Search
Close this search box.
Όταν έχετε πονοκέφαλο, μην καταναλώνετε αυτές τις τροφές- Επιδεινώνουν τον πόνο
Γυναίκα με κατάθλιψη - άγχος
Credit: 123RF

Έχετε συχνά πονοκεφάλους; Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι ο πόνος χειροτερεύει μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφών;

Οι πονοκέφαλοι μπορεί να είναι ήπιοι και παροδικοί ή σοβαροί και μακροχρόνιοι, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής. Πολλοί αποδίδουν τα αίτια στο στρες, την κούραση και τις καιρικές αλλαγές, αλλά η επίδραση των τροφίμων συχνά ξεχνιέται.

Γυναίκα με πονοκέφαλο
Credit: 123RF

Οι πονοκέφαλοι μπορεί να οφείλονται σε διάφορες αιτίες, όπως το άγχος, η αφυδάτωση και η έλλειψη ύπνου. Ωστόσο, συχνά παραβλέπουμε την επίδραση της διατροφής, η οποία παίζει βασικό ρόλο στην εμφάνιση και την ένταση του πόνου.

Ορισμένες τροφές περιέχουν συστατικά που διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία ή πυροδοτούν χημικές αντιδράσεις στον εγκέφαλο, οι οποίες μπορεί να επιδεινώσουν τους πονοκεφάλους. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον κατάλογο των τροφίμων που μπορούν να επιδεινώσουν αυτά τα προβλήματα.

Επεξεργασμένα τρόφιμα και τεχνητά πρόσθετα

Τα τρόφιμα που είναι γεμάτα συντηρητικά, τεχνητά χρώματα και γεύσεις μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την υγεία σας και να προκαλέσουν δυσάρεστους πονοκεφάλους. Το γλουταμινικό μονονάτριο (MSG), το οποίο βρίσκεται συχνά σε fast food, στιγμιαίες σούπες και σνακ, μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς πονοκεφάλους. Είναι επίσης καλή ιδέα να αποφεύγετε τα τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, καθώς μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα.

Credit: Freepik

Παλαιωμένα τυριά και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Αν και τα τυριά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και ασβέστιο, ορισμένα είδη μπορεί να περιέχουν τυραμίνη, μια ένωση που σχηματίζεται όταν τα τρόφιμα παλαιώνουν. Η τυραμίνη μπορεί να προκαλέσει διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόκλησης πονοκεφάλου. Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το λάχανο τουρσί, το kimchi και η σάλτσα σόγιας, έχουν παρόμοιες ιδιότητες, οπότε είναι καλύτερο να τα περιορίσετε αν έχετε συχνούς πονοκεφάλους.

πιατέλα με τυριά
Credit: 123RF

Αλκοολούχα ποτά

Το αλκοόλ όχι μόνο συνδέεται συχνά με πονοκεφάλους από hangover, αλλά ακόμη και μικρές ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους. Το κόκκινο κρασί, η μπύρα και τα οινοπνευματώδη ποτά περιέχουν θειώδη άλατα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες αντιδράσεις σε ευαίσθητους ανθρώπους. Το αλκοόλ αφυδατώνει επίσης τον οργανισμό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω οι πονοκέφαλοι.

Credit: 123RF

Καφεΐνη – βοηθά ή βλάπτει;

Η καφεΐνη μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι. Ενώ μικρές ποσότητες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τους πονοκεφάλους, η υπερβολική κατανάλωση καφέ, ενεργειακών ποτών και μαύρου τσαγιού μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο στέρησης, όταν ο οργανισμός ξαφνικά σταματήσει να λαμβάνει τη συνήθη δόση καφεΐνης. Εάν έχετε συνηθίσει να πίνετε πολύ καφέ και ξαφνικά το μειώσετε, μπορεί να αντιμετωπίσετε σοβαρούς πονοκεφάλους και κόπωση.

Γυναίκα πίνει καφέ ή τσάι
Credit: 123RF

Ζάχαρη και τεχνητά γλυκαντικά

Οι ξαφνικές διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους, ιδίως σε όσους έχουν ευαίσθητο μεταβολισμό. Οι υψηλές ποσότητες εξευγενισμένης ζάχαρης σε ζαχαρούχα ποτά, γλυκά και επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να οδηγήσουν σε ταχεία άνοδο και στη συνέχεια πτώση του σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας συχνά πονοκεφάλους. Τα τεχνητά γλυκαντικά, όπως η σακχαρίνη ή η ασπαρτάμη, μπορούν να λειτουργήσουν ως χημικοί εκλυτικοί παράγοντες πόνου.

Λευκή ζάχαρη αλεσμένη και κυβάκια μέσα σε ξύλινη κουτάλα
Credit: 123RF

Επεξεργασμένο κρέας και νιτρικά άλατα

Πολλά προϊόντα κρέατος, όπως λουκάνικα, σαλάμια, hot dog και ζαμπόν, περιέχουν νιτρώδη και νιτρικά άλατα, τα οποία χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά. Οι ουσίες αυτές μπορεί να προκαλέσουν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και να προκαλέσουν σφυροκοπήματα, ιδίως σε άτομα που είναι ευαίσθητα σε αυτά. Αν έχετε συχνά πονοκεφάλους, είναι προτιμότερο να επιλέγετε φρέσκο κρέας ή σπιτικά προϊόντα κρέατος χωρίς πρόσθετα συντηρητικά.

Κατεργασμένα κρέατα λουκάνικα ζαμπόν
Credit: 123RF

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι

Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών στο σώμα, η οποία μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσει πονοκεφάλους. Τα αλμυρά σνακ, τα φαστ φουντ και τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι γεμάτα νάτριο, το οποίο μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του πονοκεφάλου. Για να μειώσετε τον κίνδυνο, επιλέξτε φρέσκα υλικά και αντικαταστήστε το αλάτι με φυσικά μπαχαρικά.

Διάφορα σνακς
Credit: 123RF

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας;

Πιείτε περισσότερο νερό. Τρώτε ισορροπημένα γεύματα με αρκετές πρωτεΐνες, υγιεινά λίπη και σύνθετους υδατάνθρακες. Περιορίστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τη ζάχαρη και τα τεχνητά πρόσθετα. Δώστε προσοχή στα τρόφιμα που προκαλούν πονοκεφάλους και προσπαθήστε να τα αποφύγετε.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα