Στη διατροφή υπάρχουν τρόφιμα που προτείνονται από τους ειδικούς και άλλα που θεωρούνται απαγορευμένα. Μάλιστα, αυτά που δε μπορείτε να καταναλώσετε είναι συνήθως νόστιμα και αποτελούν μέρος της καθημερινής σας διατροφής. Η διαιτολόγος Abbey Sharp, αποκαλύπτει τις τρεις «κακές» τροφές που δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε από τη διατροφή σας.
«Η διατροφική κουλτούρα αγαπά να δαιμονοποιεί αυτές τις τροφές, αλλά στην πραγματικότητα μπορούν να είναι πολύ καλές για εσάς» έγραψε στη λεζάντα του βίντεο που ανέβασε στα social media.
Πατάτες
Οι πατάτες έχουν αποκτήσει κακή φήμη επειδή έχουν πολλούς υδατάνθρακες. Επιπλέον, μπορούν γρήγορα να γίνουν ανθυγιεινές όταν τις τηγανίζεις, τις αλατίζεις ή ρίχνεις βούτυρο πάνω τους. «Οι πατάτες δεν σε κάνουν εγγενώς να παίρνεις βάρος» υποστήριξε η Abbey Sharp.
Τονίζει ότι αποτελούν καλή πηγή καλίου, βιταμίνης C και βιταμίνης B6. Είναι φυσικά απαλλαγμένες από λίπος και χοληστερόλη, αν και περιέχουν άμυλο. Πρόκειται για έναν τύπο φυτικών ινών που είναι δύσκολο να χωνευτούν, αλλά μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας, του καρκίνου του παχέος εντέρου και του διαβήτη.
Οι πατάτες είναι επίσης πολύ χορταστικές. Η διαιτολόγος επικαλέστηκε έρευνα του 1995 που παρακολουθούσε πόσο ικανοποιημένοι ένιωθαν οι άνθρωποι μετά την κατανάλωση 38 διαφορετικών τροφίμων. Οι βραστές πατάτες κατέλαβαν την κορυφή, καθώς ήταν επτά φορές πιο χορταστικές από το τρόφιμο με τη χαμηλότερη βαθμολογία, τα κρουασάν.
Αν λοιπόν, δεν θέλετε να βγάλετε τις πατάτες από τη διατροφή σας, μπορείτε να τις ψήσετε ή να τις βράσετε, αφήνοντας όμως και τη φλούδα τους γιατί εκεί συγκεντρώνονται οι φυτικές ίνες.
Κρόκοι αυγών
«Για πάρα πολύ καιρό, νιώθω ότι οι κρόκοι αυγών θεωρούνται ως αυτές οι λιπαρές βόμβες χοληστερόλης που θα φράξουν τις αρτηρίες σας σε μια νύχτα» δήλωσε η διαιτολόγος.
Ένας μεγάλος κρόκος αυγού έχει 200 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης, αλλά όπως επισημαίνει η Σαρπ, «τώρα γνωρίζουμε ότι η διατροφική χοληστερόλη δεν επηρεάζει την πραγματικότητα τη χοληστερόλη στο αίμα μας».
Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αναφέρει ότι η μεγαλύτερη επιρροή στη χοληστερόλη του αίματος -δείκτη κινδύνου καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου- δεν είναι η ποσότητα της διαιτητικής χοληστερόλης που τρώτε, αλλά μάλλον τα λίπη και οι υδατάνθρακες που καταναλώνετε.
Η Σαρπ λέει ότι οι κρόκοι των αυγών διαθέτουν βασικά θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη D και η χολίνη, η οποία είναι σημαντική για τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, και περιέχουν έως και τη μισή πρωτεΐνη ολόκληρου του αυγού.
Γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά
Και τέλος, η διαιτολόγος επαίνεσε τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, επειδή έχουν συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, το οποίο μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσει το σωματικό λίπος, βουτυρικό οξύ, το οποίο είναι καλό για την υγεία του εντέρου, και γαγγλιοσίδια, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.
«Πρόσφατες έρευνες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει συσχέτιση με τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και αύξησης του σωματικού βάρους», δήλωσε η διαιτολόγος.
Το Χάρβαρντ συνιστά να συνδυάσετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών με τα γαλακτοκομικά προϊόντα πλήρων λιπαρών, όπως ένα ποτήρι γάλα 1% ή αποβουτυρωμένο γάλα και ένα γιαούρτι πλήρων λιπαρών.