“Θαυματουργή” η ιαπωνική διατροφή για τις γυναίκες: Μειώνει τον κίνδυνο της άνοιας
Japan_food_sushi
Credit: 123RF

Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι η κατανάλωση μιας παραδοσιακής ιαπωνικής διατροφής μπορεί να είναι χρήσιμη στην καταπολέμηση της άνοιας και της γνωστικής εξασθένησης, ειδικά για τις γυναίκες. Θεωρείται ότι είναι καλή για έναν εγκέφαλο που γερνά, επειδή είναι υψηλή σε πολυφαινόλες, φυτοχημικά και ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, αναφέρει η Daily Mail.

Ενώ η τυπική ιαπωνική διατροφή αποτελείται από ρύζι, ψάρια, οστρακοειδή και εσπεριδοειδή, μια παραδοσιακή διατροφή είναι λίγο πιο… μοναδική, γράφει ο συγγραφέας της μελέτης Shu Zhang, ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Γηριατρικής και Γεροντολογίας στην Ιαπωνία. Η παραδοσιακή διατροφή περιλαμβάνει επίσης τροφές όπως φύκια, miso (πολτός σόγιας που έχει υποστεί ζύμωση), πράσινο τσάι, τουρσιά και μανιτάρια.

Προηγούμενη έρευνα έχει ήδη δείξει μια μεγάλη ποικιλία πλεονεκτημάτων για την υγεία για ορισμένα από αυτά τα τρόφιμα – όπως το πράσινο τσάι και τα ψάρια – επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο συνδυασμός τους, αυξάνει μόνο τα πιθανά θετικά αποτελέσματά τους.

«Το να ακολουθείς μια παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή μπορεί να είναι ωφέλιμη για την υγεία του εγκεφάλου και καλύτερη για αυτόν, από την τυπική δυτική δίαιτα», γράφει ο Zhang στο Conversation. Μια τυπική δυτική δίαιτα, στην περίπτωση αυτής της μελέτης, περιελάμβανε μια πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, λιπαρά τρόφιμα, αναψυκτικά και αλκοόλ.

Για τη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Nutrition Journal τον Μάρτιο, οι ερευνητές εξέτασαν ένα δείγμα 1.636 Ιαπώνων ηλικίας 40 έως 89 ετών. 589 άτομα ακολούθησαν μια παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή, μια άλλη ομάδα ακολούθησε δυτική διατροφή (697 άτομα) και μια άλλη μικρή ομάδα (350 άτομα) ακολούθησε μια διατροφή που ήταν κυρίως φυτική (σιτηρά, λαχανικά και φρούτα).

JAPAN_SALAD
Credit: 123RF

Οι ερευνητές συνέλεξαν διάφορους παράγοντες του τρόπου ζωής και στη συνέχεια, τα επόμενα δύο χρόνια, μέτρησαν την ατροφία του εγκεφάλου, η οποία θεωρείται δείκτης γνωστικής έκπτωσης και άνοιας, κάνοντας τακτικές μαγνητικές τομογραφίες των συμμετεχόντων.

Αυτό που βρήκαν ήταν εντυπωσιακό: Οι γυναίκες που ακολούθησαν την παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή είχαν λιγότερη συρρίκνωση του εγκεφάλου σε σύγκριση με εκείνες που ακολουθούσαν δυτική δίαιτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δίαιτα είχε επίδραση μόνο στις γυναίκες. Οι άνδρες που ακολούθησαν είτε τη δυτική είτε την ιαπωνική δίαιτα δεν φάνηκε να έχουν καμία διαφορά στον εγκέφαλό τους.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι μπορεί να υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τις διαφορές, συμπεριλαμβανομένων τόσο βιολογικών όσο και παραγόντων του τρόπου ζωής. Αρνητικές συνήθειες – όπως το κάπνισμα – που θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν μια υγιεινή διατροφή, βρέθηκε ότι είναι πιο συχνές στους άνδρες. Οι άνδρες ήταν επίσης πιο πιθανό να μην ακολουθούν μια αυστηρά παραδοσιακή διατροφή και κατανάλωναν περισσότερα νουντλς (επεξεργασμένους υδατάνθρακες) και αλκοόλ.

Η Ιαπωνία, η οποία περιέχει μία από τις πέντε «μπλε ζώνες» του κόσμου, είναι γνωστή για τον πληθυσμό που ζει περισσότερο, είναι πιο υγιείς, με χαμηλότερα ποσοστά χρόνιων ασθενειών από άλλα μέρη του κόσμου, σύμφωνα με την Daily Mail.

Ο Dan Buettner, συγγραφέας του «The Blue Zones Solution», σημειώνει ότι μόνο το 6,7% των ανθρώπων που ζουν στην Οκινάουα της Ιαπωνίας, έχουν άνοια, σε σύγκριση με πάνω από 11% στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Όλα αυτά τα συστατικά είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις τους – που βασικά σημαίνει ότι βοηθούν τον εγκέφαλο και τους νευρώνες του να λειτουργούν καλύτερα», γράφει ο Zhang.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα