Το περγαμόντο είναι ένα εσπεριδοειδές φρούτο, που έχει τις ρίζες του στη νότια Ιταλία. Έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με ένα πορτοκάλι και παρόμοιο άρωμα. Ωστόσο, έχει μια πράσινη ή κίτρινη φλούδα και μια πικρή, ξινή γεύση. Λόγω της γεύσης του, ο καρπός είναι πρακτικά μη βρώσιμος.
Αντιθέτως, τα έλαια και οι χυμοί του χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τσαγιού, συμπληρωμάτων, εκχυλισμάτων και αιθέριων ελαίων. Το περγαμόντο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και άλλες βιοδραστικές ενώσεις που μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία με διάφορους τρόπους.
Βελτιώνει τη χοληστερόλη
Από όλα τα σημαντικά οφέλη του περγαμόντου, τα πιο ευεργετικά του αποτελέσματα είναι στη χοληστερόλη. Μελέτες καταγράφουν ότι το περγαμόντο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL) (κακή χοληστερόλη) και στην αύξηση της χοληστερόλης (καλή χοληστερόλη) από λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας (HDL).
Για παράδειγμα, μια ερευνητική ανασκόπηση διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα ή ο χυμός περγαμόντου αύξησε σημαντικά τα επίπεδα HDL χοληστερόλης σε συμμετέχοντες με υψηλή χοληστερόλη, υπερλιπιδαιμία (υψηλά επίπεδα λίπους στο αίμα) ή μεταβολικό σύνδρομο.
Το περγαμόντο περιλαμβάνει πολυφαινόλες και μια ιδιαίτερα υψηλή ποσότητα φλαβονοειδών. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων με στατίνες και να αλλάξει ευνοϊκά τον μεταβολισμό των λιπιδίων.
Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα
Έρευνες δείχνουν ότι το περγαμόντο βοηθάει στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη εκχυλίσματος περγαμόντου μείωσε σημαντικά το σάκχαρο νηστείας σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο.
Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη 500-1.000 mg (mg) εκχυλίσματος περγαμόντου καθημερινά για 30 ημέρες μείωσε σημαντικά το σάκχαρο στο αίμα στους συμμετέχοντες σε σύγκριση με την αρχική τιμή.
Οι πολυφαινόλες του περγαμόντου βελτιώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και βοηθούν στη μεταφορά της γλυκόζης από το αίμα στα κύτταρα.
Βοηθάει στη μείωση της φλεγμονής
Η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά του περγαμόντου μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα φλαβονοειδή του περγαμόντου μειώνουν τα επίπεδα των προφλεγμονωδών κυτοκινών που προκαλούν φλεγμονή στο σώμα.
Νέα έρευνα αξιολογεί τα αντιφλεγμονώδη οφέλη των υποπροϊόντων περγαμόντο (όπως ο χυμός). Είναι πλούσια σε βιοδραστικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά που μειώνουν τη φλεγμονή. Αυτό βοηθάει στη διαχείριση χρόνιων φλεγμονωδών ασθενειών.