Μαρίνα-Λύδα Κουταρέλλη: Η διοργανώτρια του Spetses mini Marathon είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να σου πει πως χτίζεις ένα αθλητικό Brand

Η Μαρίνα-Λύδα Κουταρέλλη είναι ο ιθύνων νους και η διοργανώτρια του Spetses
mini Marathon, το οποίο φέτος κλείνει τα 9 του χρόνια. Με άλλα λόγια, θεωρείται
ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για να σου πει πώς χτίζεις ένα αθλητικό brand.

Από την Άννα Μαρία Παπίρη

Το πρώτο πράγμα που ξεχωρίζεις πάνω της είναι το μεγάλο και φωτεινό της χαμόγελο. Η Μαρί – να-Λύδα Κουταρέλλη είναι μία δυναμική και χαρισματική γυναίκα, που έκανε τη διαφορά φέρνοντας στη ζωή μας τη μαγεία του wellness και του αθλητικού τουρισμού. Ακούραστη και αισιόδοξη, φλερτάρει με την επιτυχία και δεν φοβάται να παίρνει ρίσκα. «To 2011, τολμήσαμε κάτι πολύ πρωτοποριακό και ανατρεπτικό. Πήραμε την απόφαση να διοργανώσουμε ένα αθλητικό event εκτός αστικών κέντρων κι εκτός τουριστικής σεζόν σε ένα νησί. Από 700 συμμετέχοντες και 2 αγωνίσματα το 2011, φτάσαμε το 2018 να έχουμε 8 αγωνίσματα και πάνω από 15.000 επισκέπτες και αθλητές. Με λίγα λόγια, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι εμείς θέσαμε πρώτοι τις βάσεις για τον αθλητικό τουρισμό στη χώρα μας» εξομολογείται η Μαρίνα-Λύδα Κουταρέλλη. Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο το πώς μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, το Spetses mini Marathon κατάφερε να αγκαλιαστεί από τον κόσμο και να δημιουργήσει ένα ισχυρό community με κοινό στόχο την ευεξία. «Χτίστηκε μέρα με τη μέρα και με πολλή δουλειά –κυρίως– μέσα από τα social media. Υπο – λογίστε ότι έχουμε παραπάνω από 44.000 followers. Για την ακρίβεια, το Instagram account το τρέχω μόνη μου. Βλέπω τα notifications στο smartwatch Garmin, κάνω post και ανεβάζω stories. Και, φυσικά, αξίζει να αναφερθεί ότι έχουμε τους περισσότερους followers από οποιοδήποτε άλλο ερασιτεχνικό event αθλητισμού» αναφέρει η ίδια. Μιλάει με τη σιγουριά της επιτυχίας και είναι ιδιαίτερα υπερήφανη για τη δι – αρκώς αυξανόμενη συμμετοχή ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο. «Σήμερα, αγγίζουμε μια αναλογία 65% Ελλήνων και 35% ξένων υπηκόων και, μάλιστα, κάθε χρόνο ενισχύουμε το δεύτερο ποσοστό» προσθέτει.

Η Μαρίνα-Λύδα Κουταρέλλη έδωσε τη δική της μάχη σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο και πέτυχε. Γνωρίζει, όμως, καλύτερα από τον καθένα ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από συλλογική προσπάθεια. Πιο συγκεκριμένα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που στάθηκαν στο πλευρό της και, φυσικά, εκείνη (τους) το αναγνωρίζει: «Πολύ σημαντικό μέρος αυτής της επιτυχίας είναι οι χορηγοί, οι εθελοντές και οι κάτοικοι του νησιού. Παράλληλα, ο Δήμαρχος ήταν από την πρώτη στιγμή κοντά μας και δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα. Κι εμείς, όμως, από την πλευρά μας ήμασταν εξαιρετικά αποτελεσματικοί. Για την ακρίβεια, εάν κοστολογούσαμε τη διαφήμιση και την προβολή που κάναμε στο νησί μόνο για πέρυσι, θα ξεπερνούσε το 1 εκατ. ευρώ» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι του χώρου παραδέχονται ότι η Μαρίνα-Λύδα Κουταρέλλη είναι η γυναίκα που έχτισε το wellness στην Ελλάδα, με συνέπεια, σοβαρότητα κι επαγγελματισμό. Και δεν έχουν άδικο. «Σίγουρα, έσπασα τα ταμπού. Πριν από το εγχείρημά μου, υπήρχαν οι αγώνες σε επίπεδο πρωταθλητισμού ή πολύ ερασιτεχνικά events που είχαν δημιουργηθεί για τη χαρά της συμμετοχής. Η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη στιγμή συνδύασα όλους τους παράγοντες που θα δημιουργούσαν ένα σοβαρό αθλητικό γεγονός, το οποίο θα απολάμβαναν οι συμμετέχοντες ανεξάρτητα από τον τελικό χρόνο ή τη σειρά τερματισμού» επισημαίνει. Προσιτή και προσγειωμένη, το κοινό την αγάπησε και, βέβαια, εκείνη με τη σειρά της επέστρεψε αυτό το κύμα αγάπης και με το παραπάνω. Κάτι που φαίνεται όχι μόνο από το πλούσιο έργο της, αλλά και από τις δυνατές στιγμές των αγώνων, οι οποίες έχουν μείνει ζωντανές και ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη της. «Κρατάω τα χειροκροτήματα, τις ιαχές του κόσμου και τις εικόνες στον τερματισμό. Όλοι οι συμμετέχοντες τιμούν το μότο μας “νίκη είναι η συμμετοχή”».

Πολλοί έχουν προσπαθήσει να την αντιγράψουν, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν την ενοχλεί ιδιαίτερα. Αυτό συμβαίνει επειδή έχει την υπερηφάνεια της leader και της πρωτοπόρου. Με άλλα λόγια, ξέρει πολύ καλά ότι μαζί με την ομάδα της δημιούργησαν έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη. Έτσι, θέλει να την επιλέγουν κι εκείνη με τη σειρά της να διαλέγει τους πελάτες της. Πρόκειται για μια αυστηρή επαγγελματία, η οποία λειτουργεί αποτελεσματικά για τους χορηγούς της, κάποιους από τους οποίους έχει δίπλα της από την αρχή αυτού του μαγικού ταξιδιού. «Οι χορηγοί μας πονάνε και νοιάζονται για τη διοργάνωση, κάτι που το εκφράζουν με ποικίλους τρόπους. Να σας πω χαρακτηριστικά ότι η Garmin έχει κάνει δύο παγκόσμια λανσαρίσματα στο Spetses mini Marathon. Φέτος, έχουμε εντάξει τα 5 χλμ. σε ένα διεθνές καλεντάρι, το οποίο ονομάζεται “GARMIN Run Series”. Πρόκειται για ένα running event που γίνεται σε όλη την Ευρώπη και έχει, επίσης, διεθνή επικοινωνία. Το καινούριο smartwatch Fenix 6 –σαν αυτό που φοράω– λανσαρίστηκε πρόσφατα και, μάλιστα, οι βασικοί πρωταγωνιστές του event θα το έχουν στα χέρια τους».

Η Μαρίνα-Λύδα Κουταρέλλη φοράει ρολόι Garmin fenix 6 Pro Sapphire. O Δημήτρης Κουλούρης και ο Γιάννης Δρυμωνάκος φοράνε Garmin fenix 6 Pro Solar.

«Η τύχη ευνοεί πάντοτε τους τολμηρούς». Σε αυτή τη φράση, πρόσθεσε «και πρωτοπόρους που δουλεύουν ομαδικά, έχοντας όραμα και πίστη στο πλάνο τους» και τότε θα έχεις ολοκληρωμένο μπροστά σου το προφίλ της Μαρίνας-Λύδας Κουταρέλλη. Η ίδια έχει ακολουθήσει το σωστό μονοπάτι προς την επιτυχία και αυτό επιβεβαιώνεται από τις πολλαπλές κορυφές που έχει κατακτήσει μαζί με την ομάδα της, την οποία εκτός από το να εμπνέει και να κινητοποιεί, ξέρει καλά και να επιβραβεύει. Η φετινή πολλαπλή διάκριση, όμως, είναι κάτι το ξεχωριστό. «Μας απονεμήθηκαν πέντε πολύ σημαντικά βραβεία στον θεσμό “Sports Marketing Awards” και, φυσικά, είμαστε πολύ υπερήφανοι για το συγκεκριμένο επίτευγμα».

Η αντίστροφη μέτρηση για Spetses mini Marathon 2019 έχει μπει στην τελική ευθεία, καθώς σε λιγότερο από μία εβδομάδα αναμένεται να δοθεί στο πανέμορφο νησί του Αργοσαρωνικού το σύνθημα για την έναρξή του. Αξίζει να αναφερθεί ότι ακόμα κι αν δεν έχεις κάνει εγγραφή, μπορείς να συμμετάσχεις σε κάποια από τις διαδρομές των 5, 10 και 25 χλμ. στο τρέξιμο ή στις διαδρομές των 1,5, 3 και 5 χλμ. Μερικές ώρες, λοιπόν, πριν ξεκινήσει το κορυφαίο multisport event στην Ελλάδα, το οποίο έχει αλλάξει τον τρόπο που βλέπει το κοινό τις αθλητικές διοργανώσεις, η Μαρίνα-Λύδα Κουταρέλλη εξομολογείται πώς ο αθλητισμός κατάφερε να κάνει restart και στη δική της ζωή. Πιο συγκεκριμένα, η μεγάλη της αγάπη για τη θάλασσα την οδήγησε –σχεδόν μοιραία– στη χειμερινή κολύμβηση. Παράλληλα, η ίδια παραδέχεται ότι η τακτική άσκηση της χάρισε απλόχερα ηρεμία και ευεξία. «Πέρυσι, έλαβα μέρος με τον Γιάννη Δρυμωνάκο και τον Χρήστο Μποφίλιο σε έναν φιλανθρωπικό αγώνα τον οποίο δεν ολοκλήρωσα, επειδή είχε άσχημο καιρό και δεν ήμουν καλά προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσω αυτό το βαθμό δυσκολίας. Η εμπειρία αυτή μου έδωσε ένα επιπλέον κίνητρο, ώστε να δουλέψω και να προσπαθήσω περισσότερο. Τώρα πλέον με προπονεί ο Δημήτρης Κουλούρης και, μάλιστα, συμμετείχαμε μαζί στον πρώτο μου αγώνα, γεγονός που ήταν πολύ μεγάλη εμπειρία για εμένα». Μπορεί το πρόγραμμά της καθημερινά να μοιάζει με μίνι Μαραθώνιο, το εντυπωσιακό χαμόγελο, όμως, παραμένει ζωγραφισμένο στο πρόσωπό της. Ο λόγος; «Είμαι πολύ τυχερή γιατί έχω τη στήριξη από τον σύζυγό μου, Γιώργο Καράμπελα, έναν εξαιρετικό και δημιουργικό άνθρωπο. Αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να επενδύω σε πράγματα που μου αρέσουν» αναφέρει. Έτσι, η Μαρίνα-Λύδα Κουταρέλλη αποτελεί, εκτός από ένα case study γεμάτο success stories στον χώρο των αθλητικών events στην Ελλάδα, πηγή έμπνευσης για όλες τις γυναίκες.

Δημήτρης Κουλούρης

Ο γνωστός πρωταθλητής με συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Δημήτρης Κουλούρης δίνει το «παρών» από το 2017 στο Spetsathlon, μετά την πρόσκληση της Μαρίνας-Λύδας Κουταρέλλη. Από τότε, επιστρέφει κάθε χρόνο στο event, φέρνοντας μαζί του ερασιτέχνες αθλητές τους οποίους προπονεί στο γυμναστήριό του, το Training Room, κι έχουν ως στόχο τη συμμετοχή ή τη διάκριση. «Η Μαρίνα Κουταρέλλη με τον σχεδιασμό της εν λόγω διοργάνωσης πάντρεψε τον επαγγελματικό με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Σε αυτό το event, συναντάς αθλητές της διπλανής πόρτας που προσπαθούν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και σπουδαίους αθλητές να τους εμψυχώνουν για να πετύχουν τον στόχο τους» σημειώνει ο ίδιος. Ο Δημήτρης Κουλούρης πέρα από σπουδαίος αθλητής είναι και αποτελεσματικός coach. Για την ακρίβεια, τους τελευταίους 16 μήνες προπονεί τη Μαρίνα-Λύδα Κουταρέλλη, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην αλλαγή της εικόνας της. «Είναι τρομερά συνεπής στην προπόνηση. Κάθε πρωί, χειμώνα-καλοκαίρι είναι εκεί γεμάτη ενθουσιασμό και πάθος. Αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα για όποιον επιθυμεί να ξεκινήσει κάποιου είδους σωματική άσκηση. Για την ακρίβεια, όποιος θέλει να βάλει τον αθλητισμό στη ζωή του, χρειάζεται να έχει υπομονή, επιμονή και να δώσει χρόνο στον εαυτό του να τον αγαπήσει. Γιατί μην ξεχνάς ότι στο τέλος της ημέρας μάς αρέσει να κάνουμε αυτό στο οποίο είμαστε καλοί. Έτσι, μόλις δούμε ότι τα καταφέρνουμε και βελτιωνόμαστε, τότε δεν (το) σταματάμε ποτέ», επισημαίνει ο Δημήτρης Κουλούρης

Γιάννης Δρυμωνάκος

Πρωταθλητής Ευρώπης με συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες και παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών τα τελευταία χρόνια, ο Γιάννης Δρυμωνάκος έχει συνδέσει τη ζωή του με τις Σπέτσες. Η πρώτη του επαφή με το νησί και, ειδικότερα, η συμμετοχή του στο event του 2012 έδρασαν καταλυτικά για την πορεία και την εξέλιξή του. «Το Spetses mini Marathon είναι προορισμός-θεσμός και σ’ αυτό έχουν συμβάλει ο κόσμος των Σπετσών, η ομορφιά του νησιού και, φυσικά, η υψηλού επιπέδου διοργάνωση. Ουσιαστικά, μιλάμε για ένα αθλητικό πάρτι, το οποίο απευθύνεται κυρίως σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες, και αναδεικνύει τον αθλητικό τουρισμό στη χώρα μας. Στην πραγματικότητα, είναι κάτι μοναδικό να συνδυάζεις το ταξίδι με το χόμπι σου».

Φωτογραφίες: Κόσμας Κουμιανός