Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Δωρεάν εξετάσεις σε 2,5 εκατ. γυναίκες από 21 έως 65 ετών – Πότε ξεκινά το πρόγραμμα

Εντός τους Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι προληπτικές δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο τραχήλου μήτρας που θα αφορούν 2.500.000 γυναίκες σε όλη την χώρα. Πρόκειται για το νέο πρόγραμμα πρόληψης του υπουργείου Υγείας, το οποίο αφορά σε γυναίκες ηλικίας από 21 – 65 ετών.

Τα sms ενημέρωσης θα αποσταλούν στις γυναίκες εντός του Δεκεμβρίου ώστε να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους.

Το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αποτελεί μία από τις δύο βασικές δράσεις για να πετύχει η χώρα μας την εξάλειψη του καρκίνου που οφείλεται στον ιό HPV ως το 2030, στόχο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και περιλαμβάνει:

  • 90% των κοριτσιών να έχουν εμβολιαστεί πλήρως ως την ηλικία των 15 ετών έναντι του ιού HPV
  • 70% των γυναικών ηλικίας ως 35 και 45 ετών να έχουν εξεταστεί με υψηλής αποδοτικότητας HPV dna test και
  • 90% των γυναικών που εντοπίζονται με ασθένεια του τραχήλου, να λαμβάνουν κατάλληλη θεραπεία

Το πρόγραμμα, σε συνδυασμό με τις επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες για τον εμβολιασμό έναντι του ιού HPV αναμένουμε να οδηγήσει σε εξάλειψη των νέων περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου εξαιτίας του HPV ως το 2030.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα  που θα υλοποιηθεί στον πληθυσμό το επόμενο διάστημα η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη αναφέρθηκε σε όλες τις δωρεάν εξετάσεις που θα γίνουν στον πληθυσμό.

Τα προγράμματα είναι τα εξής:

  • Πρόγραμμα Πρόληψης του καρκίνου του μαστού: 1,3 εκ γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, δωρεάν μαστογραφία, υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση από ιατρό.
  • Πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας: 2,5 εκ γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών, τεστ ΠΑΠ, hpv dna test, κολποσκόπηση, βιοψία.
  • Καρδιαγγειακά: 5.5 περίπου εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες ηλικίας 30-70 και ετών, λιπιδαιμικό προφίλ, μεταβολικό σύνδρομο.
  • Πρόγραμμα Πρόληψης καρκίνου παχέος εντέρου: 3,8 εκ άνδρες και γυναίκες, 50-70 ετών, κολονοσκόπηση.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι από το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, έχουν διενεργηθεί περίπου 60.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί πάνω από 3.000 γυναίκες με ευρήματα.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα