Περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι -κυρίως γυναίκες αλλά όχι μόνο- διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο παγκοσμίως με καρκίνο του μαστού και περίπου 600.000 πεθαίνουν.
Στις ανεπτυγμένες χώρες το 5% έως 10% των περιστατικών εμφανίζουν μικρότερη ή πιο εκτεταμένη μετάσταση, αλλά στις αναπτυσσόμενες χώρες το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει μέχρι το 80%. Περίπου το ένα τρίτο των πρώιμα διαγνωσμένων καρκίνων του μαστού θα γίνουν τελικά μεταστατικοί και το μέσο προσδόκιμο ζωής γι’ αυτές τις ασθενείς είναι περίπου τα τρία χρόνια.
Ο κίνδυνος του αρχικού καρκίνου του μαστού να επεκταθεί σε άλλο σημείο του σώματος κυμαίνεται από 6% έως 22% για τις περισσότερες γυναίκες ασθενείς, σύμφωνα με νέα -τη μεγαλύτερη έως τώρα- διεθνή μελέτη για τον μεταστατικό καρκίνο.
Ένα νέο πρωτοποριακό φάρμακο, στοχευμένης θεραπείας θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στην επιβίωση και την πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού. Χιλιάδες γυναίκες με την πιο συχνή μορφή καρκίνου του μαστού στον κόσμο θα μπορούσαν να επωφεληθούν από ένα πρωτοποριακό φάρμακο που τις βοηθά να ζήσουν περισσότερο και μειώνει τον κίνδυνο επιστροφής της νόσου κατά το ένα τέταρτο.
Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εντοπίζονται κάθε χρόνο με τη νόσο, η οποία είναι ο πιο διαδεδομένος καρκίνος στον κόσμο. Αν και οι θεραπείες έχουν βελτιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, πολλοί ασθενείς θα βιώσουν αργότερα την επιστροφή του καρκίνου. Εάν υπάρξει υποτροπή, συχνά βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο.
Η έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (Asco), το μεγαλύτερο συνέδριο για τον καρκίνο στον κόσμο, κατέγραψε ότι ένα νέο φάρμακο στοχευμένης θεραπείας, η ριμποσικλίμπη, θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα. Τα αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν ότι μπορεί να αυξήσει την επιβίωση και να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες επανεμφάνισης του καρκίνου.
Η ριμποσικλίμπη έχει ήδη δείξει οφέλη επιβίωσης σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού των οποίων η νόσος έχει εξαπλωθεί. Όμως στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μπορεί επίσης να ενισχύσει τα αποτελέσματα για ασθενείς με πολύ πιο πρώιμο στάδιο νόσου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με καρκίνο που δεν έχει ακόμη εξαπλωθεί στους λεμφαδένες.
Τα ευρήματα ενθουσίασαν τους ερευνητές και τους ογκολόγους στην ετήσια συνάντηση της Asco στο Σικάγο, διότι τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το φάρμακο, γνωστό και ως Kisqali, θα μπορούσε να αποκρούσει την απειλή της επιστροφής του καρκίνου σε έναν ευρύ πληθυσμό και να αλλάξει την παγκόσμια πρακτική.
Η ριβοκικλίμπη είναι μια στοχευμένη θεραπεία που ονομάζεται αναστολέας μικρού μορίου. Λειτουργεί στοχεύοντας πρωτεΐνες στα καρκινικά κύτταρα του μαστού που ονομάζονται CDK4 και CDK6, οι οποίες ρυθμίζουν την κυτταρική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.
Η δοκιμή του φαρμάκου σε προχωρημένο στάδιο έδειξε ότι μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής κατά 25% όταν χρησιμοποιείται με τη συνήθη ορμονοθεραπεία, αντί για την ορμονοθεραπεία μόνη της, μετά από παραδοσιακές θεραπείες.
Σύμφωνα με τον Guardian, έχει ήδη εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, μεταξύ άλλων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού που έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Όμως, η ρύθμιση σε προηγούμενο στάδιο, όταν οι όγκοι μπορούν ακόμη να αφαιρεθούν χειρουργικά, θεωρείται πολύ μεγαλύτερη ανακάλυψη λόγω του τεράστιου αριθμού ασθενών που θα μπορούσε να βοηθήσει.
Οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού συνήθως υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία πριν λάβουν φάρμακα που αναστέλλουν τις ορμόνες για να προσπαθήσουν να σταματήσουν την επανεμφάνιση της νόσου.