Κατάγματα στα παιδιά: Τελικά η βιταμίνη D ενισχύει την υγεία των οστών; Τι λέει νέα μελέτη
κορίτσι με σπασμένο χέρι στο δωμάτιό της
Credit: 12RF

Καμία επίδραση στην υγεία των οστών και την προστασία των παιδιών από κατάγματα δεν έχει η βιταμίνη D, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύει το The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Το 1/3 των παιδιών αντιμετωπίζει ένα τουλάχιστον κάταγμα πριν από την ηλικία των 18 ετών. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια αναπηρία και κακή ποιότητα ζωής. Τα τελευταία χρόνια, ο ρόλος της βιταμίνης D στην υγεία των παιδικών οστών και την πρόληψη των καταγμάτων προσελκύει το ενδιαφέρον. Πηγές υποστηρίζουν τα οφέλη, τα οποία ωστόσο δεν επιβεβαιώνει καμία κλινική δοκιμή στο παρελθόν.

Ερευνητές από το Queen Mary University of London και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard T.H. Chan σε συνεργασία με επιστήμονες από την Μογγολία, διεξήγαγαν μια κλινική δοκιμή. Σε ένα περιβάλλον με ιδιαίτερα υψηλό φορτίο κατάγματος και σημαντικά ποσοστά ανεπάρκειας βιταμίνης D. Στόχος, να προσδιοριστεί εάν η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μείωνε τον κίνδυνο καταγμάτων ή θα αύξανε την αντοχή των οστών των παιδιών.

Παιδιά με ρόλερς παίζουν
Credit: 123RF

Τριετής έρευνα σε χιλιάδες παιδιά

Κατά την τριετή έρευνα, 8.851 μαθητές ηλικίας 6-13 ετών που ζούσαν στη Μογγολία έλαβαν μια εβδομαδιαία δόση συμπληρωμάτων βιταμίνης D. Το 95,5% των συμμετεχόντων παρουσίαζε ανεπάρκεια στην εν λόγω βιταμίνη. Τα συμπληρώματα, είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα στην αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D στο φυσιολογικό εύρος. Δεν είχαν όμως, καμία επίδραση στον κίνδυνο κατάγματος ή την αντοχή των οστών. Αυτό, σύμφωνα με υπερηχογράφημα, σε ένα υποσύνολο 1.438 συμμετεχόντων.

Η ελεγχόμενη δοκιμή συμπληρωμάτων βιταμίνης D που έγινε σε παιδιά διαπίστωσε, ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν αυξάνουν την αντοχή των οστών. Ούτε προλαμβάνουν τα κατάγματα σε παιδιά που παρουσιάζουν ανεπάρκεια, καταρρίπτοντας τις ευρέως διαδεδομένες αντιλήψεις.

Η δρ. Ganmaa Davaasambuu, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard T.H. δήλωσε: «Η απουσία οποιασδήποτε επίδρασης της παρατεταμένης χορήγησης συμπληρωμάτων βιταμίνης D στον κίνδυνο κατάγματος ή την αντοχή των οστών σε παιδιά με έλλειψη βιταμίνης D είναι εντυπωσιακή. Το γεγονός ότι δεν χορηγήσαμε ασβέστιο συνδυαστικά με βιταμίνη D στους συμμετέχοντες εξηγεί τα μηδενικά ευρήματα αυτής της μελέτης».

Ο καθηγητής Adrian Martineau, επικεφαλής του Κέντρου Ανοσοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα παιδιά που είχαν ραχίτιδα (μια μεταβολική πάθηση, που προκαλείται από σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D) αποκλείστηκαν από τη συμμετοχή, καθώς δεν θεωρήθηκε ηθικό να τους χορηγηθεί εικονικό φάρμακο. Επομένως, τα ευρήματα παρέχουν στοιχεία αποκλειστικά για τα παιδιά με χαμηλά ποσοστά βιταμίνης D. Ωστόσο, δεν έχουν αναπτύξει επιπλοκές στα οστά. Η σημασία της επαρκούς πρόσληψης βιταμίνης D στην υγεία δεν πρέπει, ωστόσο, να αγνοηθεί. Οι οδηγίες της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου συστήνουν ημερήσια πρόσληψη 400 IU».

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα