Search
Close this search box.
Τι αποκαλύπτει η ηλικία της πρώτης περιόδου για την υγεία σας
Όμορφη γυναίκα
Credit: 123RF

Θυμάστε σε ποια ηλικία σας ήρθε η πρώτη περίοδος; Σύμφωνα με νεότερες έρευνες, οι γυναίκες που είχαν περίοδο πριν από την ηλικία των 12 ετών διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για θέματα υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος του μαστού.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πέρασαν πάνω από μια δεκαετία, μελετώντας τον τρόπο με τον οποίο ο κύκλος της περιόδου επηρεάζει τη συνολική υγεία μιας γυναίκας. Και, το 2012, δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Circulation. Οι ερευνητές ανέλυσαν εκ νέου τα αρχικά δεδομένα από 117 μελέτες σε όλο τον κόσμο, που περιλάμβαναν σχεδόν 120.000 γυναίκες με καρκίνο του μαστού και πάνω από 300.000 γυναίκες χωρίς τη νόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του “Yourtango”.

Credit: 123RF

Ανακάλυψαν ότι η έναρξη της περιόδου νωρίτερα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού από ό,τι η λήξη της περιόδου αργότερα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι επιπτώσεις αυτών των παραγόντων μπορεί να μην αντανακλούν απλώς τον αριθμό των αναπαραγωγικών κύκλων κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας.

«Το μέγεθος της μελέτης μας, το ευρύ φάσμα των ηλικιών που εξετάστηκαν και οι αγγειακές παθήσεις που εξετάστηκαν την έκαναν μοναδική και κατατοπιστική», δήλωσε το 2014 ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr. Dexter Canoy.

«Η παιδική παχυσαρκία, ευρέως διαδεδομένη σε πολλές βιομηχανικές χώρες, συνδέεται ιδιαίτερα με την πρώιμη ηλικία κατά την οποία εμφανίζεται ο πρώτος έμμηνος κύκλος. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης ότι όσες ήταν υγιείς και αδύνατες είχαν ηλικία πρώτης εμμήνου ρύσεως πιο κοντά στα 13 έτη από όσες ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες».

Credit: 123RF

Η Δρ Gillian Reeves της Μονάδας Επιδημιολογίας του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής της μελέτης, πρόσθεσε: «Η νέα έρευνα θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο οι ορμόνες του γυναικείου φύλου επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Γνωρίζαμε ήδη ότι οι ορμόνες που σχετίζονται με την αναπαραγωγή έχουν μεγάλο αντίκτυπο στον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και ότι η έναρξη της περιόδου νωρίς και η καθυστερημένη εμμηνόπαυση αυξάνουν τον κίνδυνο. Όμως τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι τα επίπεδα των ορμονών του φύλου μπορεί να έχουν μεγαλύτερη σημασία για συγκεκριμένους τύπους καρκίνου του μαστού – ER-θετικούς όγκους και λοβιακούς, παρά πορογενείς όγκους».

Η επικεφαλής του τμήματος ενημέρωσης για την υγεία στο Cancer Research UK, Hazel Nunn, δήλωσε: «Παρόλο που οι γυναίκες δεν μπορούν να ελέγξουν την ηλικία έναρξης της περιόδου τους, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν για να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η μείωση του αλκοόλ και ο πιο δραστήριος τρόπος ζωής θα βοηθήσουν στην πρόληψη της εμφάνισης της νόσου».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης, ότι όσο αργότερα μια γυναίκα σταματήσει να έχει περίοδο, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να αναπτύξει καρκίνο του μαστού. Η έρευνα έδειξε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση στις ορμόνες, τόσο πιο πιθανό είναι το σώμα σας να αναπτύξει καρκίνο του μαστού.

Γυναίκα καρκίνος στήθος
Credit: 123RF

Η έρευνα του Ιδρύματος Susan G. Komen για τον καρκίνο του μαστού είχε παρόμοια ευρήματα. Διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού αυξήθηκε κατά 15-20% για τις γυναίκες που άρχισαν την περίοδό τους πριν από την ηλικία των 11 ετών σε σχέση με τις γυναίκες που άρχισαν να έχουν περίοδο στα 15 ή και μεγαλύτερες.

Η έρευνά τους εξήγησε, ότι σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης και τα οιστρογόνα που έχει δεχθεί μια γυναίκα και ότι η ηλικία που αρχίζει η περίοδος για ένα κορίτσι, μπορεί επίσης να επηρεαστεί από τον τρόπο ζωής της και το πόσο υγιεινός είναι.

Όταν είσαι νεαρή κοπέλα και σου έρχεται για πρώτη φορά περίοδος, η ιδέα ότι η ίδια η χημεία του σώματός σου τώρα σε θέτει σε κίνδυνο για πράγματα, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος του μαστού, είναι το τελευταίο πράγμα που σου περνάει από το μυαλό.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα