Ρύζι: Πόσο καιρό μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο – Πώς θα καταλάβετε ότι έχει αλλοιωθεί
Συνταγή με ρύζι και γαρίδες
Credit: 123RF

Όσο η θερμοκρασία αυξάνει, τόσο πιο εύκολα αλλοιώνονται τα τρόφιμα που παρασκευάζουμε αλλά και αποθηκεύουμε. Πόσες φορές δεν ανοίξατε την κατσαρόλα για να απολαύσετε το φαγητό που είχατε φτιάξει λίγες ώρες πριν και αντιληφθήκατε ότι είχε ήδη χαλάσει. Αυτό μπορεί να συμβεί με πολλά τρόφιμα, ωστόσο ένα από τα πιο ευαίσθητα είναι το ρύζι. Όταν εξετάζουμε την ασφάλεια της κατανάλωσης υπολειμμάτων ρυζιού, ο κίνδυνος συνδέεται μόνο με ακατάλληλες πρακτικές αποθήκευσης. Αν αναρωτιέστε για πόσο καιρό είναι καλό το μαγειρεμένο ρύζι, η απάντηση κυμαίνεται από τρεις έως τέσσερις ημέρες για αυτό που έχετε μαγειρέψει στο σπίτι ή τέσσερις έως έξι ημέρες για το μαγειρεμένο ρύζι που έχετε αγοράσει.

Ωστόσο, η απόλαυση του ρυζιού και η κατανάλωσή του την επόμενη μέρα είναι μια υγιεινή και ασφαλής επιλογή αρκεί να αποθηκευθεί και να ξαναζεσταθεί σωστά. Το μαγειρεμένο ρύζι δεν πρέπει να μείνει έξω για περισσότερο από μία ώρα εάν η θερμοκρασία είναι πάνω από 32,2 βαθμούς Κελσίου.

Τα σημάδια του χαλασμένου ρυζιού περιλαμβάνουν μια περίεργη εμφάνιση ή μυρωδιά, αλλαγές στην υφή ή μια ανεπιθύμητη γεύση. Η κατανάλωση χαλασμένου ρυζιού μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση.

Το να ζεστάνετε ξανά το ρύζι και να το αφήσετε έξω για κάποιο διάστημα μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάρκεια ζωής του μαγειρεμένου ρυζιού.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν το ρύζι είναι χαλασμένο;

Το χαλασμένο ρύζι έχει συγκεκριμένες ιδιότητες εμφάνισης, οσμής και γεύσης. Γενικά, τα σημάδια του χαλασμένου φαγητού μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αλλαγές στο χρώμα, ειδικά σε σύγκριση με την πρώτη παρασκευή του
  • Αλλαγές στην υφή—όπως αυξημένη λείανση και λεπτότητα
  • Ανεπιθύμητη γεύση
  • Δυσάρεστη οσμή

Γιατί είναι επικίνδυνη η αλλοίωση του ρυζιού

Το ρύζι φιλοξενεί ορισμένα βακτήρια που μπορεί να κάνουν ένα άτομο να αρρωστήσει εάν δεν αποθηκευτεί και ξαναζεσταθεί σωστά. Το μαγειρεμένο ρύζι, συγκεκριμένα, έχει συσχετιστεί με τον Bacillus cereus. Τα βακτήρια βρίσκονται στο έδαφος και παράγουν μια τοξίνη που προκαλεί γαστρεντερικές ασθένειες κατά την κατάποση. Συνήθως προκαλεί ασθένειες που σχετίζονται με τα τρόφιμα.

Όταν το ρύζι μαγειρεύεται και δεν έχει καταψυχθεί χωρίς να υποστεί ξανά επεξεργασία, το B. cereus μπορεί να αυξηθεί. Τα βακτήρια μπορεί επίσης να παράγουν τοξίνες που μπορεί να σας αρρωστήσουν επειδή η θερμότητα δεν μπορεί να τις καταστρέψει.

Ρύζι και τροφική δηλητηρίαση

Η κατανάλωση χαλασμένου ρυζιού προκαλεί τροφική δηλητηρίαση. Συμβαίνει, όταν το άτομο φάει φαγητό ή πιει νερό που έχει μολυνθεί με ορισμένα δυνητικά επιβλαβή βακτήρια, παράσιτα, ιούς ή τοξίνες. Είναι επίσης αρκετά συνηθισμένο – κάθε χρόνο, περίπου 48 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τροφική δηλητηρίαση.

Καθώς το σώμα απαλλάσσεται από το ξένο αντικείμενο, τα μολυσμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν έμετο, διάρροια, πυρετό και κράμπες στο στομάχι. Οι περισσότερες περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης υποχωρούν από μόνες τους μέσα σε μια εβδομάδα.

Η έκθεση σε αυτά τα επιβλαβή αντικείμενα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα, έγκυες ή ηλικίας κάτω των πέντε ετών. Το σώμα τους μπορεί να μην είναι εξοπλισμένο για να καταπολεμήσει κατάλληλα αυτούς τους ανεπιθύμητους οργανισμούς. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο – έχει συνδεθεί με περίπου 3.000 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο.

Πώς να μαγειρέψετε το ρύζι

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι παρασκευής του ρυζιού στις διάφορες μορφές του, που κυμαίνονται από λευκό ή καστανό ρύζι μέχρι ρύζι γιασεμί ή μπασμάτι. Μπορείτε να το μαγειρέψετε στον ατμό ή να το βράσετε, για παράδειγμα. Ο χρόνος μαγειρέματος ποικίλλει επίσης ανάλογα με τον τύπο του ρυζιού και τον τρόπο που το μαγειρεύετε. Ίσως χρειαστεί να το αφήσετε να μαγειρευτεί για 15 έως 45 λεπτά.

Συμβουλές για την αποθήκευση μαγειρεμένου ρυζιού

Η κατανάλωση μαγειρεμένου και σωστά ζεσταμένου ρυζιού ενέχει πολύ μικρό κίνδυνο. Ωστόσο, εάν το ρύζι παραμείνει σε υψηλές θερμοκρασίες, μετά από δύο ώρες, εγκυμονεί μεγαλύτερο κίνδυνο. Αυτός ο συνδυασμός θερμοκρασίας και χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ανάπτυξη βακτηρίων.

Το μαγειρεμένο ρύζι δεν πρέπει επίσης να μείνει έξω για περισσότερο από μία ώρα εάν η θερμοκρασία είναι πάνω από 32,2 βαθμούς Κελσίου. Όταν κρυώσει πρέπει να το βάλετε σε κλειστό δοχείο και να το ψύξετε. Αφού κρυώσει το ρύζι που περίσσεψε και φυλαχτεί σε ψυγείο κάτω από τους 4,4 βαθμούς Κελσίου, είναι καλό για έως και τέσσερις ημέρες στο ψυγείο ή τρεις έως τέσσερις μήνες στην κατάψυξη.

Σύμφωνα με την Melissa Azzaro, RDN, LD, διαιτολόγος και παρουσιάστρια podcast στο Hormonally Yours, τόνισε στο Health ότι το ρύζι μπορεί να ξαναζεσταθεί μόνο μία φορά. Μάλιστα συνέστησε να ζεσταίνουμε μόνο την μερίδα που θα φάμε για να αποφευχθεί η αναθέρμανση – αποθήκευση – αναθέρμανση.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα