Προσωπικός Γιατρός: Ξεκινούν την Δευτέρα οι εγγραφές – Τι αλλάζει στην καθημερινότητα των πολιτών

Ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού έρχεται αργά αλλά σταθερά στη ζωή των πολιτών, με σκοπό την παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας στην πρόληψη των ασθενειών, τη διάγνωση και τη θεραπεία τους. Για πρώτη φορά, θα έχουν δίπλα τους έναν σύμβουλο υγείας, ο οποίος θα ενημερώνει τον ιατρικό τους φάκελο, θα τους καθοδηγεί και θα τους παραπέμπει σε ειδικούς γιατρούς ή και νοσηλεία εάν χρειαστεί.

Από αύριο, Δευτέρα 1η Αυγούστου, ξεκινούν οι εγγραφές στον προσωπικό γιατρό μέσω ειδικής πλατφόρμας, των πολιτών που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, με εξαίρεση τους κατοίκους της Αττικής και του Νότιου Αιγαίου. Καταληκτική ημερομηνία για τις εγγραφές των γιατρών στο θεσμό του προσωπικού γιατρού είναι η 5η Αυγούστου 2022.

Για τις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου, οι εγγραφές των πολιτών θα ξεκινήσουν την 1η Σεπτεμβρίου 2022 και οι εγγραφές των γιατρών παρατείνονται μόνο για αυτές τις δύο περιοχές, έως τις 31 Αυγούστου 2022. Το σύστημα του προσωπικού γιατρού θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του επόμενου έτους.

Τι είναι ο θεσμός του προσωπικού γιατρού

Στον προσωπικό γιατρό θα απευθύνεται ο πολίτης όταν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Αυτός θα τον κατευθύνει και θα του δίνει παραπεμπτικό για την επόμενη κίνηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Συγκεκριμένα, ο προσωπικός γιατρός παραπέμπει τον λήπτη υπηρεσιών υγείας στους ιατρούς ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας, τις δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας. Δικαίωμα παραπομπής έχουν και οι ειδικοί ιατροί για τα θέματα της ειδικότητάς τους. Η εξυπηρέτηση των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών δεν απαιτεί παραπομπή.

Ο προσωπικός γιατρός θα παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στον πολίτη με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας. Από την πρόληψη, την ενημέρωση του ιατρικού του φακέλου, την επίσκεψη για εξέταση, τη συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμάκων, την παραπομπή για εξετάσεις για ειδικούς γιατρούς ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη. Οι υπηρεσίες των προσωπικών ιατρών παρέχονται εντός των δημοσίων μονάδων Π.Φ.Υ. των Τοπικών Δικτύων Υπηρεσιών Π.Φ.Υ., της έδρας των Τοπικών Ομάδων Υγείας, των ιδιωτικών ιατρείων και κατ’ οίκον.

Επιλογή προσωπικών γιατρών

Ο πολίτης επιλέγει ελεύθερα από τους γιατρούς που θα συμμετέχουν ως προσωπικοί γιατροί στην περιοχή που διαμένει. Επίσης, αν βρίσκεται σε περιοχή όπου δεν υπάρχουν γιατροί, θα μπορεί να επιλέξει και γιατρό από άλλη περιοχή και να τον συμβουλεύεται με τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας.

Κίνητρα και «ποινές»

Όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 1/1/2023, στον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Όσοι πολίτες δεν εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό, από την 1/10/2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Επίσης, θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά ποσοστό10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Από την 1/1/2023 τα προβλεπόμενα ποσά προσαυξάνονται επιπλέον κατά ποσοστό 10%.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα