Η υπερχοληστερολαιμία αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες «μάστιγες» της εποχής μας, με σοβαρές επιπτώσεις για την καρδιαγγειακή μας υγεία. Ωστόσο, η διατροφή μπορεί να γίνει πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη για την εξισορρόπηση των επιπέδων χοληστερόλης. Εμείς σας παρουσιάζουμε τροφές που σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, συμβάλλουν ενεργά στη μείωσή της.
Φυσικά, κάθε αλλαγή στη διατροφή σας θα πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με τον γιατρό σας, ο οποίος γνωρίζει τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της περίπτωσής σας.
Το αβοκάντο
Πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, το αβοκάντο αποτελεί ιδανική επιλογή για την καλή λειτουργία της καρδιάς. Η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα βοηθά στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης. Παράλληλα, το αβοκάντο ενισχύει την «καλή» HDL χοληστερόλη, χάρη στις φυτοστερόλες που περιέχει, οι οποίες περιορίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από τον οργανισμό.

Παρότι έχει περισσότερες θερμίδες σε σχέση με άλλα φρούτα, είναι μια τροφή που αξίζει να εντάξετε στο εβδομαδιαίο σας μενού.
Η σπιρουλίνα
Η σπιρουλίνα είναι μια μικροσκοπική άλγη που υπάρχει στον πλανήτη εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια. Στην Ελλάδα καλλιεργείται με εξαιρετική ποιότητα στη Νιγρίτα Σερρών και θεωρείται ένα από τα πιο πολύτιμα superfoods. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
Μελέτες σε ζώα και ανθρώπους έδειξαν ότι η σπιρουλίνα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ολικής και της LDL χοληστερόλης, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την «καλή» HDL. Διατίθεται σε μορφή σκόνης και μπορεί να προστεθεί σε smoothies, σαλάτες, ακόμα και σε τοστ. Και εδώ όμως, είναι σημαντικό ο γιατρός σας να ορίσει τη σωστή δοσολογία ανάλογα με την κατάστασή σας.
Τα λιπαρά ψάρια
Σαρδέλες, σολομός, σκουμπρί και άλλα λιπαρά ψάρια είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία της καρδιάς. Είναι πλούσια σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τα τριγλυκερίδια – μια ακόμη μορφή λιπιδίων που σχετίζεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι δίαιτες πλούσιες σε Ωμέγα-3 μπορούν να μειώσουν την LDL χοληστερόλη έως και 20%. Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα αποτελεί έναν απλό και απολαυστικό τρόπο να φροντίσετε την καρδιά σας.
Το κόκκινο κρασί
Με μέτρο και σύνεση, το κόκκινο κρασί μπορεί να προσφέρει καρδιαγγειακά οφέλη, σύμφωνα με επιστημονικά ευρήματα. Η αιθανόλη και οι πολυφαινόλες που περιέχει έχουν αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλουν στην αύξηση της «καλής» HDL χοληστερόλης.

Η συνιστώμενη ποσότητα είναι μέχρι 1 ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες και μέχρι 2 για τους άνδρες. Περισσότερη κατανάλωση όχι μόνο δεν ωφελεί, αλλά ενδέχεται να επιβαρύνει τον οργανισμό.
Δείτε το απλό πρωινό με δύο υλικά του David Beckham που βοηθάει στη χοληστερόλη
Αν πάλι θέλετε να έχετε πάντα αβοκάντο στο σπίτι σας τι το καλύτερο από το να φυτέψετε αβοκάντο στο μπαλκόνι σας – Από τη γλάστρα στο… πιάτο σας!