Βρετανία: Συναγερμός για τη «γρίπη της καμήλας» μετά το Μουντιάλ – Είναι πιο θανατηφόρα από την Covid-19

Σε επιφυλακή βρίσκονται παγκοσμίως, οι υγειονομικές αρχές, για όσους επιστρέφουν από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ, καθώς υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της «γρίπης της καμήλας» στις χώρες τους.

Ο «ιός της καμήλας» φέρεται να είναι πιο θανατηφόρας από την πανδημία Covid-19, με πάνω από το ένα τρίτο των πασχόντων της να πεθαίνουν, σε σύγκριση με λιγότερο από το 4% των πασχόντων από Covid.

Οι ασθενείς μπορεί να μολυνθούν μετά από στενή επαφή με καμήλες ή με την κατανάλωση προϊόντων που προέρχονται από την καμήλα.

Οι προειδοποιήσεις έρχονται μετά την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων MERS σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία του UKHSA, 2.600 κρούσματα και 935 θάνατοι παγκοσμίως αναφέρθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) από τον Απρίλιο του 2012 έως τον Οκτώβριο του 2022.

Υγειονομικοί προτρέπουν τους γιατρούς να προσέχουν άτομα που έχουν αναπνευστικά συμπτώματα, βήχα και πυρετό.

Τι είναι το MERS-COV;

Πρόκειται για λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS), σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι ένας ζωονοσογόνος ιός, που σημαίνει ότι μεταδίδεται μεταξύ ζώων και ανθρώπων. Αναφέρεται επίσης ότι ο ιός έχει εντοπιστεί και έχει συνδεθεί με ανθρώπινες μολύνσεις σε καμήλες δρομάδες στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νότια Ασία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε ότι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι δυνατή και έχει συμβεί κυρίως μεταξύ στενών επαφών και σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης. «Έξω από το περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης, υπήρξε περιορισμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο», πρόσθεσε ο ΠΟΥ. Υπολογίζεται ότι το 35% των περιπτώσεων MERS που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ έχουν πεθάνει.

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

Τα 5 συμπτώματα του «ιού της καμήλας»

  • Αναπνευστικά προβλήματα
  • Βήχας
  • Εμετός
  • Πυρετός
  • Διάρροια

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον ιό της καμήλας. Οι γιατροί συνταγογραφούν συμπτωματική αγωγή.

Η ασθένεια αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 2012 και έκτοτε έχουν σημειωθεί 2.600 κρούσματα παγκοσμίως – κυρίως στην αραβική χερσόνησο, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. 

Ο Οργανισμός έχει προειδοποιήσει τους κλινικούς γιατρούς του Ηνωμένου Βασιλείου να “είναι σε εγρήγορση” στην προοπτική επιστροφής οπαδών του Παγκοσμίου Κυπέλλου που εμφανίζουν συμπτώματα ασθένειας, αναφέρουν οι Times. Ένα ενημερωτικό σημείωμα αναφέρει: «Ο κίνδυνος μολύνσεων για τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύ χαμηλός, αλλά μπορεί να είναι υψηλότερος σε όσους εκτίθενται σε συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου στην περιοχή – όπως στις καμήλες.

Οι καμήλες πιστεύεται ότι είναι ο φυσικός ξενιστής του ιού, ο οποίος ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό που βρίσκεται πίσω από την πανδημία Covid.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα