Βιταμίνη D: Μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2
Γυναίκα παίρνει χάπι
Credit: 123RF

Η βιταμίνη D είναι ρυθμιστικός παράγοντας για το ανοσοποιητικό σύστημα, το αναπνευστικό,  το μεταβολικό σύνδρομο, τις λοιμώξεις, την εκδήλωση αλλεργιών, την πρόληψη του καρκίνου και του διαβήτη. Σύμφωνα με νεότερη μελέτη από το Ιατρικό Κέντρο Tufts, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση κατά 15% της πιθανότητας εμφάνισης της πάθησης μεταξύ των ενηλίκων με προδιαβήτη.

Μια απλή και καθημερινή κίνηση θα μπορούσε να ελαττώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης του διαβήτη τύπου 2, που αφορά σε περίπου 400 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως.

Οι ενήλικες με προδιαβήτη, ένα στάδιο δηλαδή πριν την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2, εκτός από τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή τους, θα πρέπει να έχουν επάρκεια αυτής της βιταμίνης, έτσι ώστε να αποφύγουν τον κίνδυνο.

A handful of vitamin d capsules are in women’s hands. Blurred background

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine, εξέτασε και ανέλυσε τρεις κλινικές δοκιμές κατά τη διάρκεια της τριετούς διερεύνησης των επιστημόνων. Όπως διαπιστώθηκε, ο διαβήτης τύπου 2 εκδηλώθηκε στο 22,7% των ενηλίκων που έλαβαν βιταμίνη D, σε σύγκριση με το 25% εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Στη συνέχεια και βασιζόμενοι σε αυτά τα αποτελέσματα, η ερευνητική ομάδα υπολόγισε πώς τα συμπληρώματα βιταμίνης D θα επηρέαζαν τους ενήλικες με προδιαβήτη σε όλο τον κόσμο. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα φθηνά συμπληρώματα βιταμίνης D θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την ανάπτυξη διαβήτη.

Τα άτομα με προδιαβήτη παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, χωρίς όμως να θεωρούνται αρκετά υψηλά για να διαγνωστούν με διαβήτη τύπου 2. Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν την πάθηση στο μέλλον.

«Το πόρισμα αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι σημαντικοί άγνωστοι παράγοντες. Για παράδειγμα, δεν γνωρίζουμε τη βέλτιστη δόση ή το βέλτιστο σκεύασμα βιταμίνης D και αν θα πρέπει να στοχεύσουμε σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο βιταμίνης D στο αίμα που θα μεγιστοποιούσε το όφελος σε αυτόν τον πληθυσμό, με μικρό ή καθόλου κίνδυνο οποιωνδήποτε παρενεργειών» επισημαίνει ο δρ. Αναστάσιος Πίττας, επικεφαλής της Ενδοκρινολογίας, του Διαβήτη και του Μεταβολισμού στο Ιατρικό Κέντρο Tufts.

Lots of vitamin D3 gel capsules on a black background. Selective focus.

Όπως διευκρινίζει ο ειδικός, «σε δοκιμές που σχεδιάστηκαν ειδικά για να ελέγξουν την υπόθεση ότι η βιταμίνη D μειώνει τον ρυθμό εξέλιξης σε διαβήτη σε άτομα με προδιαβήτη, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη ήταν σταθερά χαμηλότερος στην ομάδα που έλαβε βιταμίνη D από ό,τι στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου».

Η βιταμίνη D θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας των οστών, των δοντιών και των μυών, καθώς συμβάλλει στη ρύθμιση του ασβεστίου στο σώμα. Επειδή έχει την ιδιαίτερη ιδιότητα να απορροφάται ελάχιστα μέσω της τροφής, δεν είναι λίγα τα άτομα, ακόμα και σε ηλιόλουστες χώρες όπως η Ελλάδα, που έχουν ανεπάρκεια και ενδεχομένως να χρειαστούν τα συμπληρώματα.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα