Ο στριφτός πύργος του Frank Gehry, Luma Arles εγκαινιάζεται τον Ιούνιο

Ο πύργος τέχνης Luma Arles με επένδυση από ανοξείδωτο ατσάλι, που σχεδιάστηκε από το Frank Gehry και ανακαλεί στοιχεία από τον πίνακα “Έναστρη Νύχτα” του Van Gogh, πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του στη νότια Γαλλία.

Το Ίδρυμα Luma κυκλοφόρησε το πιο πρόσφατο σετ φωτογραφιών του κέντρου τέχνης Luma Arles στη γαλλική πόλη Arles, αρκετά πριν από τα επίσημα εγκαίνια στις 26 Ιουνίου 2021. Ο πύργος βρίσκεται στο καλλιτεχνικό κέντρο της πόλης, έχει ύψος 56 μέτρα και είναι δημιούργημα του βραβευμένου αρχιτέκτονα Frank Gehry.

Στα 15,000 τετραγωνικά μέτρα του φιλοξενούνται πολλές αίθουσες σεμιναρίων, ερευνητικές εγκαταστάσεις, διάφοροι εκθεσιακοί χώροι, ένα αμφιθέατρο και ένα καφέ για την εξυπηρέτηση του σύγχρονου Κέντρου Τεχνών που ιδρύθηκε το 2004 από την ελβετίδα συλλέκτιδα Maja Hoffmann.

Η “διαφορετική” πρόσοψη του πύργου, που εδράζεται σε μια κυλινδρική γυάλινη βάση, καλύπτεται με 11,000 ανοξείδωτα πάνελ ακανόνιστα διατεταγμένα, με προεξέχουσες κατασκευές σαν γυάλινα “κουτιά”, που του δίνουν μια άκρως φουτουριστική αρχιτεκτονική εμφάνιση.

Σύμφωνα με το δημιουργό αρχιτέκτονα, η μορφή της βάσης αντλεί έμπνευση από το ρωμαϊκό αμφιθέατρο του Άρλς, τα δε ανώτερα επίπεδά της επιθυμούν να παραπέμψουν στον πίνακα με τον τίτλο “Έναστρη Νύχτα” του Ολλανδού ζωγράφου Vincent van Gogh, τον οποίο ζωγράφισε το 1889 και ενώ βρισκόταν στο γειτονικό άσυλο Saint-Paul-de-Mausole.

“Θελήσαμε να αποτανθούμε σε όλους, όσους αγαπούν την “Έναστρη Νύχτα” του Van Gogh και σε εκείνους που αρέσκονται περισσότερο στα ανερχόμενα ροκ συγκροτήματα που αφθονούν στην περιοχή”, εξηγεί ο σχεδιαστής. “Η κεντρική δομή του κτίσματος αναπαράγει σχεδίαση ρωμαϊκού αμφιθεάτρου.”προσθέτει.

Με χρηματοδότηση-δωρεά 150 εκατομμυρίων ευρώ από την Hoffmann, το κέντρο τέχνης Luma Arles έχει ανεγερθεί σε οικόπεδο που ανήκε στη Γαλλική Εθνική Σιδηροδρομική Εταιρεία SNCF κι έμεινε κενό το 1986.

Μαζί με τον πύργο, μια σειρά από ήδη υπάρχοντα βιομηχανικά κτήρια στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο μετατρέπονται σε λειτουργικούς εκθεσιακούς χώρους από την αρχιτεκτονική εταιρεία “Selldorf Architects” με έδρα τη Νέα Υόρκη.

View this post on Instagram

A post shared by Luma Arles (@luma_arles)

Οταν ολοκληρωθεί το Κέντρο Τέχνης, θα περιβάλλεται από ένα όμορφο και εκτεταμένο δημόσιο πάρκο με το όνομα Parc des Ateliers, σχεδίασης του γνωστού βελγικού αρχιτεκτονικού γραφείου τοπίου, Bureau Bas Smets.

View this post on Instagram

A post shared by Luma Arles (@luma_arles)

Ο Καναδοαμερικανός αρχιτέκτονας Frank Gehry θεωρείται από τους κορυφαίους αρχιτέκτονες στον κόσμο, με το Walt Disney Concert Hall στο Λος Άντζελες και το Μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο να συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο γνωστών δημιουργιών του. Αυτή την περίοδο ο Gehry σχεδιάζει ένα δίδυμο ουρανοξυστών στο Τορόντο, ενώ παράλληλα αποκαθιστά την είσοδο και τον θολωτό διάδρομο του περίφημου Μουσείου Τέχνης στην Φιλαδέλφεια  των ΗΠΑ.

Aπό τη Μαρία Αρβανιτοπούλου

Κεντρική εικόνα: Dronimages