεμόνι.

Φωτογραφίες Νίκος Μαλιάκος