Πόσο έχει επηρεάσει ο κορονοϊός τον αθλητισμό; Ο πρωταθλητής τριάθλου, Γρηγόρης Σουβατζόγλου μας απαντά

Ο Γρηγόρης Σουβατζόγλου με το Garmin Forerunner 945.

Ο Γρηγόρης είναι πρωταθλητής τριάθλου με πολλά πανελλήνια ρεκόρ και αμέτρητες συμμετοχές σε δρομικούς, κολυμβητικούς και τριαθλητικούς αγώνες. Ξεκίνησε την κολύμβηση σε ηλικία 5 ετών και από τα πρώτα κιόλας χρόνια είχε διακρίσεις σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο. Με το τρίαθλο ασχολήθηκε το 2012, όταν και ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία και τις σπουδές του στο Μάρκετινγκ.

Γρηγόρη, χτυπάς πάντα τις πρωτιές σε όλες τις αθλητικές διοργανώσεις που συμμετέχεις. Πόσο σε έχει επηρεάσει η αναβολή των αθλητικών events;

Κάθε εμπόδιο για καλό, λένε. Εμείς πάντα βρίσκουμε τρόπους να κάνουμε αυτό που αγαπάμε περισσότερο. Σίγουρα η αναβολή των αθλητικών διοργανώσεων έχει επηρεάσει πολλούς από εμάς τους αθλητές, ιδιαίτερα στην ψυχολογία, όχι όμως και στην απόδοση. Η περσινή χρονιά με βρήκε με ένα ποδήλατο και μια βαλίτσα στο χέρι να ταξιδεύω κάθε Σαββατοκύριακο εντός και εκτός Ελλάδος για αγωνιστικές υποχρεώσεις. Ο φετινός Μάιος ήταν μια ευκαιρία να «μείνω σπίτι» και να συμμετάσχω σε αγώνες μέσω virtual πλατφόρμας στο ποδηλατικό, τουλάχιστον, σκέλος. Τρέξιμο συνέχισα να κάνω πέριξ της οικίας μου και στο κοντινό βουνό και ενδυνάμωση μέσα στο σπίτι επίσης. δυστυχώς το κολύμπι δεν μπόρεσα να το εξασκήσω καθόλου. Ευτυχώς προέρχομαι από τον χώρο της κολύμβησης και ήδη στο σύντομο διάστημα που έχουμε πάλι πρόσβαση επανέρχομαι στα προηγούμενα επίπεδα. Μόλις ξεκινήσουν πάλι οι αγώνες θα δούμε τελικά πόσο θα έχουμε επηρεαστεί, είτε αρνητικά είτε ακόμα και θετικά.

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το καλοκαίρι;

Φυσικά προπόνηση! Ο συνδυασμός της κολύμβησης, του ποδηλάτου και του τρεξίματος στα μέρη που επισκέπτομαι το καλοκαίρι με ιδανικό καιρό είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσω καλύτερα ένα μέρος και να δεθώ μαζί του μέσα από την άσκηση. Το ίδιο ισχύει για όλους μας, καθώς αποκτάμε έτσι περισσότερη εμπειρία και καλύτερες αναμνήσεις.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου καλοκαιρινός προορισμός;

Δεν έχω έναν αγαπημένο καλοκαιρινό προορισμό. Αγαπάω την Ελλάδα και μου αρέσει να ανακαλύπτω τις ομορφιές της, που είναι πολλές. Για να αποφύγω την πολυκοσμία, προτιμώ τα βουνά μας. Το καλοκαίρι έχει ιδανικές συνθήκες για προπόνηση και απόλυτη ηρεμία. Το ευχαριστιέμαι περισσότερο. Αγαπώ τη θάλασσα και δεν μπορώ χωρίς αυτήν, όμως την επισκέπτομαι σχεδόν όλο τον χρόνο και προτιμώ να την απολαμβάνω σε πιο ιδιωτικές καταστάσεις.

Τι θα συμβούλευες κάποιον που θα ήθελε να ξεκινήσει το τρίαθλο ερασιτεχνικά;

Να έχει υπομονή και φυσικά τον κατάλληλο Garmin εξοπλισμό! Το τρίαθλο είναι από τα ομορφότερα αθλήματα που υπάρχουν, με The Life πολλές εναλλαγές και πολλές χαρές και συγκινήσεις να προσφέρει στον καθένα μας, αρκεί να έχει σύνεση. Είναι πολύ σύνηθες κάποιος από τον ενθουσιασμό του να το παρακάνει στις προπονήσεις και να τραυματιστεί. Προτείνω, λοιπόν, να χαίρεται αυτό που κάνει και, αν θέλει να στοχεύσει στο «κάτι παραπάνω», να συμβουλευτεί έναν προπονητή. Θα τον γλιτώσει από πολλά! Ένα smartwatch Garmin για το τρίαθλο καταγράφει με απίστευτη λεπτομέρεια την κολύμβηση, την ποδηλασία και το τρέξιμο και βοηθάει τον αθλούμενο να μετράει την απόδοσή του, να βλέπει την πρόοδό του και να αντιλαμβάνεται καλύτερα πώς ανταποκρίνεται το σώμα του στην προπόνηση.

Φωτογραφία: Κοσμάς Κουμιανός