Παγκόσμια Ημέρα Vegan: Τα οφέλη της κορυφαίας trend διατροφής

Η Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας καθιερώθηκε πρώτη φορά το 1994, με αφορμή την 50η επέτειο ίδρυσης της «Εταιρείας Χορτοφαγίας». Την 1η Νοεμβρίου του 1944 ο άγγλος Ντόναλντ Γουότσον, ο επονομαζόμενος και «Πατέρας της Χορτοφαγίας», ίδρυσε την «Εταιρεία Χορτοφαγίας». Σκοπός του ήταν να ευαισθητοποιήσει το κοινό της πατρίδας του για τον υγιεινό τρόπο ζωής, χωρίς ζωικά προϊόντα.

Οι επονομαζόμενοι και Vegans είναι οι πιο συνειδητοποιημένοι χορτοφάγοι. Δεν κάνουν καμία έκπτωση στα πιστεύω τους, σε αντίθεση με τους απλούς χορτοφάγους.

Η φιλοσοφία και ο τρόπος ζωής των Vegans αποκλείει τη χρησιμοποίηση των ζώων. Επίσης, των προϊόντων τους για τροφή, ένδυση ή άλλο σκοπό. Η «οικο-χορτοφαγική» τους αντίληψη καθορίστηκε από ηθικά κριτήρια για τα δικαιώματα των ζώων και το περιβάλλον. Ουσιαστικά δεν είναι αυστηρά ζήτημα υγείας.

Τι είναι η Vegan Διατροφή

Η Vegan Διατροφή, αποτελεί ένα από τα κορυφαία διατροφικά trend, καθώς ωφελεί την υγεία μας με πολλούς τρόπους. Ενισχύει την καρδιακή λειτουργία, συμβάλλει στην πιο εύκολη απώλεια βάρους, προλαμβάνει ακόμα και τον διαβήτη τύπου 2.

Η μετάβαση σε μια vegan διατροφή σημαίνει ότι θα απέχετε από την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Θα στραφείτε περισσότερο σε άλλες τροφές όπως φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, φασόλια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Αρκετές μελέτες επισημαίνουν ότι οι vegan δίαιτες παρέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και ευεργετικές φυτικές ενώσεις. Επίσης, είναι και πιο «πλούσιες» σε κάλιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ και βιταμίνες A, C και E.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τουλάχιστον το ένα τρίτο όλων των περιπτώσεων καρκίνου μπορεί να προληφθεί από παράγοντες που μπορούμε να ελέγξουμε.

Οι vegan τρώνε πολύ περισσότερα όσπρια, φρούτα και λαχανικά. Με αυτό τον τρόπο παρουσιάζουν 15% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Για παράδειγμα, η τακτική κατανάλωση οσπρίων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 9-18%.

Οφέλη της Vegan Διατροφής

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών μειώνει τον κίνδυνο αρκετών τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του στομάχου, του πνεύμονα, του στόματος και του λαιμού. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, του προστάτη και του παγκρέατος.

Οι Vegans σέβονται το περιβάλλον και το θεωρούν σπίτι μας. Μπορούμε να το προστατεύσουμε αποφεύγοντας τα ζωικά προιόντα. Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα, η κτηνοτροφία συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHGEs), που εντείνουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Τα μηρυκαστικά ζώα, όπως τα βοοειδή, τα πρόβατα και οι κατσίκες, εκπέμπουν τη μεγαλύτερη ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου ανά γραμμάριο πρωτεΐνης που παρέχουν. Επομένως, οι δίαιτες που μειώνουν ή εξαλείφουν εντελώς τα γαλακτοκομικά παράγουν επίσης σημαντικά λιγότερα αέρια GHGE.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι, αν δεν αλλάξει τίποτα, το διατροφικό μας σύστημα πιθανότατα θα ξεπεράσει τους πόρους του πλανήτη μας μέχρι το έτος 2050. Η μετάβαση σε μια vegan διατροφή μπορεί να «φρενάρει» αυτήν την έκβαση.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα