Ανεξάρτητα από το ποιο είναι το αγαπημένο σας φρούτο, η τακτική κατανάλωσή τους ωφελεί την καρδιαγγειακή υγεία. Ωστόσο, μια επιστημονική μελέτη αναδεικνύει ένα συγκεκριμένο φρούτο που είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς.
Η μελέτη, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cureus, όπου οι ερευνητές ανέλυσαν τις πολλές επιστημονικές μελέτες που έγιναν σχετικά με την κατανάλωση αβοκάντο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Όπως διαπίστωσαν τα άτομα που έτρωγαν αβοκάντο τακτικά είχαν χαμηλότερη χοληστερόλη και διέτρεχαν χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με τα άτομα που δεν έτρωγαν αβοκάντο τακτικά.
Ο Δρ. Anthony Altobelli, ο Κλινικός Επικεφαλής Καρδιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Robert Wood Johnson, επισημαίνει μια άλλη μελέτη που δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς. «Μια 30ετής μελέτη παρατήρησης περισσότερων από 100.000 επαγγελματιών υγείας που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association έδειξε ότι όσοι έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες αβοκάντο κάθε εβδομάδα, που ισοδυναμεί με περίπου ένα ολόκληρο αβοκάντο, μείωσαν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 16% και στεφανιαίας νόσου κατά 21%».
Όπως τονίζει, πρέπει να αντικαταστήσετε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά (όπως το βούτυρο, το τυρί και τα επεξεργασμένα κρέατα) με τροφές φυτικής προέλευσης όπως το αβοκάντο που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά για την υγεία της καρδιάς. Αυτό λειτουργεί καλύτερα από την απλή προσθήκη αβοκάντο στη διατροφή σας.
Πηγή ακόρεστων λιπαρών
Ο Δρ Altobelli εξηγεί ότι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο τα αβοκάντο είναι τόσο ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς είναι ότι αποτελούν καλή πηγή πολυακόρεστων λιπαρών. «Τα ακόρεστα λίπη – τόσο τα μονοακόρεστα όσο και τα πολυακόρεστα – μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς γιατί μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και στη μείωση της φλεγμονής», εξηγεί η Michelle Routhenstein, MS, RD, CDE, CDN, διαιτολόγος καρδιολογίας στο Entirely Nourished.
Τονίζει ότι αυτό διαφέρει από τα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία ανεβάζουν την LDL χοληστερόλη και ως εκ τούτου αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. «Η LDL, που συχνά ονομάζεται «κακή» χοληστερόλη, μετακινεί τη χοληστερόλη σε όλο το σώμα, αλλά όταν είναι πάρα πολύ, μπορεί να συσσωρευτεί στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, σχηματίζοντας συσσώρευση. Αυτή η συσσώρευση στενεύει τις αρτηρίες, περιορίζοντας τη ροή του αίματος και αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων», πρόσθεσε ο Δρ Altobelli.
Πηγή φυτικών ινών
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο τα αβοκάντο κάνουν καλό στην υγεία της καρδιάς είναι επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Σύμφωνα με τον Δρ Sharayne Mark, καρδιολόγο στην Φιλαδέλφεια, περίπου το 80% του αβοκάντο αποτελείται από φυτικές ίνες. «Οι φυτικές ίνες μειώνουν τη χοληστερόλη, εκτός από τα αμέτρητα οφέλη της βελτίωσης της υγείας του εντέρου, η οποία προάγει τη μείωση της φλεγμονής».
Ο Δρ Altobelli πρόσθεσε ότι οι διαλυτές φυτικές ίνες, συνδέονται με τη χοληστερόλη στο πεπτικό σύστημα, εμποδίζοντάς την να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ολικής και LDL χοληστερόλης. «Επιπλέον, μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και υποστηρίζει τη διαχείριση του βάρους – και τα δύο απαραίτητα για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων».
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
Ο τρίτος σημαντικός λόγος για τον οποίο το αβοκάντο ωφελεί την καρδιαγγειακή υγεία είναι λόγω των αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής. Επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι μια δίαιτα που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν αντιοξειδωτικά, καθώς και άλλες φυτικές τροφές όπως τα φασόλια, τα ρεβίθια και το τόφου.
Αυτοί δεν είναι οι μόνοι λόγοι για τους οποίους το αβοκάντο είναι τόσο ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το αβοκάντο περιέχει επίσης λουτεΐνη και κάλιο, άλλα θρεπτικά συστατικά που ωφελούν την καρδιαγγειακή υγεία.
Πόσο συχνά πρέπει να τρώτε αβοκάντο για να επωφεληθείτε από όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι υγιεινά για την καρδιά; Οι ειδικοί λένε ότι είναι ασφαλές να τρώτε αβοκάντο κάθε μέρα, αλλά ακόμη και λίγες φορές την εβδομάδα είναι αρκετές για να ωφεληθείτε. «Αν δεν θέλετε να φάτε ένα αβοκάντο σκέτο, δοκιμάστε να το προσθέσετε σε τοστ, αυγά ή σαλάτα», συνιστά ο Δρ Altobelli.
Φυσικά, είναι σημαντικό να τρώτε και άλλα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Πρέπει να ξέρουμε ότι κανένα φαγητό από μόνο του δεν θα βελτιώσει την υγεία της καρδιάς, ωστόσο η προσθήκη αβοκάντο σε μια υγιεινή διατροφή θα έχει πολλαπλά οφέλη.