Σπανάκι: Εννέα μοναδικά οφέλη για την υγεία σας

Το σπανάκι είναι ένα θρεπτικό λαχανικό, πλούσιο σε φυτικές ίνες και μέταλλα. Αποτελεί εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών, όπως οι Α, C, Κ1, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο και το φυλλικό οξύ.

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι ξεπερνά το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Α, περιέχει 25% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C και είναι πλούσιο σε σίδηρο και μαγνήσιο. Αν και πικρό, έχει γίνει ένα από τα πιο λειτουργικά προϊόντα διατροφής, λόγω των αντιοξειδωτικών και αντικαρκινικών ιδιοτήτων του. Είναι επίσης ιδανικό για τη σιλουέτα, αφού τα 100 γραμμάρια δίνουν μόλις 23 θερμίδες.

Το σπανάκι είναι από τα πιο εύκολα λαχανικά στη μαγειρική, καθώς μπορεί να καταναλωθεί ωμό σε σαλάτες, αλλά και σε πολλές συνταγές. Αφού το ξεπλύνετε και το στεγνώσετε, το σερβίρετε σε σαλάτα, προσθέτοντας απλά λίγο ελαιόλαδο ή αφού προηγουμένως το έχετε βράσει ελαφριά στον ατμό.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Το σπανάκι κερδίζει μια θέση του σε μια μακρά λίστα δημοφιλών superfood. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνης C βοηθά στην προστασία του ανθρώπινου σώματος και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το πράσινο φυλλώδες λαχανικό είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η ριβοφλαβίνη και το φυλλικό οξύ, τα οποία λειτουργούν σαν συναγερμός, προειδοποιώντας το ανοσοποιητικό ότι προσπαθούν να εισβάλουν στον οργανισμό ιοί και μικρόβια. Λειτουργεί ως αρωγός για την παραγωγή ουσιών που θωρακίζουν τον οργανισμό και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες μειώνοντας το οξειδωτικό στρες. Είναι ένας ισχυρός θρεπτικός παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου, των εγκεφαλικών επεισοδίων, της υπέρτασης και άλλων χρόνιων καταστάσεων υγείας.

Προλαμβάνει την αθηροσκλήρωση

Η αθηροσκλήρωση προκαλείται λόγω της σκλήρυνσης των αρτηριών. Μια χρωστική ουσία που ονομάζεται λουτεΐνη, η οποία βρίσκεται στο σπανάκι έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την εμφάνιση αθηροσκλήρωσης, καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πρωτεΐνες σπανακιού τείνουν να μειώνουν τη χοληστερόλη και άλλα αποθέματα λίπους στα αιμοφόρα αγγεία.

Ωφελεί τα οστά

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό στη διατήρηση της υγείας των οστών και μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων. Η επαρκής λήψη βιταμίνη Κ μειώνει και ελέγχει την υπερβολική ενεργοποίηση των οστεοκλαστών. Οι οστεοκλάστες είναι τα κύτταρα που μειώνουν την οστική πυκνότητα με την πάροδο του χρόνου. Η βιταμίνη Κ βοηθά επίσης στη σύνθεση της πρωτεΐνης οστεοκαλσίνης, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της δύναμης και της πυκνότητας του οστού. Επίσης, το σπανάκι περιέχει ασβέστιο, το οποίο προλαμβάνει την οστεοπόρωση.

Προστατεύει την όραση

Το σπανάκι είναι πλούσια πηγή βήτα-καροτίνης, λουτεΐνης και ξανθενίου, τα οποία είναι ευεργετικά για την όραση. Το β-καροτένιο παρέχεται στα μάτια, όταν το σπανάκι όμως είναι μαγειρεμένο. Μπορεί να αποτρέψει ανεπάρκειες της βιταμίνης Α, φαγούρα, οφθαλμικά έλκη και ξηροφθαλμία. Αυτό οφείλεται επίσης σε μερικές από τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του σπανακιού, οι οποίες μπορούν να μειώσουν το πρήξιμο ή τον ερεθισμό στα μάτια. Μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καταρράκτη.

Αποτρέπει την αναιμία

Το σπανάκι είναι μια πλούσια πηγή σιδήρου. Ο σίδηρος είναι υπεύθυνος για την πρόληψη της αναιμίας τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για φυτική πηγή σιδήρου που δεν απορροφάται με ευκολία, συστήνεται να το συνδυάζετε με βιταμίνη C για μεγαλύτερη απορρόφηση.

Αντικαρκινική προστασία

Ορισμένα είδη φλαβονοειδών που υπάρχουν στο σπανάκι συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η αυξημένη πρόσληψη λουτεολίνης (φλαβόνης), καθώς και κεπφερόλης (φλαβονόλης), πηγή των οποίων είναι το σπανάκι, συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αυτής της μορφής καρκίνου κατά 34% και 40%, αντίστοιχα. Άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση σπανακιού προστατεύει σημαντικά από την εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου.

Βοηθάει στη διαχείριση της υπέρτασης

Το σπανάκι έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Αυτή η σύνθεση ορυκτών είναι πολύ ευεργετική για τους ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς το κάλιο μειώνει και το νάτριο αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Το φυλλικό οξύ που υπάρχει στο σπανάκι συμβάλλει επίσης στη μείωση της υπέρτασης και χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία διατηρώντας παράλληλα τη σωστή ροή του αίματος.

Μειώνει την φλεγμονή

Υπάρχουν πολλές αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που βρίσκονται στο σπανάκι, περισσότερες από δώδεκα. Κατατάσσονται στην κατηγορία των γλυκουρονιδίων μεθυλενοδιοξυφλαβονόλης και το σπανάκι είναι ένα από τα πιο ισχυρά λαχανικά όταν πρόκειται να μειώσει τη φλεγμονή σε όλο το σώμα. Αυτό όχι μόνο σημαίνει την προστασία της καρδιάς από την επικίνδυνη φλεγμονή και την πρόληψη του καρκίνου, αλλά και τη μείωση της φλεγμονής και του σχετικού πόνου από καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα και η ουρική αρθρίτιδα που πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Αναζωογονεί το δέρμα

Το σπανάκι είναι μια καλή πηγή νερού, βιταμίνης Α, καροτενοεϊδών και βιταμίνης C που βοηθούν στην αποκατάσταση της λάμψης του δέρματός μας. Προλαμβάνει την ακμή, σταματά την πρόωρη γήρανση, και βελτιώνει την επιδερμίδα αποτρέποντας τους μαύρους κύκλους και τα ηλιακά εγκαύματα.

Για να διπλασιάσετε την απορρόφηση του σιδήρου από το σπανάκι, είναι χρήσιμο να το συνοδεύετε με κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C (π.χ. λεμόνι, ντομάτα, πιπεριά). Το σπανάκι μπορεί να καταναλωθεί ωμό ως μέρος πολλών σαλατών ή μπορεί επίσης να μαγειρευτεί. Προσθέστε λοιπόν, αυτή τη σούπερ τροφή γεμάτη με θρεπτικά συστατικά στο διατροφικό σας πρόγραμμα και βελτιώστε σημαντικά την υγεία σας.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα