Βελτιώνουν την υγεία τα παγόλουτρα; Νέα ιατρική έρευνα αποκαλύπτει εκπληκτικά ευρήματα
Γυναίκα ξαπλωμένη στη μπανιέρα απολαμβάνει το μπάνιο της
Credit: 123RF

Αν έχετε κάνει scrolling στο TikTok ή στο Instagram τον τελευταίο καιρό, πιθανότατα θα έχετε συναντήσει την αυξανόμενη τάση του μπάνιου σε παγωμένο νερό. Διασημότητες και γυμναστές βυθίζονται σε μπανιέρες γεμάτες με παγωμένο νερό και επιπλέοντα παγάκια, ισχυριζόμενοι διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης μακροζωίας.

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Harefuah, το περιοδικό του Ιατρικού Συλλόγου του Ισραήλ, η οποία διεξήχθη από τον καθηγητή Yuval Halpern, ειδικό σε θέματα φυσιολογίας, και τον Δρ Eilat Shahar, ειδικό στην εσωτερική ιατρική, προσπαθεί να αποσαφηνίσει αυτό το φαινόμενο.

Η τάση του παγωμένου μπάνιου στα social media

Το μπάνιο σε κρύο νερό έχει βαθιές ιστορικές ρίζες. Ήδη από τον πέμπτο αιώνα π.Χ., ο Ιπποκράτης αναγνώρισε τη σχέση μεταξύ της «βύθισης» σε νερό διαφορετικών θερμοκρασιών και της υγείας τόσο του σώματος όσο και του νου. Η πρακτική του μπάνιου σε παγωμένο νερό έχει επίσης τις ρίζες της στις παραδόσεις της Ανατολικής Ευρώπης, όπου συγχωνεύεται με χριστιανικές θρησκευτικές τελετουργίες που πιστεύεται ότι είναι θεραπευτικές. Τα τελευταία χρόνια, η πρακτική έχει κερδίσει δημοτικότητα, με άτομα και οργανωμένες ομάδες να τη συνδυάζουν με διαλογισμό, ασκήσεις αναπνοής και κολύμβηση. Ωστόσο, κανένα επίσημο πλαίσιο δεν καθορίζει επί του παρόντος πρότυπα, εκπαίδευση ή διαχείριση κινδύνου για τη δραστηριότητα αυτή.

Γυναίκα κάνει ντους
Credit: 123RF

Βύθιση σε κρύο νερό στο πέρασμα των αιώνων

Σύμφωνα με τους καθηγητές Halpern και Shahar, η πίστη στα σωματικά και ψυχικά οφέλη της έκθεσης στο κρύο διατηρείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μελέτες σε κολυμβητές κρύου νερού έχουν δείξει βελτιώσεις στην αντοχή στο κρύο, την ψυχική ανθεκτικότητα, την αντοχή στο στρες, την αντιοξειδωτική δραστηριότητα, την αρτηριακή πίεση, το προφίλ των λιπιδίων, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την καρδιαγγειακή υγεία. Ωστόσο, παραμένει ασαφές αν αυτά τα οφέλη αποδίδονται άμεσα στο κρύο νερό ή στον γενικά υγιεινό τρόπο ζωής των αθλητών.

Τα πιθανά οφέλη για την υγεία από τη βύθιση σε παγόλουτρο

Συνήθως, η βύθιση σε παγόλουτρο περιλαμβάνει μπάνιο σε μια μπανιέρα γεμάτη με κρύο νερό και παγάκια, με θερμοκρασίες που συνήθως κυμαίνονται από 0 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Ο λουόμενος παραμένει στη μπανιέρα για αρκετά λεπτά. Αν και οι αναφορές δείχνουν ότι τα παγόλουτρα μπορεί να προσφέρουν οφέλη για την υγεία, οι μελέτες αυτές είναι μικρές και ασαφείς, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων.

Οι έρευνες έχουν τεκμηριώσει μειώσεις στη φλεγμονή, βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος, ενισχυμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καλύτερη αποκατάσταση μετά την άσκηση και αυξημένο μεταβολισμό. Η βύθιση στο κρύο νερό μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση του στρες και του άγχους, στη βελτίωση της διάθεσης και στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας και των ικανοτήτων αντιμετώπισης.

Οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη βύθιση σε κρύο νερό

Ωστόσο, η βύθιση σε παγόλουτρο δεν είναι χωρίς κινδύνους. Μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλούνται από το κρύο, όπως εξανθήματα, κνησμό, πρήξιμο και δύσπνοια, καθώς και κρυοπαγήματα και νευρολογικά προβλήματα.

Το παγωμένο μπάνιο μπορεί επίσης να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση, οδηγώντας δυνητικά σε επικίνδυνες αρρυθμίες, όπως κολπική μαρμαρυγή ή κοιλιακή ταχυκαρδία. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και σε άτομα χωρίς ιστορικό καρδιακής νόσου.

Οι εμπειρογνώμονες, λοιπόν, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το μπάνιο σε παγωμένο νερό προκαλεί μια αντίδραση στρες στο σώμα που μπορεί να αποφέρει οφέλη, αλλά ενέχει και σημαντικούς κινδύνους. Τονίζουν ότι η φυσιολογική και ιατρική κατανόηση της βύθισης στο παγόλουτρο είναι ακόμη περιορισμένη και η ιατρική βιβλιογραφία δεν είναι ακόμη αρκετά ολοκληρωμένη, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Όσοι ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν τη ψυχρή βύθιση, θα πρέπει να έχουν πλήρη επίγνωση των σχετικών κινδύνων.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα