Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση πρέπει να αποφεύγεται από τους ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με καρδιαγγειακά προβλήματα. Όπως διαπίστωσε διεθνής ομάδα επιστημόνων, οι ασθενείς που ζουν μόνοι ή / και υποφέρουν από μοναξιά έχουν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να υποστούν πρόωρα επικίνδυνο καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας του.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τη μοναξιά με ανάπτυξη υπέρτασης, στεφανιαίας νόσου, παχυσαρκίας, αδύναμου ανοσοποιητικού, κατάθλιψης, Αλτσχάιμερ κλπ.
Στη νέα ανάλυση, ερευνητές από την Ιρλανδία, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, εξέτασαν συνδυαστικά τα δεδομένα 35 προγενέστερων μελετών, στις οποίες συμμετείχαν 80.243 άνθρωποι. Οι μελέτες είχαν εξετάσει τις πιθανές επιπτώσεις που είχαν στην υγεία η μοναξιά, η μοναχική διαβίωση και η κοινωνική απομόνωση.
Όπως γράφουν οι ερευνητές, και οι τρεις παράγοντες αύξαναν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου των καρδιοπαθών συμμετεχόντων.
Η μοναχική διαβίωση συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 48%, ενώ η κοινωνική απομόνωση αύξησε τον κίνδυνο κατά 46%.
Παραδόξως, οι επιπτώσεις που έχει η μοναξιά στην υγεία φάνηκε να είναι ισχυρότερες στους Ευρωπαίους συμμετέχοντες. Το εύρημα αυτό ενδεχομένως αντανακλά τον μεγάλο αριθμό των μοναχικών ατόμων σε πολλές περιοχές της Ευρώπη, εκτιμούν οι ερευνητές.
«Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι κοινωνικοί παράγοντες επηρεάζουν σημαντικά την καρδιαγγειακή υγεία. Έως τώρα, όμως, παρέμενε ασαφής ο βαθμός στον οποίο επηρεάζουν την επιβίωση των ασθενών μετά τη διάγνωση της καρδιαγγειακής νόσου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Róisín Long, κλινικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Limerick, στην Ιρλανδία.
«Η μετανάλυσή μας έδειξε ότι η μοναξιά, η μοναχική διαβίωση και η κοινωνική απομόνωση αποτελούν ζωτικής σημασίας παράγοντες, οι οποίοι πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν κατά την αντιμετώπιση της καρδιαγγειακής νόσου», πρόσθεσε.
Όπως εξήγησε, η μοναχική ζωή θα μπορούσε να επιβαρύνει με πολλούς τρόπους την ήδη βεβαρημένη καρδιολογική κατάσταση των πασχόντων. Οι ασθενείς μπορεί, π.χ., να νιώθουν ανασφάλεια για το ενδεχόμενο να πάθουν κάτι και να είναι μόνοι τους. Ή μπορεί να μην τηρούν τη θεραπεία τους, επειδή δεν έχουν κάποιον να τους υπενθυμίζει να πάρουν τα φάρμακά τους.
Μπορεί επίσης να καταναλώνουν πολλά πρόχειρα φαγητά, να μην μαγειρεύουν στο σπίτι, να μην κινητοποιούνται ώστε να πάνε έναν περίπατο ή/και να εκδηλώσουν κατάθλιψη λόγω της μοναξιάς τους. Όλοι αυτοί οι παράγοντες επιβαρύνουν την καρδιαγγειακή υγεία, τόνισε ο Long.