Καύσωνας: Αυξημένος κίνδυνος για τους καρδιοπαθείς – Τι πρέπει να προσέξουν

Οι υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στους καρδιοπαθείς.

Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, τις ημέρες καύσωνα, έχει παρατηρηθεί αύξηση στη συχνότητα εισαγωγών οξέων καρδιαγγειακών περιστατικών που φέρονται  να συσχετίζονται με την παρατηρούμενη αύξηση των συγκεντρώσεων των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, του SO2 αλλά και του όζοντος, που προάγουν την φλεγμονώδη διεργασία. Τα προβλήματα που παρουσιάζονται, είναι αδυναμία, εξάντληση, κράμπες, μέχρι και θερμοπληξία.

Ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να οδηγήσουν τους καρδιολογικούς ασθενείς στον ιατρό τους είναι:

Θωρακική δυσφορία που επεκτείνεται στην κάτω γνάθο και ενδεχομένως αντανακλά στην πλάτη ή το χέρι (δηλωτικά στηθαγχικού πόνου).

Δύσπνοια

Αδυναμία / Καταβολή δυνάμεων

Ελαττωμένο επίπεδο συνείδησης/Σύγχυση

Αίσθημα παλμών/Ταχυκαρδία

Κεφαλαλγία/Ζάλη

Εκδηλώσεις θερμοπληξίας

Τι πρέπει να αποφεύγετε:

Αποφυγή του ήλιου κατά τις ώρες υψηλής ακτινοβολίας (11.00-16.00).

Αποφυγή της βαριάς σωματικής εργασίας και της υπερβολικής άθλησης, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία ή υγρασία.

Αποφυγή των πολύωρων ταξιδιών με αστικά μέσα συγκοινωνίας κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.

Κατανάλωση άφθονων υγρών (έως 1,5 – 2 λίτρα).

Αποφυγή των μεγάλων γευμάτων.

Περιορισμός των οινοπνευματωδών ποτών όπως και των ποτών που περιέχουν πολλή καφεΐνη

Προσθήκη αλατιού σε μικρές ποσότητες στη διατροφή για να εξισορροπηθεί η απώλεια ηλεκτρολυτών.

Κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας αρκετά ντους με χλιαρό νερό.

Τροποποίηση της αντιυπερτασικής αγωγής. Οι υπερτασικοί το καλοκαίρι χρειάζονται μικρότερες δόσεις φαρμάκων γιατί η πίεση μειώνεται με τη ζέστη.

Αναπροσαρμογή της δοσολογίας φαρμάκων, όπως τα διουρητικά και τα αγγειοδιασταλτικά γιατί υπάρχει ο κίνδυνος των ηλεκτρολυτικών διαταραχών και της αφυδάτωσης.

Το ταξίδι με αεροπλάνο ή άλλο μέσο απαγορεύεται στους ασθενείς με πρόσφατο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή ασταθή στηθάγχη, πρόσφατη επέμβαση by pass ή απορρύθμιση  καρδιακής ανεπάρκειας.

Κάθε καρδιοπαθής πρέπει οπωσδήποτε να έχει όλα τα απαραίτητα φάρμακα που χρειάζεται μαζί του, το όνομα και τα τηλέφωνα του γιατρού του, και τις απαραίτητες πληροφορίες για την πάθηση και την περίθαλψή του.

Τι να αποφύγετε στη θάλασσα:

  • Αποφυγή των επικίνδυνων ωρών του ήλιου, μεταξύ 12 – 4 μ.μ.
  • H επαφή με το νερό να γίνεται σταδιακά.
  • Να έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 2 ώρες από το τελευταίο γεύμα.
  • Κολύμβηση για 30 – 45 λεπτά την ημέρα (έστω και σε ήπια ένταση), γιατί το ευεργετικό όφελος της άσκησης είναι τότε περισσότερο εμφανές.

Τι να προσέξετε στο βουνό:

Σε μεγάλο υψόμετρο υπάρχει μείωση του οξυγόνου και μείωση της ατμοσφαιρικής πίεσης. Η μείωση της ατμοσφαιρικής πίεσης αυξάνει την αρτηριακή πίεση και η μείωση του οξυγόνου αναγκάζει τον οργανισμό να κάνει συχνότερες, βαθύτερες αναπνοές, με αύξηση της καρδιακής συχνότητας. Εάν το υψόμετρο >2500μ. μπορεί να προκληθεί πονοκέφαλος, ζάλη, ταχυπαλμία, πνευμονικό οίδημα, συνεπώς καλό είναι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια να αποφεύγουν τα μεγάλα υψόμετρα.

Εσωτερικοί χώροι:

Συστήνεται να παραμένει ανοιχτό το παράθυρο και τα κλιματιστικά να λειτουργούν σε υψηλότερη θερμοκρασία. Επίσης, η ροή του αέρα να μην έχει φορά πάνω στα άτομα που βρίσκονται στο χώρο.

Συνιστάται στους πολίτες η αποφυγή έκθεσης σε περιβάλλον υψηλής θερμοκρασίας, η καλή ενυδάτωση και καλή διατροφή, ενώ για ασθενείς με καρδιολογικά νοσήματα που λαμβάνουν αντιυπερτασική αγωγή και διουρητικά την αναζήτηση συμβουλής από τον θεράποντα Καρδιολόγο τους για το ισοζύγιο υγρών που θα ακολουθούν.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα