Πολλές φορές θα έχετε παρατηρήσει ότι ένα καλό βούρτισμα δοντιών δεν αρκεί για να αποτραπεί η κακοσμία του στόματος. Ακόμα και το οδοντικό νήμα δεν είναι αρκετό. Πιθανόν οι τροφές που φάγατε τις προηγούμενες ώρες ή ακόμη και κάποια θέματα με το στομάχι, επιδεινώνουν την άσχημη αναπνοή.
Παρακάτω συγκεντρώσαμε τα τρόφιμα που προτείνουν οι ειδικοί και βοηθούν στη μείωση ή και εξάλειψη της κακοσμίας για δροσερή αναπνοή:
Μαϊντανός: Ο μαϊντανός περιέχει χλωροφύλλη, μια ουσία που διαθέτει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που συμβάλλουν στη μείωση των μικροβίων που παράγουν θείο, λόγω της διάσπασης των πρωτεϊνών των τροφών, και ευνοούν την κακή αναπνοή.
Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι διαθέτει πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ιδιότητες) που αποτρέπουν την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν κακή αναπνοή, μειώνοντας τις ενώσεις του θείου.
Γιαούρτι: Εντάξτε στη διατροφή σας το παραδοσιακό γιαούρτι. Τα προβιοτικά βακτήρια σε τροφές, όπως το γιαούρτι, μπορούν καταπολεμήσουν την κακοσμία του στόματος.
Σε μια μελέτη του 2005 διαπιστώθηκε ότι η πλειονότητα των συμμετεχόντων που κατανάλωνε γιαούρτι χωρίς ζάχαρη, επί έξι εβδομάδες, είχε χαμηλότερα επίπεδα θείου -και λιγότερη πλάκα – σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν.
Μήλα και αχλάδια. Βοηθούν μέσω της αύξησης της ροής και της ποσότητας του σάλιου στο στόμα, το οποίο αποκαθιστά την φυσική ισορροπία του μικροβιακού περιβάλλοντος στο στόμα.
Πορτοκάλι, πεπόνι και μούρα. Περιέχουν βιταμίνη C κατά της ουλίτιδας, η οποία επίσης μπορεί να είναι πιθανή αιτία κακοσμίας.
Σέλινο, καρότο και αγγούρι. Βοηθούν στην άυξηση της ροής του σάλιου, αλλά και με τον μηχανικό καθαρισμό του στόματος, όπως και άλλα τραγανά ωμά λαχανικά.
Ξηροί καρποί. Όπως με τα φρούτα και τα λαχανικά, οι φυτικές ίνες που περιέχονται στους ξηρούς καρπούς, καθαρίζουν τις επιφάνειες των δοντιών από τροφές που προκαλούν κακοσμία.
Τσίχλες και καραμέλες χωρίς ζάχαρη. Καλύπτουν την κακοσμία και αυξάνουν την ροή του σάλιου στο στόμα.