Συναγερμός από την UNICEF: Έγκυες και νέες μητέρες υποσιτίζονται μαζικά σε 12 χώρες

Οι έγκυες και οι νέες μητέρες που θηλάζουν ενώ πάσχουν από οξύ υποσιτισμό αυξήθηκαν κατά 25% από το 2020 σε 12 χώρες οι οποίες βρίσκονται στο «επίκεντρο» της παγκόσμιας διατροφικής κρίσης, προειδοποίησε η UNICEF, υπογραμμίζοντας τις καταστροφικές συνέπειες για τα παιδιά τους.

Έκθεσή της, βασισμένη στην ανάλυση δεδομένων για την ανεπάρκεια σωματικού βάρους και την αναιμία σε σχεδόν όλες τις χώρες, υπολογίζει ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο γυναίκες και έφηβες σε παγκόσμια κλίμακα υφίστανται είτε υποσιτισμό ή ανεπαρκή διατροφή, που οδηγεί σε έλλειψη σωματικού βάρους και μικρό ύψος, έλλειψη απαραίτητων μικροθρεπτικών συστατικών και αναιμία. Στην πλειονότητά τους, στις φτωχότερες χώρες.

Η νότια Ασία και η υποσαχάρια Αφρική συγκεντρώνουν το 68% των γυναικών και των εφήβων που έχουν ανεπαρκές βάρος και το 60% αυτών που πάσχουν από αναιμία.

Οι διατροφικές ανεπάρκειες πλήττουν τις ίδιες τις γυναίκες και ακόμα πιο πολύ τα παιδιά τους, υπογραμμίζει το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία, σύμφωνα με το οποίο ο υποσιτισμός και η ανεπαρκής διατροφή «περνούν από γενιά σε γενιά».

Ο υποσιτισμός αυξάνει τον κίνδυνο της νεογνικής θνησιμότητας, αλλά βλάπτει επίσης «την ανάπτυξη του εμβρύου», προκαλώντας «επιπτώσεις διαρκείας στη διατροφή, στην ανάπτυξη και στη μάθηση των παιδιών, καθώς και στη μελλοντική δυνατότητά τους να καλύψουν τις ανάγκες τους».

«Σε παγκόσμια κλίμακα, 51 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 2 ετών παρουσιάζουν καθυστέρηση ανάπτυξης. Εκτιμάμε ότι σε σχεδόν τις μισές από αυτές τις περιπτώσεις, αυτή σημειώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τους πρώτους έξι μήνες της ζωής, όταν η διατροφή του παιδιού εξαρτάται απόλυτα από τη μητέρα του», τονίζεται στο κείμενο, που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις έγκυες και στις θηλάζουσες.

Η UNICEF εκτιμά πως από το 2020 ως το 2022, ο αριθμός των εγκύων και των θηλαζουσών που υφίστανται οξύ υποσιτισμό αυξήθηκε κατά 25%, από τα 5,5 στα 6,9 εκατομμύρια, σε 12 χώρες αντιμέτωπες με διατροφική κρίση (Αφγανιστάν, Μπουρκίνα Φάσο, Αιθιοπία, Κένυα, Μαλί, Νίγηρας, Νιγηρία, Σομαλία, Σουδάν, Νότιο Σουδάν, Τσαντ, Υεμένη).

«Αν η διεθνής κοινότητα δεν αναλάβει δράση επειγόντως, αυτή η κρίση μπορεί να έχει συνέπειες μακράς διάρκειας για ολόκληρες μελλοντικές γενιές», προειδοποίησε η γενική διευθύντρια της UNICEF, η Κάθριν Ράσελ. «Για να προληφθεί ο υποσιτισμός των παιδιών, πρέπει επίσης να αγωνιστούμε εναντίον του υποσιτισμού των εφήβων και των γυναικών».

Ο Οργανισμός εισηγείται να δοθεί προτεραιότητα στις γυναίκες και στα κορίτσια ως προς την πρόσβαση σε θρεπτικά, ασφαλή και προσιτά τρόφιμα, να ληφθούν υποχρεωτικά μέτρα για να εξασφαλιστεί «η επέκταση σε μεγάλη κλίμακα» της διαθεσιμότητας βασικών ειδών όπως το αλεύρι, το μαγειρικό λάδι και το αλάτι, καθώς και να εξαλειφθούν πρακτικές διακρίσεων που οδηγούν σε άνιση κατανομή της τροφής στα νοικοκυριά.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα