Πολυβιταμίνες: Η συστηματική λήψη μειώνει κατά 3 χρόνια την ηλικία του εγκεφάλου μας

Οι πολυβιταμίνες έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν στην κάλυψη της συνιστώμενης διατροφικής πρόσληψης για πολλές από τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργήσει βέλτιστα. Πρόκειται για σκευάσματα που περιέχουν συνδυασμό βιταμινών και μετάλλων ή και άλλων ευεργετικών ουσιών.

Συγκεκριμένα, τα περισσότερα από αυτά μπορεί να περιέχουν τις Βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β5, τη βιταμίνη Β6, Β12, C, Ε, D  φολικο οξυ, βιοτίνη, μαγνήσιο, μαγγάνιο, χρώμιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, μολυβδαίνιο, χαλκό, σελήνιο, ιώδιο και άλλα.

Μία νέα έρευνα, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, κατέγραψε ότι η καθημερινή λήψη μιας πολυβιταμίνης μπορεί να μειώσει κατά τρία χρόνια την ηλικία του εγκεφάλου σας, όσον αφορά στην έκπτωση της μνήμης.

Οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από 3.500 ηλικιωμένους άνω των 60 ετών, οι οποίοι λάμβαναν μισή πολυβιταμίνη καθημερινά, ενώ η ομάδα ελέγχου λάμβανε εικονικό χάπι. Οι εθελοντές ολοκλήρωσαν τις εξετάσεις δεξιοτήτων σκέψης πριν από την έναρξη της μελέτης και τις επανέλαβαν ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωσή της.

Στους συμμετέχοντες δόθηκε μια λίστα 20 λέξεων και τους ζητήθηκε να τις ανακαλέσουν στη μνήμη τους και να τις πληκτρολογήσουν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν. Όσοι λάμβαναν πολυβιταμίνες, ανακαλούσαν κατά μέσο όρο 7,81 λέξεις – λίγο περισσότερες από 0,7 λέξεις από αυτές που κατάφεραν να ανακαλέσουν το προηγούμενο έτος. Όσοι έλαβαν εικονικό χάπι ανακάλεσαν κατά μέσο όρο 7,65 λέξεις – 0,44 παραπάνω λέξεις συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Παρότι τα ευρήματα γεννούν ελπίδες ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν πολυβιταμίνες μπορεί να θυμούνται καλύτερα ονόματα ανθρώπων αφού τα ακούσουν, απαιτείται περισσότερη έρευνα, καθώς προηγούμενες μελέτες κατέληξαν σε αντιφατικά ευρήματα σχετικά με το αν οι βιταμίνες βελτιώνουν τη μνήμη των ανθρώπων.

Οι συγγραφείς της μελέτης εκτιμούν ότι οι άνθρωποι που λάμβαναν πολυβιταμίνες είχαν μνήμη αντίστοιχη με αυτή που έχει κάποιος κατά τρία χρόνια νεότερος.

Ένα άλλο εύρημα είναι ότι οι άνθρωποι που λάμβαναν πολυβιταμίνες δεν τα πήγαν καλύτερα στα τεστ της μακροπρόθεσμης μνήμης, της οπτικής μνήμης ή της εκτελεστικής τους λειτουργίας – το είδος της σκέψης που βοηθά στη λήψη αποφάσεων και στην οργάνωση.

Ωστόσο, ο Δρ. Adam Brickman, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, είπε: «Η απώλεια μνήμης και γνωστικών ικανοτήτων αποτελεί κορυφαίο πρόβλημα υγείας για τους ηλικιωμένους και οι τρόποι αντιμετώπισης είναι ελάχιστοι. Η μελέτη μας δείχνει ότι οι πολυβιταμίνες μπορεί να έχουν μικρό αλλά ουσιαστικό αποτέλεσμα, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα».

Η μελέτη, η οποία χρησιμοποίησε πολυβιταμίνες μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που τις λάμβαναν, αποκόμισαν οφέλη για τη μνήμη τους ισοδύναμα με το να είναι περίπου 3,1 χρόνια νεότεροι.

Μια πολυβιταμίνη μπορεί να λειτουργεί καλύτερα σε άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία μπορεί να έχουν μεγαλύτερη έλλειψη βιταμινών, καθώς αυτή η ομάδα είδε ισχυρότερη βελτίωση στη μνήμη, σύμφωνα με περαιτέρω ανάλυση.

Δεν παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση στη μακροπρόθεσμη μνήμη, η οποία δοκιμάστηκε ζητώντας από τους ανθρώπους να ανακαλέσουν τη λίστα των 20 λέξεων μετά από ένα διάλειμμα περίπου 15 λεπτών.

Ειδικοί πιστεύουν ότι η έλλειψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να προκαλέσει μικρές αλλοιώσεις στον εγκέφαλο, τις οποίες τα συμπληρώματα βιταμινών μπορούν να αποτρέψουν. Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να λάβετε όλα τα θρεπτικά συστατικά είναι μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής.

Ο Δρ. Brickman είπε: «Αν και οι πολυβιταμίνες είναι γενικά ασφαλείς, οι άνθρωποι πρέπει πάντα να συμβουλεύονται έναν γιατρό πριν τις λάβουν».

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα